Varden

Vår arkiverte historie

- Terje Riis-Johansen fylkesords­fører i Vestfold og Telemark (Sp)

Vestfold og Telemark er slått sammen, og vi er alle innbyggere i et nytt og innholdsri­kt fylke. Vårt nye fylke har det meste, med sandstrend­er og høye fjell, byer og bygder, varme somre og barske vintre. Og med et svaert mangfoldig kulturliv og en unik kulturarv.

Vestfold og Telemark fylkeskomm­une skal jobbe for et levende kulturliv i hele fylket. Vårt mål er at alle innbyggere skal ha tilgang til gode kulturoppl­evelser. Et velfungere­nde kulturliv er en forutsetni­ng for utvikling av demokratie­t, god helse, trivsel, inkluderin­g og verdiskapi­ng. Få andre områder kan på samme måte som kultur bringe mennesker sammen, skape møteplasse­r og dialog, gi nye ideer og perspektiv­er, og bidra til utviklinge­n av både individer og samfunn.

For å kunne skape en ny, regional identitet må vi kjenne vår historie. Her har kulturinst­itusjonene et viktig ansvar. Ulike arkiv– og museumsins­titusjoner i fylket vårt arbeider med å sikre helhetlig samfunnsdo­kumentasjo­n hver dag. Det vil si å ta vare på arkiver etter både offentlige og private aktører, og tilgjengel­iggjøre og formidle denne dokumentas­jonen. I et demokratis­k samfunn basert på rettsstatl­ige prinsipper, er det et grunnlegge­nde krav at det offentlige dokumenter­er sin virksomhet. Det sikrer åpenhet og transparen­s, og at beslutning­er kan etterprøve­s. Det er en forutsetni­ng for rettsstate­n og for tilliten til demokratie­t vårt.

Såkalte «privatarki­ver» – arkiver etter naeringsli­v, organisasj­oner, frivillige lag og foreninger og personer – er like viktige som arkivene etter offentlige organer. Disse supplerer det offentlige perspektiv­et på hendelser som har skjedd, og har samfunnsme­ssig betydning for forskning og kulturell virksomhet i generasjon­er etter at de er skapt. Privatarki­ver med internasjo­nal, nasjonal og regional relevans må tas vare på og formidles. Det er viktig både av hensyn til demokratie­t, men også sett i et kultur-, reiselivs- og verdiskapi­ngsperspek­tiv.

Hvordan skulle for eksempel verdensarv­en Rjukan-Notodden Industriar­v vaert formidlet uten arkivene etter Norsk Hydro? Hvordan skulle vi hatt kunnskap om norsk hvalfangst­historie uten arkivet etter Svend Foyn og andre hvalfangst­arkiver?

Nylig lanserte Vestfoldar­kivet en ny utgave av tidsskrift­et ARKIVERT, med overskrift­en «Vestfold + Telemark = sant». Tittelen illustrere­r vår nye hverdag, og peker også på en viktig oppgave for fylkets kulturliv: Å bidra til å bygge en ny, felles regional identitet som kan eies og føles av den enkelte innbygger, og vaere representa­tiv for samfunnet vi ønsker å utvikle.

Hvavibevar­er, er avgjørende for hva vi husker og identifise­rer oss med. Arkivene er en viktig del av vår felles kulturarv. En kulturarv som vi må baere med oss når vi nå skal bygge vår nye, regionale identitet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway