Varden

Skal bygge ny uteplass for pasientene

På psykiatris­k avdeling ved Sykehuset Telemark skal det bygges et utearealet for sikkerhets­pasientene. Uteplassen skal bli en del av behandling­en.

- Julie.anda.hovland@varden.no

Julie Anda Hovland

▶ SKIEN

– Vi jobber med å lage en tilrettela­gt uteplass for pasientene på sikkerhets­seksjonen. Dette er pasienter som blant annet er dømt for psykisk helsevern og som kanskje sliter med voldsprobl­emer og utageringe­r, forteller klinikksje­f ved klinikk for psykisk helsevern og rusbehandl­ing, Lars Ødegaard.

Han sier dette vil gi pasientene mer frihet, og at dette vil ha god effekt for behandling­en.

– Til tider opplever disse pasientene mye uro, og arealet inne blir begrenset. Da blir de veldig utfordret på denne uroen. Med den nye uteplassen får pasienten mer frihet og det vil vaere en måte å forhindre og forebygge utageringe­r.

Ødegaard forteller at de håper og tror, og kanskje vet at pasientene får en bedre opplevelse­ne ved å få mer frihet.

– Kan pasientene friskere?

– Ja, svarer han uten å nøle.

Var en mangel

altså bli

– Vi har hatt et ønske om dette over tid, sier Ødegaard.

For to år siden hadde sykehuset et tilsyn fra sivilombud­smannen, som påpekte at et uteområdet for disse pasientene var en mangel hos sykehuset.

– Så vi følger på en måte opp denne rapporten, sier han.

Prislappen på prosjektet er på tre millioner kroner.

– Det er det verdt. Dette er pasienter som ofte er innlagt over lang tid, derfor er det viktig å legge til rette for denne gruppen, sier Ødegaard.

Målet er at uteplassen allerede skal vaere klar til våren.

Friområde

I prinsippet kan pasientene bevege seg fritt inn og ut av dette uteområdet, med en trapp ned fra andre etasje i bygget pasientene holder til i.

Området pasienten kan bevege seg på er på rundt 250 kvadratmet­er.

Uteområdet vil bli rammet inn med gjerder slik at pasientene ikke kan forlate det innrammede området, og for at uvedkommen­de ikke skulle kunne komme inn. For å forhindre sistnevnte skal det også lages en sone rundt innramming­en, en slags sluse slik at folk utenfra ikke skal kunne komme tett på pasientene.

For pasientene vil det bli et uteområde de kan bevege seg fritt i, med sittegrupp­er, grønt og et stort sjakkbrett, for å nevne noe.

– Vi håper at det rent estetisk også skal bli veldig pent, og fint å se på, sier Ødegaard.

 ?? BEGGE FOTO: JULIE ANDA HOVLAND ?? SIKKERHETS­SEKSJONEN: Uteplassen skal bygges med en trapp rett fra andre etasje der pasientene holder til, og ned til friområdet.
BEGGE FOTO: JULIE ANDA HOVLAND SIKKERHETS­SEKSJONEN: Uteplassen skal bygges med en trapp rett fra andre etasje der pasientene holder til, og ned til friområdet.
 ??  ?? BYGGEPLASS: Denne byggeplass­en skal om få måneder stå ferdig.
BYGGEPLASS: Denne byggeplass­en skal om få måneder stå ferdig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway