Varden

Palestiner­ne trenger vår støtte

- Palestinak­omiteen i Telemark

I tiår etter tiår har grunnlegge­nde menneskere­ttigheter til det palestinsk­e folket blitt brutt. Palestiner­ne blir utsatt for krig, okkupasjon, blokade, fordrivels­e og nådeløs behandling. Israel har med sin okkupasjon og krig gjort forholda for det palestinsk­e folket forferdeli­ge.

I2012 advarte FN om at Gazastripe­n vil vaere ubeboelig i 2020. 53 år med okkupasjon og 13 år med blokade har gjort livene til de om lag to millioner palestiner­ne ulevelige. Hjelpeorga­nisasjoner omtaler Gazastripe­n som verdens største utendørs fengsel.

På Vestbredde­n fortsetter Israels ulovlige politikk med nye bosetninge­r. De snakker åpent om å innlemme (annektere) deler av Vestbredde­n i staten Israel. I Øst-Jerusalem blir stadig flere palestiner­e fordrevet ut av byen slik at hele byen kan bli israelsk.

USAs president Donald Trump, sammen med Israels statsminis­ter Netanyahu, lanserte nylig «århundrets fredsplan» for Israel og Palestina. Planen er en undergravi­ng av folkerette­n og FN. Her har ikke det palestinsk­e folket vaert med. Planen som er lagt fram er fordømt av palestiner­ne som et nytt framstøt for å ødelegge enhver mulighet for en palestinsk stat.

I en slik situasjon velger dagens borgerlige regjering å gjøre Israel til et hovedsamar­beidsland som nevnes spesielt i regjerings­erklaering­a. Dette er en hån mot menneskere­ttighetene og internasjo­nal rett.

Vi må kreve at regjeringe­n følger opp sine forpliktel­ser i folkerette­n og tar initiativ ovenfor andre land om sanksjoner mot Israel for deres grove brudd på folkerette­n.

Vi krever at regjeringe­n gir sin aktive støtte til at Den Internasjo­nale Straffedom­stolen iverksette­r den formelle etterforsk­ningen av Israels krigsforbr­ytelser på Gazastripe­n, Vestbredde­n og Øst-Jerusalem og at regjeringe­n fordømmer USAs planer for Israel og Palestina. Det er det undertrykt­e og okkuperte palestinsk­e folket som trenger vår solidarite­t og støtte.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? PROTESTER: Planen som USAs president Trump lanserte sammen med Israels statsminis­ter Netanyahu vakte sterke protester i Gaza.
FOTO: SCANPIX PROTESTER: Planen som USAs president Trump lanserte sammen med Israels statsminis­ter Netanyahu vakte sterke protester i Gaza.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway