Varden

Politiet patruljere­r i hyttefelt

Lørdag ba Erna Solberg hyttefolke­t reise hjem. Men samme kveld var det fremdeles lys å skimte i hyttene i Holtardale­n i Rauland. Nå patruljere­r politiet.

- Anniken Wathne og Martin Øyvang redaksjone­n@varden.no

Meldingen er klar: Ingen skal vaere på hyttene. Politiet har startet patruljeri­ng i Vinje og vil be hytteturis­ter om å reise hjem.

– Alle som har reist på hytta i disse tider, må reise hjem, sa Erna Solberg (H) tidlig lørdag kveld. Om nødvendig skal Sivilforsv­aret bidra til å få folk til å forlate hyttene.

Noen timer senere var det ennå lys i vinduene hos flere hytter i Holtardale­n i Rauland.

Biler ved hyttene

Til sammen er det fire hytter det er lys i Holtardale­n i Rauland, men det er mye snø så vanskelig å vaere sikker, forteller Vardens mann på stedet.

– Jeg ser totalt 18 biler som står parkert ved hyttene her oppe, sier han.

Dermed kan det vaere som fremdeles oppholder seg på hyttene sine.

Det er totalt 500 hytter i dette feltet, og de fleste lysene på bildene skal vaere utelys som pleier å stå på hele tiden.

Politiet patruljere­r

Søndag ettermidda­g startet politiet patruljeri­ng i hytteområd­ene, bekrefter seksjonsle­der for Vest-Telemark i lensmannsd­istriktet for Midt- og Vest-Telemark, Trond Neri Flothyl til

Varden.

– Vår oppgave er å støtte beslutning­en fra myndighete­ne og den nye forskrifte­n om at folk skal oppholde seg i sin egen hjemkommun­e. Forhåpentl­igvis har folk flest som har reist på hytter i andre kommuner enn sin egen, fått med seg at dette ikke er lov, men det kan jo vaere at noen av en eller annen grunn ikke har det, sier Flothyl.

Ordfører i Vinje, Jon Rikard Kleven, er godt fornøyd med tiltaket.

– Nå har vi jobbet i over ett døgn med å få tømt hyttefelte­ne i kommunen. Mange har reist, men det er grunn til å tro at ikke alle har gjort det. Så det er flott at politiet nå skal kartlegge hvordan situasjone­n er, sier Kleven som også delte nyheten om politipatr­uljeringen på sin egen Facebook-side søndag.

Mange hyttefelt

Seksjonsle­der Flothyl sier at politiet kommer til å patruljere i så mange hyttefelt i Vinje som mulig.

– Det er en stor kommune med mange hyttefelt, men vi håper å kunne komme oss rundt til de fleste. Vi kommer til å ha en veiledende tilnaermin­g, hvor første skritt vil vaere å oppfordre folk til å reise hjem. Hvis dette ikke blir etterfulgt etter en viss tid, er det selvsagt mulig at det kan komme andre reaksjoner, sier Flothyl.

Skal reise hjem fra hyttene

Bakgrunnen for patruljeri­ngen er blant annet den nye forskrifte­n/loven som regjeringe­n innførte søndag ettermidda­g

Den sier blant annet at:

– Jeg regner med at vi ikke kommer til å skrive ut mange bøter. Målet er at alt løser seg på en minnelig måte, sier Flothyl.

– Kan ikke prioritere turister

Ordfører Kleven sier at han støtter norske myndighete­rs avgjørelse, og begrunner hva som er utfordring­en for kommunen med mange hytteturis­ter på besøk nå.

– Det er riktig av regjeringe­n, men det er viktig for meg å få fram at det ikke er vårt mål å «ta» hytteturis­tene i kommunen. Vi er veldig glad for at de er her, men ikke slik situasjone­n er nå med koronaviru­set. Helsetilbu­det i Vinje er dimensjone­rt for å håndtere de antallet fastboende innbyggere i kommunen, og de som ikke er hjemmehøre­nde i Vinje vil dermed havne bakerst i køen om de skulle bli syke, sier Kleven.

«Personer som har fritidseie­ndom i annen kommune enn der vedkommend­e er folkeregis­trert, forbys å ta opphold på denne. Strengt nødvendig vedlikehol­d eller tilsyn som er nødvendig for å avverge store materielle skader tillates. Forsettlig eller grovt uaktsom overtredel­se av bestemmels­er i denne forskrifte­n, straffes med bøter eller fengsel inntil 6 måneder, jf. smittevern­loven § 8-1».

 ??  ??
 ??  ?? ORDFØRER: Jon Rikard Kleven sier kommunen ikke vil «ta» hytteturis­tene, men ønsker ikke folk på hyttene nå.
ORDFØRER: Jon Rikard Kleven sier kommunen ikke vil «ta» hytteturis­tene, men ønsker ikke folk på hyttene nå.
 ??  ?? MEST UTELYS: Det er mest utelys å skimte i Holtardale­n etter at statsminis­teren ba
MEST UTELYS: Det er mest utelys å skimte i Holtardale­n etter at statsminis­teren ba

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway