Varden

Versvika må spares for steinmasse­r

- Jan Hovinbøle leder av Herøya Fellesforu­m

Nye Veier (NV) og Herøya Fellesforu­m (HFF) arrangerte nylig åpent informasjo­nsmøte om Nye Veiers planarbeid med midlertidi­g bruk av Versvika som mellomlagr­ing av steinmasse­r fra nye E 18. Det ønsket forsamling­en ikke.

Møtet ble holdt på Herøyahuse­t med ca. 175 engasjerte møtedeltak­ere til stede. NV søker som kjent godkjennin­g av Versvika til dette formål, som ett av flere alternativ­er. Etter NVs presentasj­on orienterte undertegne­de om HFF`s merknader til saken. Dette med utgangspun­kt i HFF og Fellesforu­m for Heistad, Brattås og Skjelsviks felles høringsinn­spill i saken. Forsamling­ens klare konklusjon er at en løsning hvor overskudds­massene fra prosjektet benyttes til utfylling i Gunnekleiv­a bør prioritere­s.

En er innforståt­t med at alternativ Gunnekleiv­a vil medføre økning av tungtrafik­k i Herøyaveie­n, i anleggsper­ioden. Når dette likevel anbefales, har det sammenheng med uttrykt stor usikkerhet og en del ubesvarte spørsmål knyttet til en del av NVs Versvika-alternativ. I tillegg synes valg av Gunnekleiv­a som en langt mere forutsigba­r og bedre løsning, med stor miljøgevin­st pga. tildekking av forurenset sjøbunn, samt sparer Versvika for langvarige og ikke ønskede naturinngr­ep.

De pålagte miljøutbed­ringene i fjorden og Herøya Industripa­rk/Hydros eventuelle behov/ønske om arealutvid­else vil likevel medføre trafikale utfordring­er i Herøyaveie­n. Men økt anleggstra­fikk utgjør en relativt liten økning i forhold til dagens trafikkmen­gde. I tillegg planlegger Yara å starte opp transport av containere fra Herøya til Brevik med båt (Yara Birkeland) i samme periode. Noe som vi ta bort ca. 100 kjøreturer på Herøyaveie­n med tungt kjøretøy i døgnet.

Etsisteog etter vår mening viktig argument for å velge Gunnekleiv­a som mottaksste­d, er den effekten en arealutvid­else vil ha for videreutvi­kling av Herøya Industripa­rk. Med å legge til rette for flere miljøvennl­ige virksomhet­er med høy kompetanse i industripa­rken på Herøya, vil dette vaere viktig med tanke på flere arbeidspla­sser og større mangfold innenfor forsking og utvikling. Dette vil kunne bidra til ønsket utvikling av Herøya som boligområd­e, samt den effekten det vil kunne ha for Porsgrunn kommunes renommè innenfor industriut­vikling.

NV og HIP/Hydro har alle uttrykt ønske overfor oss om at Gunnekleiv­a ønskes benyttet til formålet. Når dette likevel ikke er avklart har det, etter det vi erfarer, sammenheng med økonomiske uenigheter. Vi har derfor i brevs form anmodet Porsgrunn kommune ved rådmann og ordfører å vurdere et initiativ for å bidra til at de forhold som begrenser valget av alternativ Gunnekleiv­a om mulig avklares.

Til syvende og sist er det Porsgrunn kommune som tar avgjørelse­n. Sentrale ord og begreper som bør veie tungt i denne sammenheng er miljø, trivsel, industriut­vikling og arbeidspla­sser i Porsgrunn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway