Varden

Hesteflokk fanget på jernbanesp­or

Ble vitne til at dyrene ble fanget på toglinja

- Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

▶ Anita Høidalen i Lunde opplevde alle dyreeieres mareritt. Høidalens ni hester brøt seg ut av luftegårde­n hjemme og flyktet snart inn på et jernbanesp­or. Så kom et godstog dundrende.

Bonde og hesteeier Anita Høidalen gikk inn i fjøset i trygg visshet om at hennes ni hester sto ute i luftegårde­n og spiste rundball. Da Høidalen var ferdig med fjøsarbeid­et, fikk hun vite at en mann hadde vaert innom gården.

Så at hestene var fanget

Beskjeden hadde vaert at han hadde sett noen hester borti veien. Sammen med datteren dro Høidalen ut for å lokalisere rømlingene. En ubehagelig følelse slo inn i dem. Hva om hestene hadde tatt veien til jernbanesp­oret ved vestre Tyri noen kilometer unna?

– I dette området går veien langsmed jernbanesp­oret. Det er ei lang slette. Vi ringte en som jobber i NSB og kjørte bort. Snart så jeg lysene fra et tog i speilet. Da toglysene lyste opp, så vi at hestene var fanget på linja. For oss så det ut som om hele flokken ble slukt av toget. Det var forferdeli­g å overvaere det, sier Anita Høidalen.

Måtte avlives

For den fem år gamle islandshes­ten Sleipner skulle turen ut på togskinnen­e ende med døden. I møtet med godstoget fikk hesten knust beina fra hasene og ned. Sleipner måtte avlives på stedet. Samtidig hang seks år gamle islandshes­ten Skjoni fast i vaiere tilknyttet et gjerde.

– Det var grusomt. Dattera mi og en fra toget sprang rundt for å finne ut om flere av hestene var skadet og prøvde å få kontroll på situasjone­n. En gjeng stakk i retning en tunnel, forteller Høidalen som er svaert takknemlig for alle gode hjelpere som kom til unnsetning da marerittet rammet.

Funnet rundt i området

For Skjonis del endte ferden tross alt lykkelig ettersom hesten slapp fysisk unna med et kutt i ett av beina. De andre hestene ble gradvis lokalisert rundt omkring i området og geleidet tilbake til gården hvor de hører hjemme.

– Vi har egentlig vaert veldig heldige, sier Høidalen takknemlig. Hendelsen utspant seg onsdag for halvannen uke siden.

Anita Høidalen antar at årsaken til at hestene dro ut på egen hånd var at de først ble skremt og deretter brøt seg ut av innhegning­en som følge av redsel.

– Hvordan ter hestene seg nå i etterkant?

– Det virker som de har tatt skrekken fint og at de har det bra. På gården hennes har det vaert islandshes­ter i 45 år. En sjelden gang hender det uhell og at dyr drar ut på egen hånd. Forrige gang det skjedde var i mai i fjor. Også den gangen gjaldt det hester som tok seg ut på jernbaneli­nja.

– Dyrene blir på sett og vis ledet dit hvis de følger veien. Dermed blir de på en måte ledet inn på linja fordi det står åpent der de kommer inn. Når det så er gjerder på begge sider, blir det en felle, sier Høidalen som er blitt kontaktet av Bane NOR i sakens anledning.

– Bane NOR har sagt at de skal se på muligheten for å få satt opp gjerde der hvor det står åpent, opplyser Høidalen.

– Skjer ikke veldig ofte

Pressevakt i Bane NOR, Dag Svinsås, sier det er sjeldent at husdyr, eller ville dyr tar seg inn på jernbanesp­or via eksempelvi­s planoverga­nger.

– Det har skjedd, men det skjer heldigvis ikke ofte. Gjør dyrene dette, blir de omringet av gjerder på begge sider. Og gjerder må vi jo ha for å holde dyrene ute, sier Svinsås somopplyse­r at et godstog i marsjfart trenger 600–800 meter for å stanse.

– Vurderer Bane NOR flere sperringer i åpninger der dyr kan tenkes å ta seg gjennom?

– Vi jobber hele tiden med sikkerhet, også dyresikker­het. Vi har mange som jobber med dette. Så ja, dette vurderes. Og vi føler med dem som eier dyrene, sier Svinsås.

Anita Høidalen er klar på at det er dyreeiers ansvar å holde styr på dyrene sine.

– Det er ikke Bane NORs ansvar at mine hester har løpt ut, fastslår hun.

 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ??
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT
 ??  ?? OVERLEVDE:Den seks år gamle islandshes­ten Skjoni ble hengende fast i en vaier ved toglinja da godstoget kom farende. - Skjoni hadde «englevakt», konstatere­t eier Anita Høidalen,
OVERLEVDE:Den seks år gamle islandshes­ten Skjoni ble hengende fast i en vaier ved toglinja da godstoget kom farende. - Skjoni hadde «englevakt», konstatere­t eier Anita Høidalen,
 ??  ?? HANG FAST: Den store bandasjen er fjernet. Kun en mindre bandasje vitner nå om hvor naer Skjoni var å bli påkjørt av toget.
HANG FAST: Den store bandasjen er fjernet. Kun en mindre bandasje vitner nå om hvor naer Skjoni var å bli påkjørt av toget.
 ??  ?? FIRE AV RØMLINGENE: Nosferato, Ateli, Ståle og Skjoni er alle tilbake på gården hvor de hører hjemme sammen med hunden Gary.
FIRE AV RØMLINGENE: Nosferato, Ateli, Ståle og Skjoni er alle tilbake på gården hvor de hører hjemme sammen med hunden Gary.
 ??  ?? TILLITSFUL­L: Skjoni er en av de ni hestene som brøt seg ut av.
TILLITSFUL­L: Skjoni er en av de ni hestene som brøt seg ut av.
 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ??
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway