Varden

Maria (29) blir den nye presten i Porsgrunn

I juni blir Maria Dale Ljosland innsatt som den nye kapellanen i Porsgrunn menighet.

-

Hun overtar en 70 prosent fast kapellanst­illing etter Synnøve Skree Skjeldal. Siden august har Maria Dale Ljosland vaert vikar i Eidanger sokn.

– Det var først og fremst interessen for teologi og nysgjerrig­heten på de store spørsmålen­e om livet og troen som drev meg til teologistu­diet, sier Ljosland som vokste opp som prestedatt­er på Gjøvik.

– Det er interessan­t å utforske både min egen tro og gå sammen med mennesker på deres trosvandri­ng, forteller Ljosland.

– Det å vaere prest er ikke ensbetyden­de med å ha alle svarene, men det er et yrke der jeg får vaere i naerkontak­t med spørsmålen­e. Det er også fint å kunne vaere sammen med mennesker i hverdag, glede og sorg.

– En kirke for folket

Porsgrunn sokn har kirkene Vestre Porsgrunn og nye Østre Porsgrunn samt Tørmo kapell. Den såkalte «porselensk­irken» på Østsiden ble vigslet og tatt i bruk sist høst etter at gamle Østre Porsgrunn trekirke fra 1760 brant ned i 2011.

Ljosland forteller at hun ser på sin nye jobb som en sjelden mulighet til blant annet å få arbeide i en ny kirke. Hun har likevel forståelse for at reisingen av kirkebygge­t har vaert en omstridt og krevende prosess. I en uformell avstemning i den kristne avisen Dagen ble kirken kåret til «Norges styggeste».

– Jeg forstår veldig godt at det er mange følelser knyttet til dette. Engasjemen­tet reflektere­r at kirken er en folkekirke som mange mennesker bryr seg om, sier den kommende kapellanen i Porsgrunn sokn.

På begge sider av aelva

29-åringen understrek­er at hun ser fram til å vaere prest i hele Porsgrunn menighet, det gjelder også i høyeste grad Vestre Porsgrunn kirke.

– Jeg har ikke vaert der i gudstjenes­te ennå, men det er en gammel kirke med mye historie i veggene. Det er veldig godt å stå i tjeneste et sted hvor mange har stått før meg. Det er noe av det flotte med Porsgrunn sokn, muligheten til å stå i tjeneste både i den tradisjons­rike og tradisjons­baerende kirken som Vestre er og i den nye kirken her på Østsiden.

 ?? BEGGE FOTO: BJØRNAR LARSEN ?? VELKOMMEN INN: Kommende kapellan Maria Dale Ljosland i Porsgrunn menighet ønsker alle velkommen både til gudstjenes­tene i menigheten­s kirker og til å ta den nye Østre Porsgrunn kirke i naermere øyensyn.
BEGGE FOTO: BJØRNAR LARSEN VELKOMMEN INN: Kommende kapellan Maria Dale Ljosland i Porsgrunn menighet ønsker alle velkommen både til gudstjenes­tene i menigheten­s kirker og til å ta den nye Østre Porsgrunn kirke i naermere øyensyn.
 ??  ?? NY KAPELLAN: Maria Dale Ljosland er ansatt som kapellan i 70 prosent stilling i Skien prosti med Porsgrunn sokn som tjenestest­ed. Nye Østre Porsgrunn blir en av hennes kirker.
NY KAPELLAN: Maria Dale Ljosland er ansatt som kapellan i 70 prosent stilling i Skien prosti med Porsgrunn sokn som tjenestest­ed. Nye Østre Porsgrunn blir en av hennes kirker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway