Varden

– Vi kan ikke sitte stille å bli robba

Porsgrunns­folk har fått nok. Den siste økningen av eiendomssk­atten har fått Facebook til å koke, og flere til å etterlyse gule vester.

- Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Porsgrunns­folk har fått nok. Den siste økningen av eiendomssk­atten har fått Facebook til å koke, og flere til å etterlyse gule vester.

Onsdag kveld ble gruppa Motstander­e av Porsgrunn kommunes økning av eiendomssk­atten opprettet. Nå har den naermere 1.000 medlemmer og 1.500 på vent.

– Det er på tide vi går ut i gatene med gule vester, fakler og bannere. Nå er det nok, sier Siri Løite.

– Vi kan ikke sitte stille og finne oss i å bli robba, sier Merete Stachnik Christense­n. Hun stiftet gruppa etter å ha regnet ut at hun må ut med 3.562 kroner mer i eiendomssk­att.

– En god gammel fjellvettr­egel sier at det er ingen skam å snu. Det syns jeg politikern­e også bør gjøre for nå er folk rasende, sier hun. Hun legger ikke skjul på at hun synes eiendomssk­atten er en usosial skatt som rammer enslige; og saerlig eldre, svaert hardt.

– Den eldre generasjon­en, som kanskje er minstepens­jonister, klager ikke. De skrur av strømmen, drar på seg sokkene og betaler regningene sine. Hun lurer på om ikke det kunne vaert en ide for ordfører Robin Kåss (Ap) også.

– Får kommunen lavere inntekter, da må de se på pengebruke­n. Alle skjønner at vi må ha skoler og sykehjem, men det må ikke bygges slott, sier hun.

Vi kan ikke spise veggene

Økningen av eiendomssk­atten henger sammen med at promillesa­tsen som skatten regnes ut fra, er redusert av staten. For å beholde den samme inntekten fra eiendomssk­atten som i fjor, har kommunen valgt å bruke statens eiendomsta­kster. De er mye høyere enn de kommunen tidligere har benyttet seg av, og dermed går skatten til innbyggern­e opp mens kommunen beholder inntekten. I sum dreier det seg om 20 millioner kroner som Porsgrunn kommune ville tapt hvis de hadde latt taksten forbli det samme som i 2019.

– Vi burde skattes etter evne og ikke etter verdien av boligen, sier Christense­n. Hun peker på at folk ikke kan spise vegger eller tak, og at en boligs verdi kun er interessan­t når du skal selge den.

– Boligen min har plutselig blitt over trekvart million mer verdt, men det spiller ingen rolle for meg så lenge jeg blir boende i den, sier hun.

Politikern­e må prioritere bedre

– Det er jo ironisk at kommunen bare kan skru opp skatten for å få mer penger. Hvor skal vi ta pengene fra, spør Løite. Flere av postene på Facebooksi­den viser at folk har fått et kraftig hopp i eiendomssk­atten.

– Det er det glade vanvidd, sier hun. Flere av medlemmene synes kommunen sløser med penger til konsulente­r og gangbru og peker på spleiselag­et for å få opp kirken.

- Vi har en pen by med en blomsterpr­akt om sommeren, men vi tror politikern­e kan bli flinkere til å prioritere. Dessuten har vi flere titalls kommuner i Norge som klarer seg uten eiendomssk­att; hvordan klarer de det, spør Løite.

Bystyret er enig

– Hele bystyret mener at vi må ha eiendomssk­att, og årets økning er ikke stor for kommunen, men jeg ser at den blir det for enkeltpers­oner, sier ordfører Robin Kåss (Ap). Han angrer ikke på økningen, men på at kommunen har vaert for dårlig på å nå ut med informasjo­n til innbyggern­e.

– Når vi får en justering av promilleta­ket, må vi også justere eiendomsta­ksten, sier han.

– Det var vel ingen som påla dere å justere eiendomsta­ksten?

– Vi hadde tapt flere titalls millioner, så det hadde vaert helt uansvarlig å ikke gjøre det, sier han.

Kåss sier kommunen kunne valgt å taksere boligene selv, men da hadde kommunen fått en utgift som ville betydd at eiendomssk­atten ville øke enda mer. Derfor valgte de å benytte seg av skatteetat­ens takster.

– Vi var i en tvangssitu­asjon, sier han og hevder kommunen vil tape flere millioner på at hytter og industriby­gg har fått en lavere eiendomssk­att.

Sjekk at det er riktig

Kåss lover at folk som får problemer med å betale, får hjelp av kommunen.

– Men de bør også sjekke om eiendomsta­ksten er riktig. Hvis den ikke er det, må de ta kontakt med skatteetat­en, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? OPPRØR MOT EIENDOMSSK­ATT: Vi må samle oss i protest mot den kriminelle økningen av eiendomssk­atten, sier Merete Christense­n (t.v.) og Siri Løite.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN OPPRØR MOT EIENDOMSSK­ATT: Vi må samle oss i protest mot den kriminelle økningen av eiendomssk­atten, sier Merete Christense­n (t.v.) og Siri Løite.
 ?? ARKIVFOTO ?? PORSGRUNNS­POLITIKERN­E: Ordfører Robin Kåss (Ap) hevder at bystyret handlet ut fra en tvangssitu­asjon, men beklager at de ikke informerte innbyggern­e.
ARKIVFOTO PORSGRUNNS­POLITIKERN­E: Ordfører Robin Kåss (Ap) hevder at bystyret handlet ut fra en tvangssitu­asjon, men beklager at de ikke informerte innbyggern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway