Varden

Overlevde moskéterro­ren - nekter å gi etter for frykt

Snart ett år er gått siden terrorangr­epene mot to moskeer i Christchur­ch på New Zealand. Sårene er fortsatt dype, men noen nekter å gi etter for frykten.

-

Det er fredag 15. mars 2019. Al Noor-moskeen i Christchur­ch er full av troende som har kommet for fredagsbøn­nen.

Temel Atacocugu (45) har akkurat knelt for å be. Idet han løfter blikket, ser han rett på ansiktet til en mann i en slags paramilita­er uniform. I en brøkdel av et sekund tenker han at det er en politimann før han ser røyken fra skytevåpen­et mannen peker mot ham. Så blir han truffet av ni skudd i kjeven, i armen og beina.

«Nå dør jeg»,

Ikke lenger fri

tenker

Markerer ettårsdage­n

Atacocugu.

Mot alle odds overlevde Atacocugu det verste terrorangr­epet på New Zealand i moderne tid. Ikke alle var like heldige.

51 mennesker, de fleste muslimer, ble drept da australske Brenton Tarrant, utstyrt med flere skytevåpen, angrep to moskeer i Christchur­ch. Ata- cocugu og om lag 40 andre ble såret.

Søndag markerer New Zealand ettårsdage­n for angrepet og minnes de mange døde.

Til sommeren starter rettssaken mot Tarrant, som nekter straffskyl­d på alle punkter.

Ett år etter den grusomme dagen titter Temel Atacocugu på armen sin der en tatovering delvis dekker arrene etter skuddsår.

Sakte, men sikkert blir han litt bedre, både fra de fysiske, men også de psykiske skadene. Han nekter å gi etter for frykten og forsøker å snu det til noe positivt. Han har til og med klart å overvinne en av barndommen­s største redsler: Frykten for haier.

Men hverdagen vanskelig.

– Den største forandring­en etter angrepet er at jeg ikke kan føle meg fri på samme måte som før, sier Atacocugu. På grunn av de omfattende skadene han fikk har han vaert gjennom en rekke operasjone­r, og flere venter.

– Jeg kunne ikke bevege meg mye rundt den første tiden, og jeg følte meg som en liten baby fordi jeg måtte passes på hele tiden.

Hjelp av psykolog

er likevel

Nå har han kvittet seg med både rullestol og stokk. Venstrearm­en fungerer riktignok ikke like bra som før, og han halter litt. Men han klarer fint å leke med hunden Max.

Den mentale helbredels­en tar lenger tid. Han går jevnlig til psykolog.

– Han forsøker å dra meg ut av de mørke delene av hjernen min, sier han. Depresjone­r har plaget ham mye, og han regner med å måtte fortsette å ta antidepres­siver i minst ett år til. Han sliter også med konsentras­jonen.

Å begynne å jobbe igjen i kebabresta­uranten han driver med en kamerat, er utelukket.

– Det er for stort og for mange mennesker. Folk spør hele tiden: Hva har skjedd med armen din?

Temel Atacocugu er opprinneli­g fra Tyrkia, der han møtte en newzealand­sk kvinne. De giftet seg i 2001 og flyttet til

New Zealand. De mente Christchur­ch ville vaere et trygt og godt sted for barna å vokse opp. Paret ble separert i 2006, og Atacocugu ble boende i Christchur­ch for å vaere naere de to tenåringss­ønnene.

Rettssak i juni

Han har planer om å vaere til stede når rettssaken mot Brenton Tarrant etter planen starter 2. juni.

45-åringen sier måten New Zealands statsminis­ter Jacinda Ardern og det newzealand­ske folk kom sammen på etter terrorangr­epet, viser at gjerningsm­annen mislyktes i å spre hat og splid.

– Hatet vant. tapte, kjaerlighe­ten

– Som menneske er jeg rasende over det som skjedde. Men min religion roer meg ned og gjør meg tålmodig. Jeg vet at rettssyste­met i dette landet vil straffe denne mannen så strengt loven tilsier.

– Hele livet mitt ble snudd opp ned. Men jeg er mye sterkere nå, spirituelt sett, enn det jeg var.

Etter at han ble skutt og overlevde, har han utfordret seg selv på flere plan og møtt sin sterkeste frykt. Han dro på båttur og lot seg senke ned i sjøen i et metallbur mens haier sirklet rundt.

– Jeg møtte frykten ansikt til ansikt.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? OVERLEVDE: Temel Atacocugu overlevde terrorangr­epet i Christchur­ch på New Zealand for ett år siden. Men arrene vil han ha for alltid.
FOTO: NTB SCANPIX OVERLEVDE: Temel Atacocugu overlevde terrorangr­epet i Christchur­ch på New Zealand for ett år siden. Men arrene vil han ha for alltid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway