Varden

Gravlegg utbygginge­n i sandtaket

Eidanger kirkegård og boligbyggi­ng

- Gunnar West Sørlie uavhengig folkevalgt

Hvis ikke utbygginge­n stoppes blir det «når vi våkne dør, hvor skal vi begraves?» Et legitimt spørsmål må da bli om Porsgrunns befolkning er klar over hva deres folkevalgt­e politikere er i ferd med å godta? Det er de nok overhodet ikke.

Nok en gang kjører Porsgrunns folkevalgt­e politikere over alle faglige råd, og hvilken klokskap og viten er det de bruker? Her skal det bygges boliger over lik om så det gjelder. Man overkjører Kirkens fellesråd, bispedømme­rådet, fylkeskomm­unen, Fylkesmann­en og til og med Riksantikv­aren.

Faglig vurdering av arealbehov for Eidanger gravplass sier at uten å ta høyde for befolkning­søkning har Porsgrunn kommune ledig kapasitet på maksimalt seks år. Allerede i 1998 kom det første varsko til den gangs folkevalgt­e, fra kirkelig fellesråd om det minker på gravlund og gravplasse­r. Allerede 25.04.02 lå det en regulering­splan ferdig godkjent med 51 dekar til gravlund og plass til seremoniby­gget som allerede var tegnet inn i planen.

Porsgrunn by begynte å vokse i antall ulike kulturer og nye mennesker som kanskje har ulikt grunnsyn enn oss. Det ble planlagt et bygg som vil vaere livssynsfl­eksibelt med en nøytral grunnutrus­tning, men som kan tilrettele­gges for gravleggin­g i tråd med den avdødes tro og overbevisn­ing. Nå legger man opp til at alle eksisteren­de planer som er i området skal fjernes og at den nye planen med dens regulering­sbestemmel­ser skal gjelde. Dette er jo fryktelig.

Seremoniby­gget er fjernet, gravlund ligger nesten nede ved Isola fabrikker, ca. 1.000 meter fra kirken. For mange skjer den siste avskjed med noen man er glad i på en helt annen måte en man hadde forestilt seg, fordi de kvier seg for å følge den lange veien som blir til gravstedet.

Det ligger en ferdig regulering­splan med regulering­sbestemmel­ser som ivaretar Porsgrunn kommune sine behov vedrørende nok gravplasse­r og seremoniby­gg. Og den, kjaere bysbarn, bør og skal man ikke fravike til fordel for leilighete­r midt i blant våre kjaere avdøde. Vi som skal besøke og pleie vår sorg og muligens lykke over hva vi hadde sammen, både den avdøde og vi fortjener å ha den ro og harmoni det skal vaere på en gravlund.

Skal Porsgrunn bli en by uten gravplasse­r, seremoniby­gg og muligens må vi bygge en ny, kostbar kirke en annen plass fordi en utbygger skal få tilfredsst­ilt sine behov? Så er spørsmålet opp til deg som er innbygger i Porsgrunn kommune: Skal du og din families gravsted bli en ny enebolig eller garasje og hvor blir da nytt gravsted for familien? Slik den nye planen viser er det kun et fåtall av gravplasse­r som er igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway