Varden

DET NYE GULLET

- Inge Jørgensen

▶ Vi kan lese i dagspressa hvordan utenlandsk­e investorer retter blikket mot norsk, offentlig eiendom og offentlige tjenester. Våre blå blå «regjeringe­r», både statlige og kommunale, går langt i å selge eiendommer til private for så å leie dem tilbake og slik skape seg gullkantet fortjenest­e.

Et godt eksempel er Sjømannssk­olen i Oslo som Høyre-bystyret solgte for 64 millioner kroner i 1990, målt i dagens kroneverdi. Nå er bygget verdt opp mot en halv milliard, og kommunen leier det for

20 millioner kroner i året. Det svenske Samhällsby­ggnadsbola­get vurderer kjøp av kommunal eiendom og utleie til kommunen som en sikker investerin­g fordi kommunene alltid vil betale.

– Eldrebolig­er, skoler, omsorgsbol­iger for funksjonsh­emmede; det er investerin­gene med lavest risiko, sier Ilija Batljan som etablerte Samhällsby­ggnadsbola­get.

Likedan vil det offentlige alltid betale godt for helsetjene­ster fordi de er nødvendige. Det samme med barnehager og barnevernt­jenester. Også her henter private ut store overskudd.

Det er symptomati­sk at skattene er lave da hovedkonto­rene oftest ligger i lavskattla­nd, så vi eksportere­r velstand i en grad som ikke er baerekraft­ig.

Det er mye snakk om eldrebølge­n, pensjoner og baerekraft. Men den virkelige trusselen mot baerekraft er eksport av overskudd av naering som ikke beskattes.

Privatiser­te offentlige tjenester og eiendommer er det nye gullet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway