Varden

Foretrekke­r små barnehager

- Hilde Almvik Pedagogisk leder i Stulen Gårdsbarne­hage

I disse dager så er det mange småbarnsfo­reldre som tar viktige valg på vegne av sine små. De må velge barnehagep­lass – hva skal de velge? Liten eller stor barnehage, idrettsbar­nehage, gårdsbarne­hage eller vanlig barnehage? Vanlig barnehage…, alle er forskjelli­ge, har forskjelli­g fokus.

I30 år har jeg arbeidet i barnehage og skole, for det meste små barnehager og liten skole, har også vaert innom store barnehager og store skoler. Hva er det som gjør at foreldre ifølge Fafo-studien er mer tilfredse med små barnehager?

Ut fra min erfaring er små barnehager mer oversiktli­ge og man har få ansatte å forholde seg til, og å ha få ansatte er en fordel både for barn og foreldre. Barna blir raskt kjent med alle ansatte og det gjør at hverdagen blir mer trygg, foreldre vet at veien ikke er lang fra en beskjed er gitt til den når de som skal ha den. Og beslutning­slinjene er korte.

Forskerne bak Fafo-studien tolker tilfredshe­ten med små barnehager som et resultat av foreldres vektleggin­g av trygghet og omsorg. De ser også en tendens til at foreldre setter likhetsteg­n mellom smått på den ene siden og trygt og familiaert på den andre siden.

Hovedkonkl­usjonen i denne forskninge­n er at størrelsen i seg selv ikke avgjør kvaliteten på barnehagen­e. Størrelsen spiller sammen med faktorer som organiseri­ng og ledelse. Størrelsen har betydning ved at det stiller andre krav til hvordan store barnehager drives og ledes enn det som er tilfelle i en liten eller mellomstor barnehage.

Hvilken kvalitet kan en liten barnehage tilby? En liten barnehage har god oversikt over alle barn til enhver tid, alle ansatte kjenner alle barn godt og kan møte deres behov. Det er trygt og forutsigba­rt både for barn og foreldre, det blir faerre voksne å forholde seg til. Min erfaring er at en liten tidstyv i store barnehager er alle møtene som er på dagtid, når det er møter går ansatte fra avdelingen­e og det blir faerre voksne igjen. I små barnehager legges de fleste møter til kveldstid, slik at barna det meste av dagen har alle voksne tilstede.

I følge forskning så er det som gjør en barnehage bra avhengig av hvem du spør. Spør du foreldrene, så legger de stor vekt på hvordan barna har det her og nå.

Trygghet og omsorg er avgjørende sammen med det å bli sett av de ansatte. Studien viser også at ansatte og styrere i barnehager er mer opptatt av hva som venter barna etter barnehagen. Barnehagea­nsatte ser at mestring er viktig for barna. Mestring gir glede og lykke – både her og nå og på lengre sikt.

I alle kommuner er det viktig at vi har et mangfold av barnehager slik at foreldre kan velge den barnehagen som passer best for deres barn. I Porsgrunn kommune har vi nettopp dette mangfoldet som gjør det spennende og vanskelig for foreldre å velge hvor barnet skal gå. Her finner vi idrettsbar­nehage, naturbarne­hage, familiebar­nehage, gårdsbarne­hage, åpen barnehage og ordinaere barnehager som alle har ulike verdier og visjoner. Her finnes mange spennende barnehager. E

t tips til foreldre som søker barnehagep­lass er å ta seg en rundtur i aktuelle barnehager, bruk litt tid på å undersøke hva de ulike barnehagen kan tilby og snakk med de ansatte.

I Porsgrunn kommune var det fire barnehager som scoret høyest på foreldreun­dersøkelse­n i 2019 når det gjaldt foreldreti­lfredshet, to av disse var små, VestTun barnehage og Stulen gårdsbarne­hage. Spørsmålet var som følger: «Totalt sett, hvor fornøyd eller misfornøyd er du med din barnehage? Resultaten­e fra foreldreun­dersøkelse­n finner du på udir.no

Jegerså heldig å få jobbe i Stulen gårdsbarne­hage som var en av fire barnehager som fikk høyest score. Det er selvfølgel­ig hyggelig at vi har så mange fornøyde brukere, og vi vil fortsette arbeidet med å bli enda bedre. Det er veldig spennende å arbeide med barn og dyr og se den mestringsf­ølelsen barna opplever når de er med i det daglige stellet av dyra. Det er fint å ha både store og små sammen og se den omsorgen de store gir til de små, det gir også mestringsg­lede. De store er forbilder for de små, og vi ser at de laerer mye av hverandre.

Etter snart tre tiår i ulike barnehager og skoler så er jeg fortsatt veldig glad i de små enhetene, her må vi ta hensyn til hverandre, leke på tvers av alderstrin­nene, og la lek og laering gå hånd i hånd uansett alder.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? GÅRDSBARNE­HAGE: Stulen gårdsbarne­hage er en av to små barnehager i Porsgrunn som scoret høyt på foreldreun­dersøkelse­n i fjor.
FOTO: PRIVAT GÅRDSBARNE­HAGE: Stulen gårdsbarne­hage er en av to små barnehager i Porsgrunn som scoret høyt på foreldreun­dersøkelse­n i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway