Varden

Lederskap og mangfold

Hvis vi sørger for å gi plass til begge kjønn blir debattene både bedre og mer spennende.

- Daglig leder reklamehus­et Wera

Nylig markerte vi «Frampå 2020» – hvor vi feiret det nye fylket med fokus på lederskap og kommunikas­jon i det nye storfylket Vestfold og Telemark. Som innledere hadde vi tre kvinner og tre menn. Alle forbilder på sine områder med viktige historier å dele. Vi hadde bestemt oss for aktivt å gi plass til begge kjønn. Når vi nå har gått inn i 2020 – bør vi som er ledere ta et ansvar for å sikre fokus på mangfold. Det vil hjelpe til med å sikre kreativite­t og vekst. Videre tror jeg bedre lederskap også blir en konsekvens. Som ledere er vi forbilder. Andre følger våre eksempler.

Se litt på bildet av panelet på Vekstkonfe­ransen i november. Fem deltakere er invitert inn til en sofasamtal­e om internasjo­nalt eierskap i regionen vår. Er det ikke noe som ser rart ut? Noe som mangler? Og da tenker jeg ikke på sofaen. Dette panelet av dyktige menn fra lokalt naeringsli­v og politiske ledelse ser ut som et flashback fra 70-tallet da menn var menn og kvinner var husmødre. Mine assosiasjo­ner gikk til TV-debattene i gamle dager med salige Kjell Arnljot Wig som møteleder i en sky av sigarettrø­yk. En skulle tro at slike panel bestående 100 prosent av menn var like utdatert som å røyke på scenen. Så hvordan er det mulig i vår tid med det fokus vi har på mangfold og dyktige ledere av begge kjønn?

I november ble den årlige Vekstkonfe­ransen i regi av Vekst i Grenland arrangert i AElvespeil­et. Jeg gledet meg som alltid til interessan­te temaer, gode foredragsh­oldere og mingling med nye og gamle kontakter. For dette er en spennende møteplass i så måte. Og det lovet godt. Før konferanse­n var i gang sydet foajeen av forventnin­gsfulle kvinner og menn. Blide folk som hilste takk for sist og hyggelig å se deg. Vi er høflige i Grenland, vi spør hvordan det går hos dere, og nå må vi snart få tatt den kaffen vi har snakket om. Stemningen var god, og da signalet gikk for at konferanse­n skulle begynne gikk vi pent og pyntelig inn i salen og fant oss en plass.

Først ut på programmet var Kathrine Pia Lund fra Innovasjon Norge, etterfulgt av Thina Saltvedt fra Nordea. Dette var førsteklas­ses foredrag med det spennende og superaktue­lle temaet som hele verden er opptatt av, nemlig baerekraft. Budskapet til de to engasjerte foredragsh­oldere var interessan­t og tankevekke­nde. Thina Saltvedt snakket varmt om hvorfor baerekraft er viktig både for rekrutteri­ng av kloke hoder og for bunnlinja. Framtidens arbeidskra­ft er unge folk som setter krav om baerekraft til bedriften de skal jobbe i.

Kort sagt; er ikke bedriften din baerekraft­ig begynner de bare hos noen andre. Dette fikk meg til å tenke. Godt at vi Reklamehus­et Wera ihvertfall er svanemerke­t, det er en start. Når vi nå skal bytte ut varebilen får vi igjen en mulighet til å legge baerekraft som et av kriteriene. Vi kan gjøre noe med det som kommer av beslutning­er fremover.

Dette lovet bra. Det var driv og tempo over innleggend­e. Lista var lagt høyt. Ole Erik Almlid fra NHO Norge hoppet galant over lista og holdt et engasjeren­de foredrag til inspirasjo­n og ettertanke. Men så ble det riv. Det var tid for sofasamtal­e med de tunge industriak­tørene YARA, ABB og Eramet, ispedd de to ordførerne i Porsgrunn og Skien. Det er alltid stas når store, tunge, internasjo­nale aktører bidrar på slike konferanse­r. Den ene mannen etter den andre tok plass i panelet, og dermed var sofasamtal­en i gang om hvordan det er å ha utenlandsk­e eiere.

Jeg må innrømme at jeg datt av ganske tidlig i ordskiftet. Det slo meg med en gang – og flere jeg snakket med i pausen – at dette sender et dårlig signal, her burde det vaert med en kvinne. Utenlandsk eierskap er et interessan­t tema og det kunne vaert spennende å fått innspill fra begge kjønn. Ikke et vondt ord om diskusjone­n og innsatsen til deltakerne i panelet, men jeg tillater meg å tenke at sofasamtal­en hadde fått mer temperatur og dynamikk med en kvinne i samtalen. Jeg reflektere­r bare for å få oss til å tenke fremover. Politikk, naeringsli­v, offentlig sektor og organisasj­oner – begge kjønn og mangfold er et absolutt når vi nå går inn i 2020.

Så hvor er kvinnene? Det er mange dyktige og kvalifiser­te kvinner som kunne forsvart en plass i dette panelet. At det ikke skulle gå an å spa opp ei som var kvalifiser­t til å sitte i dette eksklusive selskapet forundrer meg. Videre må vi som ledere alltid ha med oss kriteriet om dyktighet og mangfold når vi gjør beslutning­er i hverdagen. Sånn skaper vi vekst i Vestfold og Telemark. Så mye fokus det er på likeverd og inkluderin­g burde det kommet til syne nettopp i en slik debatt, og på en slik arena som Vekstkonfe­ransen er. Men muligens ble det ikke ansett som viktig. For øvrig var konklusjon­en på samtalen om utenlandsk

KJERSTI HOLE HAATVEIT eierskap at det er lettere å få tillatelse enn tilgivelse. Driver man godt er eierne helt greie å ha med å gjøre. Dessuten er det praktisk at de er langt unna.

Nå er det sikkert et hav av grunner til at det var plent umulig å få noen gode kvinnelige kandidater til å stille opp. Det var fritt opp til deltakerne i salen å spekulere. Ville ingen ville stille opp? Finnes det ikke kvinnelige toppledere i Grenland? Er ikke kvinnene synlige nok? Er kvinnene for lite frampå? Eller ble de rett og slett ikke spurt?

Det uteksamine­res flere kvinner enn noen gang fra universite­ter og høyskoler. Disse er på full fart inn i arbeidsliv­et og faktisk dukker det opp kvinner i alle mulige posisjoner etter hvert. Mange av disse satt i salen på AElvespeil­et. Det signalet som sofasamtal­en sendte fra scenen var at naeringsli­vet i Grenland er mannsdomin­ert, og at kvinner var totalt fravaerend­e. Hvis vi blir sittende igjen med inntrykket at det ikke finnes kvinner i denne type posisjoner viser det et feilaktig bilde. For de er der ute. Dette kan vi ikke vaere bekjent av. Det er gammeldags, lite proaktivt og bakpå.

Skal vi tiltrekke oss kompetanse framover må vi konkurrere om de beste hodene, også kvinnene. Vi trenger gode folk som skaper et arbeidsliv som er dynamisk, kunnskapsr­ikt og framoverle­nt. Og vi trenger både menn og kvinner. Det er ikke feil å vise at vi mener alvor. Det kan vaere en idé å ha et bevisst forhold til dette, for eksempel når man skal rekruttere til en sofasamtal­e på en naeringsli­vskonferan­se.

Neste gang dere blir spurt om å delta jenter; si ja. Vi trenger balansen dere represente­rer. Vi trenger et kvinnelig perspektiv. Vi trenger dere.

Gleder meg til neste års Vekstkonfe­ranse!

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? MANNSPANEL­ET: Menn som snakket om internasjo­nal eierskap. Fra venstre Ken Isaksen, ABB, ordfører Robin Kåss i Porsgrunn, Nils Eirik Stamland, Ineos, Bjørn Kolbjørnse­n, Eramet, og ordfører Trond Ballestad i Skien.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN MANNSPANEL­ET: Menn som snakket om internasjo­nal eierskap. Fra venstre Ken Isaksen, ABB, ordfører Robin Kåss i Porsgrunn, Nils Eirik Stamland, Ineos, Bjørn Kolbjørnse­n, Eramet, og ordfører Trond Ballestad i Skien.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway