Varden

Frykter tidligere skogbranne­r enn før

Skogbranne­r begynner tidligere på året og faren for brann varer langt utpå høsten. I år er brannvesen­et ekstra på vakt.

- Fredrik.nordahl@varden.no

Fredrik Nordahl

▶ SKIEN

– Vi trenger bare å se ut av vinduet. Allerede nå ser vi jo at det tørker opp i skogen, sier brannsjef i Skien, Ove Stokkeland.

Forleden møtte han politikern­e i Skien for å fortelle om hvordan stoda er med tanke på brannbered­skapen, hvordan de jobber og hva som er de største utfordring­ene i tida framover. I etterkant møter Varden han på brannstasj­onen i Skien.

Risiko

– Det er knusktørt i skogen, og vi er i februar, sier Stokkeland og lar spørsmålet om risiko for skogbrann allerede midtvinter­s henge i lufta.

– Er det risiko for at skogbranne­r kan starte tidligere enn det de har gjort de siste årene?

– Ja. Vi ser at brannene starter tidligere på året og at risikoen for at de kan oppstå varer mye lengre. Vi har nå tre årstider med risiko for skogbranne­r, sier han.

Måles ikke nå

– Er det skogbrannf­are nå?

– Nei, for det måles eller varsles ikke skogbrannf­are før 1. april, svarer han.

– Enn om dere hadde foretatt målinger?

– Da ville det vaert liten eller ingen fare.

Med andre ord, brannvesen­et er tydelige på at det går mot nyere tider og at de må ta grep med tanke på klima. Store skogbranne­r slik vi opplevde her på Østlandet og i Telemark i 2018, vil bli mer vanlig, mener Stokkeland.

Tørrer og varmere

Han frykter også tilstander man hadde i Sverige i 2014 da 2,2 millioner mål skog brant på tre måneder.

– Mange sier at «slikt kom- mer ikke til å skje i Norge». Jeg er ikke enig i det. Det er tørrere og varmere enn før, og varmen varer lenger. Det gjør at vi må tilpasse oss, sier brannsjefe­n.

Han og kollega Carina Halvorsen sier de øver mye på slukketekn­ikker. Én av metodene er å lukke brannene, istedenfor å slukke dem.

– Har vi for eksempel flere branner på én gang i en skog, kan vi la skogbranne­r i naerheten av og i retning mot vann, brenne ut. Det kan hende da at store områder går med i brannen, men da kan vi heller bruke mer ressurser på skogbranne­r der det er større fare for store spredninge­r. En brann sprer seg jo ikke i et vann, påpeker Stokkeland.

 ?? BEGGE FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? FRYTER SKOGBRANNE­R: Brannsjef i Skien Ove Stokkeland og overbrannm­ester Carina Halvorsen sier brannøvels­er er svaert viktige for å stå rustet når skogbranne­r oppstår.
BEGGE FOTO: FREDRIK PEDERSEN FRYTER SKOGBRANNE­R: Brannsjef i Skien Ove Stokkeland og overbrannm­ester Carina Halvorsen sier brannøvels­er er svaert viktige for å stå rustet når skogbranne­r oppstår.
 ??  ??
 ??  ?? MARKERING: Fra en markering ved synagogen i København der en jødisk vakt ble drept.
MARKERING: Fra en markering ved synagogen i København der en jødisk vakt ble drept.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway