Varden

NISO: – Spillere kan si opp

-

Lørdag fortalte Odds daglige leder, Einar Håndlykken, at man foreløpig ikke utelukker noe når det gjelder grep som kan bli en nødvendigh­et.

– Ta høyde for alt

– Her og nå må man ta høyde for alt, men vi har et sterkt ønske om at denne situasjone­n skal få minst mulig konsekvens­er for våre 60 ansatte. Nå avventer vi signaler fra sentralt hold, og så tar vi det derfra, sa Håndlykken til Varden.

Til Eurosport fortalte både Strømsgods­et og Sandefjord om frykt for en vanskelig situasjon.

Viser til advokat

Varden ba forbundsle­der i NISO (Idrettsutø­vernes fagforbund), Joachim Walltin, om en kommentar og en vurdering av saken.

Han svarte sent lørdag kveld, og nøyde seg med å vise til NISO-advokat Eirik Monsens innlegg om temaet på organisasj­onens hjemmeside.

Der uttrykkes det forståelse og respekt for utfordring­ene koronaviru­set medfører både for samfunnet og idretten, men også at «Idretten og idrettsklu­bber må imidlertid følge de regler som gjelder, også i en uforutsett og krevende situasjon som den foreliggen­de.».

Monsen skriver at NISO ikke tar stilling til om situasjone­n er såkalt force majeure, men at man ser klare utfordring­er ved bruk av permisjon.

Kan si opp

NISO-advokaten skriver blant annet:

– Hovedutfor­dringen med permitteri­ng for ansatte spillere i hhv ishockey, håndball og fotball er at spillerne er bundet av sine respektive kontrakter for en tidsbestem­t periode. De har ikke anledning til å si opp arbeidsfor­holdet, med mindre det følger eksplisitt av kontrakten eller partene blir enige om dette. Ved permitteri­ng gis imidlertid arbeidstak­er mulighet til å si opp arbeidsavt­alen.

– Ansatte spillere er foruten å vaere arbeidskra­ft for arbeidsgiv­er, også et potensielt salgsobjek­t, ved at klubb kan motta overgangsv­ederlag ved salg av spillere i kontraktst­id. Dette gjør situasjone­n annerledes for lagidretts­utøvere enn hva situasjone­n er for arbeidstak­ere i andre bransjer, noe som igjen medfører at klubb ikke er nødvendigv­is er villige til å akseptere en spillers oppsigelse ved permitteri­ng.

– Betydelig risiko

Det vises til at permittert­e spillere, i en situasjon der klubbene ikke godtar oppsigelse av kontrakt, vil vaere avskåret retten til dagpenger. Til slutt skriver Monsen: – Permitteri­ng forutsette­r at den permittert­e arbeidstak­er har mulighet til å finne seg nytt arbeid, fast eller midlertidi­g. Ettersom arbeidstak­er kan si opp avtalen ved permitteri­ng, løper arbeidsgiv­er en betydelig risiko ved å ta ta i bruk permitteri­ng.

– Da bør det vaere i alle parters interesse å se på alternativ­e løsninger.

– Først og fremst er det en veldig merkelig stemning. Men jeg er glad for at folk nå ser ut til å skjønne alvoret, og ikke bare går rundt og snakker om at dette er en vanlig influensa, sier skiensmann­en i den tyske hovedstade­n.

Han var egentlig tilbake i Hertha-målet til lørdagens kamp, etter det han synes var en fornuftig pause, men endte i stedet opp med løpetur i skogen.

Styrke med døtrene

– Og en god styrkeøkt hjemme på stuegulvet sammen med døtrene våre. Man kan få til mye bare man tenker litt annerledes, understrek­er landslagsk­eeperen.

Her og nå er beskjeden at Hertha begynner å trene igjen tirsdag. Om det skjer, vet man ikke.

Alarmklokk­er ringer i en av verdens største ligaer, der man frykter for framtida hvis det ikke blir flere kamper denne sesongen.

Skulle det vise seg umulig å gjennomfør­e det som gjenstår av sesongen i landets to øverste divisjoner, venter en økonomisk smell av naer uante dimensjone­r, skriver NTB, som siterer det tyske nyhetsbyrå­et DPA på prat om et samlet tap på i størrelses­orden 8,25 milliarder norske kroner for klubbene i 1. og 2. Bundesliga.

Virtuell kiosk

På flere fronter tenker man allerede kreativt. I Almenning Jarsteins byrival, Union Berlin, skulle man fylt stadion i møtet med Bayern München lørdag. I stedet ble det åpnet en virtuell kiosk på klubbens nettside, der supportere kunne kjøpe blant annet øl, pølser og ertesuppe, som de ville ha kjøpt på kamp, for å dempe tapet for klubben.

– Vi har egentlig hjemmekamp mot Union Berlin til helgen. Den har vaert utsolgt i mange uker, sier Almenning Jarstein.

Det skal vaere et møte tirsdag, og da får Bundesliga-spillerne første hint om veien videre. Akkurat nå er planen at dette bare er en pause.

– Jeg ser ikke for meg at vi spiller kamper om tre uker, sier

telemarkin­gen, som oppsummere­r tilvaerels­en som en rar og merkelig følelse.

Stenger skoler mandag

– Ikke kamper på TV, ikke egen kamp å reise til. Det er en merkelig tid, men vi står alle solidarisk i denne kampen for å begrense smitten. Mange lurte på hvorfor helgens runde ikke ble avlyst tidligere.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? AVVENTER: Odd avventer signaler fra sentralt hold, sier Einar Håndlykken.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN AVVENTER: Odd avventer signaler fra sentralt hold, sier Einar Håndlykken.
 ??  ?? HJEMMEBANE: Rune Jarstein og døtrene Line (10) og Julie (5) trener alternativ­t på
HJEMMEBANE: Rune Jarstein og døtrene Line (10) og Julie (5) trener alternativ­t på

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway