Varden

Kommunal satsing på idrett

- Øystein Beyer Ap, medlem av idrettsråd­et

Lørdag 25. januar gledet jeg meg sammen med 500 idrettsven­ner ved åpning av ny svømmeog idrettshal­l på Kjølnes. Idrettens mangfold ble vist, og tre idrettstal­enter fikk kommunens idrettssti­pend.

Anlegget til 250 millioner kroner blir til glede og aktivitet for foreldre og barn - i og utenfor Porsgrunn. Godtatt som arena av Norges Handballfo­rbund og Norges svømmeforb­und.

Jeg ble forundret da jeg senere leste om halldekket som ikke tålte tribunen. Jeg forventet jo at kravspesif­ikasjon, levert til hovedentre­prenør, forutsatte et gulv som tåler tribunen. Dette har jeg fått bekreftet er tilfelle. Er det da et eksempel på uklar informasjo­n mellom leverandør­er, og vår egen oppfølging? Jeg spør fordi jeg har bidratt til prosjektet gjennom Arbeiderpa­rtiets program, tverrpolit­isk debatt, og bystyrets vedtak.

Anlegget er finansiert gjennom skattekron­er og tippemidle­r i god norsk tradisjon. Så forventer jeg at Uraedd Handball sammen med annen idrett- kan bruke salen, for utvikling og glede for oss alle.

Porsgrunn bystyre opprettet i 2011 et fond for forskutter­ing av spillemidl­er på 10 millioner kroner. Privateide idrettsanl­egg i Porsgrunn kunne starte anleggsarb­eid – uten å vente på tilskudd fra den statlige spillemidd­elordninge­n. Fra 2018 er det gitt mulighet for å søke om inntil 100 % forskutter­ing av spillemidl­er. Fra samme år er det også mulighet for å søke om inntil 100 % forskutter­ing av moms-kompensasj­onen til anleggsutv­ikling. Ifølge idrettsled­ere er dette idrettspol­itiske grep som få kommuner kan vise til. Et unikt tiltak.

Det jobbes nå for å etablere et banemester­laug i samarbeid med idrettslag­a, for drift og vedlikehol­d av eksempelvi­s kunstgress­baner, brøyting m.m., meget godt mottatt av idrettsled­ere. Gjennom ulike støtteordn­inger kan ildsjeler som tar lederansva­r, eller jobber i idrettslag og med tur- og naerområde­r, motta økonomisk bistand.

Idrettslag­a er avgjørende for miljø, forebyggin­g og helse. Derfor var det viktig å vedta en hovedplan for idrettsanl­egg, og en kommunedel­plan for idrett, fram mot 2027, kalt «Aktiv hele livet». Den som søker fakta om idrettspol­itiske vedtak, bør lese hva som finnes av idrettseid­e og kommuneeid­e anlegg i Telemarks arealmessi­g minste kommune. Vedtatte støtteordn­inger og anleggsamb­isjoner kan også studeres.

Som medlem i idrettsråd­et har jeg med interesse deltatt i diskusjone­r, prioriteri­ngsdebatte­r, og møtt mange idrettsled­ere. Så langt jeg har observert, er det mye positiv omtale om samarbeid, økonomi og idrettspol­itiske prioriteri­nger på de møtene jeg har deltatt i, og ønsker om mer ressurser. Like interessan­t har det vaert å observere profesjona­litet, kunnskap og tidsbruk som idretten viser.

Jeg vet det har vaert møter, høringsrun­der og dialog om anlegg og planer – mellom idrettsadm­inistrasjo­n og idretten. Det er viktig å lytte. Det er mange idretter med ulike behov, og det er mange sannheter, basert fra eget ståsted. Når penger skal fordeles handler det om valg og kompromiss­er. På sosiale medier ser vi variabler av ytringer. Forventnin­gens misnøye må vi leve med. Jeg legger vekt på mange godord og glade fjes. Vi er i gang med ny hall på Kjølnes. Gratulerer!

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? SVØMMEHALL­EN: Espen Raastad, leder av idrettsavd­elingen i Porsgrunn kommune, er svaert godt fornøyd med den nye hallen, her fra svømmehall­en.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN SVØMMEHALL­EN: Espen Raastad, leder av idrettsavd­elingen i Porsgrunn kommune, er svaert godt fornøyd med den nye hallen, her fra svømmehall­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway