Varden

Koronaviru­set verre enn svartedaud­en

-

Kanskje ikke så oppbyggeli­g å snakke om slikt, i disse koronainfi­serte tider. Men det er en kjensgjern­ing at selv den verste pesten i menneskets historie, svartedaud­en, som utryddet store deler av befolkning­en i Europa og Asia på 1350-tallet, ville vaert en bagatell i dag.

Svartedaud­en skyldtes en bakterie som skapte dødelige byller og ødela lunger, lidelser som antibiotik­a og moderne medisin har små problemer å slå tilbake. For over sekshundre år siden visste man ikke at smitten gikk som ild i tørt gras, når folk stimlet sammen i store skarer i kirker og religiøse møter for å sende forgjeves bønnerop til en nådig Gud.

Nå vet man at isolasjon og karantene er det som først og fremst trengs for å hindre smitte. Men fordi virus er mye verre å hanskes med enn bakterier, kan man selv i vår tid frykte pandemiske sykdomsutb­rudd og store lidelser.

Trøsten får vaere at i dag står en hel verden samlet for å avvise skrekkinng­ydende farsotter. Så om man i global forstand kan strides om mangt, har vi temaer som heldigvis maner fram det beste i oss når det virkelig røyner på. Trond Andersen, Skien

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway