Varden

Politiet stenger publikumst­jenester

Søknader om pass, anmeldelse­r, utlendings­og våpensaker rammes av at politiet nå stenger alle publikumst­jenester. Det vil også bli gjort faerre avhør.

-

Fra fredag morgen stenges samtlige ikke-kritiske publikumst­jenester som krever fysisk oppmøte, foreløpig til og med torsdag 26. mars. Det vil også bli gjort faerre avhør. Hensikten er å begrense smitte av koronaviru­set.

– På lik linje med resten av samfunnet tar vi vårt ansvar i samfunnsdu­gnaden for å redusere smittespre­dningen. Alle som kan, skal ha hjemmekont­or. Det vil naturligvi­s vaere oppgaver som ikke vil bli gjort, men redusert oppmøte er helt avgjørende, sier assisteren­de politidire­ktør Håkon Skulstad til NTB.

Folk som har spesielle behov, kan likevel ta kontakt med politiet. Det kan for eksempel vaere folk som må reise utenlands og trenger pass eller utlendinge­r som må ha dokumenter for å kunne få ytelser til livsopphol­d.

– Det vil også kunne vaere andre tilfeller som er alvorlige, og der vil politiet alltid en beredskap for å håndtere det, sier Skulstad.

Når politiet får mer oversikt, vil det bli lagt ut nye bookingtim­er for pass, opplyser han.

Avhør må vente

Politiet vil også gjøre faerre avhør framover, for å begrense fysiske møter mellom folk og unngå at folk må reise unødvendig.

– Det blir gjort konkrete vurderinge­r, og alvorlige saker blir fulgt opp. Noen avhør kan tas på telefon, men mange avhør krever fysisk tilstedeva­erelse eller at advokat er til stede. Det kan vaere avhør på barnehus som vi må vurdere helt spesifikt om kan vente. Dette vil forsinke saksbehand­lingen på en rekke områder, medgir Skulstad.

Men han tilføyer:

– I den situasjone­n står vi i nå, er det ikke noe alternativ. Det er nødvendig å begrense reiser og fysiske møter.

Han understrek­er at politiet fortsatt vil vaere fysisk til stede både på politistas­joner og ute i samfunnet, og at politiet vil ha en beredskap for å håndtere alvorlige hendelser og ivareta liv og helse.

Venter faerre trafikkuly­kker

Skulstad svarer slik på spørsmål om politiet tror det blir mindre kriminalit­et som følge av de omfattende tiltakene som nå er innført for hele samfunnet:

– Vi har erfaring med at noen typer kriminalit­et går ned når det har blitt innført store restriksjo­ner. Utelivsbra­nsjen har begrensnin­ger, og det er begrensnin­ger er av ferdsel. Da blir det faerre trafikkhen­delser og hendelser knyttet til offentlig sted.

Politiet vil også gjennomfør­e interne tiltak for å hindre smittespre­dning og sikre etatens operative evne. Bruk av hjemmekont­or, utvidet karantene for tjenesteme­nn som returnerer fra utenlandsr­eiser, og reiseforbu­d til utlandet for utvalgte medarbeide­re ut april. Ansatte i politiet frarådes dessuten å ta unødige innenlands­reiser med kollektivt­ransport.

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? STENGER DØRENE: Assisteren­de politidire­ktør Håkon Skulstad sier politiet må sikre sin operative evne og bidra til å hindre smittespre­dning ved å stenge alle publikumst­jenester i to uker fra og med fredag.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX STENGER DØRENE: Assisteren­de politidire­ktør Håkon Skulstad sier politiet må sikre sin operative evne og bidra til å hindre smittespre­dning ved å stenge alle publikumst­jenester i to uker fra og med fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway