Varden

«Comeback-Ola»: - Var bedre enn folk tror!

Han tror han var «bedre enn folk tror», men mange har tjent mer på fotball. Til gjengjeld er det ikke så verst å vaerei50-åreneog omsettefor­etpar milliarder i året.

- Bjørn Borge bjorn.borge@varden.no

Riktignok er det ikke en solopresta­sjon som ligger bak den summen, men Ola Larsen startet - og eier en av de største andelene i - Q4 Naeringsme­gling.

– Livet ble ikke så verst, konkludere­r den tidligere Oddkeepere­n med et tilfreds smil mens sur nordavind feier gjennom et bysentrum der han kan krysse av veldig mange bygninger på liste over dem han har solgt.

Apropos nord, det er der historien starter.

For snart 40 år siden.

Anbefalt Odd

16 år gammel forlot Larsen Båtsfjord i Finnmark, på jakt etter videregåen­de utdannelse.

Han kunne reist til Vadsø, men en laerer satte ham på andre tanker.

– Are Stokstad, som hadde vaert formann i klubben, anbefalte Odd. Flytte måtte jeg uansett, og det var helt normalt å dra hjemmefra som 16-åring. Så jeg tenkte: Hvorfor ikke Skien? Odd var jo et lag man kjente til.

Ganske kjapt ble også Odd kjent med tenåringen. Han skryter av mottakelse­n han fikk i en tid da Odd hadde et seiglivet rykte på seg for å vaere lokale helter. Kanskje litt for store helter, ut fra prestasjon­er, mente noen.

– Mange gode

– Det var et lag med mange gode spillere, korrigerer Larsen.

– Men det var en tid der man hadde trening etter skole eller jobb. Selv om vi trente godt og mye, og allerede da hadde et stort potensial, var nok ikke forutsetni­ngene der for å ta dette steget man senere tok.

Uansett var det en arena der unge Larsen kunne trene med, og laere av, sitt forbilde – Geir Karlsen.

To år etter overtok han for landslagsk­eeperen.

– Det var stort å ta over, men ikke press av noe slag, sier han som debuterte i cupkamp mot Tjølling.

Odd vant 1-0.

Ganske selvfølgel­ig

– De var helt alene med meg på slutten, men jeg tok den, forteller keeperen med et snev av selvfølgel­ighet.

Derfra ble det ofte ganske selvfølgel­ig at Larsen fra Båtsfjord gjorde jobben sin.

Helt til han spilte sin siste Akamp i opprykksse­songen 1998: Cupkamp mot MK. 0-0. Odd vant 7-6 på straffer.

– De bommet ikke, jeg reddet, opplyser Larsen, som endte på 151 A-kamper etter et par comeback.

Han ble hentet tilbake da Einar Rossbach ble solgt til Silkeborg sommeren 1994, og hadde deretter noen kamper i året fram til siste ball var reddet.

– Aldri grisetabbe

Hvor god han var?

– Bedre enn folk tror. Styrken min var stabilitet. Jeg har aldri gjort en skikkelig grisetabbe. Aldri noe slikt som folk snakker om i lang tid etterpå. Hans Ole Groa sa en gang at jeg var den beste keeperen han hadde spilt med, siden jeg tok det jeg skulle ta.

Aston Villa delte åpenbart oppfatning­en. I 1983, året etter klubbens serievinne­rtriumf, inviterte de Odd-keeperen på trening.

Larsen er sikker på at han ville fått kontrakt hvis regelverke­t varsomidag.

– Hadde jeg vaert engelsk

– Den gang var det vanskelig å få arbeidstil­latelse. Hadde man ikke A-landskampe­r, ble det nesten umulig. På den tiden var det bare Åge Hareide og Einar Aas som var norske proffer i England, sier Larsen.

– Hadde jeg vaert engelsk, hadde jeg fått kontrakt. Tilbakemel­dingene jeg fikk, var såpass gode.

Keeperen vet likevel godt at livet også kunne fortsatt på en benk i Birmingham.

I stedet ble det en bank i Skien.

Odd-keeperen endte med Telemarksb­anken både på trøya og lønnssjekk­en.

Fødte Q4

Han ble BI-student før det ble overgang til meglerbran­sjen, og med årene vokste megleren seg ut av å selge toroms på Falkum.

I 2016 ble Q4 Naeringssm­egling født. Den stolte «far» er en av tre med omtrent lik eierandel i selskapet som omsetter for svimlende summer.

– De tre siste årene har vi omsatt for mellom halvannen og to milliarder. Vi har vaert den største i naeringsme­gling utenfor Oslo de to siste årene. Ikke så verst, kommer det litt beskjedent fra han som åpenbart heller ikke har gjort mange grisetabbe­r på sin yrkesvei.

– Jeg har jobbet med, og jobber med, dyktige folk.

Riktig modell

Larsen har hatt perioder på styreromme­t i Odd, har klubbens innsatsmed­alje i sølv og er fortsatt aktiv to ganger ukentlig med mange fra den gjengen

han spilte fotball med i de tider da de fleste bilder var i sorthvitt.

Han mener at han for lenge siden ble del av den kjente telemarksm­odellen.

– Jeg kom hit som guttespill­er, så der er jeg godt innenfor. Til og med Bentley var jo telemarkin­g, sier Larsen smilende.

Odds framgang fortjener applaus, mener eks-keeperen, men mener også at den nevnte telemarksm­odellen kunne vaert utnyttet enda bedre.

Larsen liker ikke å se at det satses på forsterkni­nger som viser seg ikke å forsterke.

Før han sier mer om det, vet han at det kan dukke opp teorier om steiner og glasshus når han uttaler seg.

Larsens eldste sønn, Marius, er på utgående proffkontr­akt i Odd, og venter fortsatt på sitt gjennombru­dd på toppnivå. Eller sjansen til et slikt?

– Jeg føler dette har vaert et tema fra før Marius ble tatt opp i A-troppen. Flere lokale spillere, som Lindseth og Eric Kitolano, har blitt elitespill­ere i andre klubber. Før man henter spillere utenfra, må man vaere helt sikker på at disse er bedre enn de lokale man allerede har, så man ikke skyver ut egne produkter. Det er både sportslig og økonomisk smart, vil jeg mene.

 ??  ??
 ??  ?? SEIER: Ola Larsen og Roger Engh etter seier i straffekon­k borte mot Faaberg, det året uavgjortka­mper ble avgjort slik.
SEIER: Ola Larsen og Roger Engh etter seier i straffekon­k borte mot Faaberg, det året uavgjortka­mper ble avgjort slik.
 ??  ?? SUKSESS: Han mener at han aldri gjorde store feil på banen, og det meste tyder på at Ola Larsen også har tatt gode valg i yrkeslivet som fulgte.
SUKSESS: Han mener at han aldri gjorde store feil på banen, og det meste tyder på at Ola Larsen også har tatt gode valg i yrkeslivet som fulgte.
 ??  ?? OLA LARSEN (55): Tidligere fotballspi­ller i Odd.
OLA LARSEN (55): Tidligere fotballspi­ller i Odd.
 ?? ALLE FOTO: BJØRN BORGE ??
ALLE FOTO: BJØRN BORGE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway