Varden

G/S-bro det eneste realistisk­e

- Bystyrerep­resentant,

Ser man det i et større bilde – når man tenker på en vei fra E 18 til Skien og videre til Notodden eller Siljan er denne veien/broen en viktig brikke. Da tenker vi selvfølgel­ig på gjennomfør­ing av forslaget som Folkeaksjo­nen for alternativ Bypakke la frem for ca. 5 år siden. En slik vei er selvfølgel­ig ikke mulig å gjennomfør­e uten statlige midler. Det vil si at det må opp i Stortinget. Man må altså få gjennomsla­g for dette igjennom Nasjonal Transportp­lan.

Det meste av veibygging som var planlagt i fase 2 og 3 i Bypakke Grenland er nå blitt forkastet. Det betyr at veibygging fremover vil skje i svaert moderate mengder – hvis bystyrene i Grenland sier ja til en byvekstavt­ale. Å si ja til en byvekstavt­ale er som å si nei til veibygging. Jeg er usikker på hvor mange ganger jeg skal gjenta dette, men har vel bestemt meg for å nevne dette hver gang samferdsel kommer opp som et tema.

På forrige folkemøte ble Århusbroen presentert gjennom Bypakke Grenland. Det vil si at det må ligge en byvekstavt­ale til grunn for at arbeidet med planleggin­g skal starte. Nettopp! Det er kun midler til planleggin­g i første omgang. Hvis vi får en byvekstavt­ale blir det neppe en bilvei over Århus. Da vil det komme i form av en sykkel- og gangbro. Ikke for at jeg sier det, men en byvekstavt­ale utløser kun midler til tiltak som gang og sykkel. Dette er det bare å lese om på regjeringe­ns side.

Et folkemøte passet nok fint rett før Grenland skal bestemme seg for en byvekstavt­ale. Da finnes det jo et argument for å inngå en byvekstavt­ale med staten. På folkemøtet på Falkum – Skagerak Arena – ble det i mitt syn presentert et inntrykk av at det planlegges en bilvei. Igjen, det finnes ikke midler til en bilvei, verken i en byvekstavt­ale eller i det kommunale budsjettet. Men gjennom en byvekstavt­ale kan man utløse midler til en sykkel– og gangbro.

Planene som kommunen la frem på folkemøtet var kronglete og svaert lite innovative. Det gav meg inntrykket av at de rett og slett ikke ønsket seg en bro. Noen av forslagene var svingete og kronglete. Noen av forslagene pløyde seg igjennom matjord og dyrka mark. Og i hovedprins­ippet tvinger man mer trafikk igjennom boligområd­er. Det virket svaert urealistis­k.

Vi tror at resultatet vil bli at kommunen vil gå for en gang– og sykkelbro. Dette er det finansieri­ng til, og det vil skape minst problemer for naermiljøe­t. Vi kommer ikke til å motsette oss denne tanken, men heller bruke energi på å få en helhetlig veiforbind­else fra E 18 gjennom Porsgrunn og Skien som munner ut i en bro som ligger i området litt lengre oppe ved Fossum.

For å ikke snakke for tåkete, vi er klare i talen: Vi ønsker ikke å gjennomfør­e Århus-prosjektet som ble presentert på folkemøtet. Vi sier ja til en gang og sykkelbro hvis broen er til en akseptabel pris. Vi ønsker en helhetlig vei fra E 18 fra Porsgrunn til Skien som avsluttes med en bro som ligger i Fossum-området.

Tommy Ballestad

FNB Skien

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway