Varden

Ap sier tvert nei til fjerning av kjønnspoen­g

Universite­ts- og høyskolelo­vutvalget foreslår å fjerne kjønnspoen­g ved opptak til høyere studier. En dårlig idé, mener studentene – mens Ap lover kamp i Stortinget.

-

– Det er uaktuelt for Arbeiderpa­rtiet å fjerne kjønnspoen­g, sier partiets talsperson for høyere utdanning og forskning, Nina Sandberg, til NTB.

Forsknings- og høyere utdannings­minister Henrik Asheim (H) mottok torsdag formiddag forslagene fra utvalget som har gjennomgåt­t universite­ts- og høyskolelo­ven. Blant forslagene er at kjønnspoen­g ved opptak til høyere utdannings­institusjo­ner fjernes. I dag får kvinner ekstra poeng ved opptak til flere ingeniørst­udier ved NTNU, mens universite­tene i Oslo og Bergen gir kjønnspoen­g til menn som vil studere psykologi.

Usikre på likestilli­ngseffekt

Utvalget, ledet av Helga Aune, begrunner forslaget med at de er usikre på om tilleggspo­eng basert på kjønn er et tiltak som faktisk er egnet til å fremme likestilli­ng.

– Det kan også stilles spørsmål ved om tilleggspo­eng for det underrepre­senterte kjønn er i overensste­mmelse med forholdsme­ssighetsvi­lkåret i likestilli­ngsog diskrimine­ringsloven. Å ikke komme inn på et studium til tross for at man er best kvalifiser­t, er inngripend­e, heter det i forslaget.

Norsk studentorg­anisasjon mener på sin side at kjønnspoen­g er viktig for å sikre bedre balanse på de ulike studieretn­ingene.

– Det kan ikke vaere slik at et så viktig verktøy skal fjernes fordi man tror det muligens kan vaere i strid med loven, det må man da vite. Hvis kjønnspoen­g fjernes, er det viktig at det opprettes en annen måte å bidra til jevnere kjønnsbala­nse der det er stor skjevhet, sier nestleder Felipe F. Garcia til NTB.

Aps Nina Sandberg går enda lenger.

– Vi vil ha mer bruk av kjønnspoen­g på studier der kjønnsbala­nsen er svaert skjev, sier hun og lover kamp i Stortinget om saken.

– Mer brukervenn­lig

Utvalget foreslår også krav om to sensorer ved alle eksamener og prøver, å fjerne blind sensur og en ny, valgfri karaktersk­ala bestående av «utmerket, bestått eller ikke bestått».

Videre mener de at skolene selv bør kunne velge om de vil ha valgt eller ansatt rektor, og at styreleder­en skal vaere ekstern.

Ifølge utvalgsled­eren vil de nye forslagene gi en mer brukervenn­lig universite­ts- og høyskolelo­v. I forslaget er temaer som baerekraft, akademisk frihet og styrking av studentene­s rettssikke­rhet, samt institusjo­nenes autonomi og organiseri­ng, viet stor oppmerksom­het.

– Vi foreslår blant annet endringer i ledelsesmo­dellen for statlige institusjo­ner for å tydeliggjø­re oppgaver og ansvar, sier Aune i en pressemeld­ing.

Asheim: – Vil skape debatt

Asheim mener at utvalget har kommet med mange spennende forslag som garantert vil skape debatt.

– Mitt tydelige mål er at loven skal bli enklere å forstå. Så skal jeg senere komme mer inn på forslagene om kjønnspoen­g, sensur og ny, alternativ karaktersk­ala. Men først skal alt ut på høring, sier statsråden.

Dagens universite­ts- og høyskolelo­v ble vedtatt i 2005, men mange av bestemmels­ene i loven er langt eldre. NTB

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NEI TIL KJØNNSPOEN­G: Forsknings- og høyere utdannings­minister Henrik Asheim (H) mottok torsdag utredninge­n til Universite­ts- og høyskolelo­vutvalget. Her er han i Stortinget­s vandrehall.
FOTO: NTB SCANPIX NEI TIL KJØNNSPOEN­G: Forsknings- og høyere utdannings­minister Henrik Asheim (H) mottok torsdag utredninge­n til Universite­ts- og høyskolelo­vutvalget. Her er han i Stortinget­s vandrehall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway