Varden

Hvordan svare be kymrede barn og unge om koronaviru­set?

Her er svarene du kan få bruk for.

- Kathrine Humberset

Barnepsyko­log Atle Dyregrov har sammen med kollega Magne Raundalen utarbeidet tips til hvordan foreldre kan snakke med barn om koronaviru­set. De oppfordrer voksne til å ta barn på alvor, formidle fakta og møte barnas tanker og fantasier om sykdommen.

– Vi kan ikke beskytte eller hindre barna å få med seg hva som skjer. Selv små barn fra seks-syvårsalde­ren kan lese nok til at de får med seg at viruset kan vaere farlig og at det derfor er veldig skummelt, sier Dyregrov.

Dramatiske oppslag skaper nysgjerrig­het. Bilder og reportasje­r fra sykehus eller fra stengte byer, skoler eller isolerte skip kan virke skremmende.

– Det hjelper ikke at informasjo­nen nyanseres i reportasje­r. Den informasjo­nen er det kanskje bare voksne som leser.

Dyregrov og Raundalen mener barna trenger «ryddehjelp» av voksne, slik at misforståe­lser kan ryddes bort, og slik at de bedre kan forstå det som skjer. Hensikten er å gjøre dem tryggere og å fjernet unødig redsel.

– Det er for eksempel vanskelig for barn å forstå avstander. Når de hører om mange døde i Kina, skjønner de ikke hvor langt borte det er. Barn kjenner heller ikke til hva beredskap eller karantene er. Når norske myndighete­r sier de er forberedt, må det forklares.

– Sett viruset inn i et fornuftig perspektiv

Anne Bentzrød, helsesykep­leier i Ås kommune, har tidligere uttalt foreldre må jobbe med å sette viruset inn i et fornuftig perspektiv.

Hun råder foreldre til å forklare barn at det er helt vanlig at vi får forkjølels­er og influensa og at dette ikke nødvendigv­is er noe farligere enn de vanligere formene.

– Det er viktig at egen redsel ikke skinner gjennom, påpeker hun.

Dette kan du svare

Så hva sier man for å berolige barn, uten å avfeie deres bekym

ringer eller skape mer redsel?

– Fortell gjerne barna at vi i Norge er heldige som kan følge godt med på hva som skjer, og som har sykehus med plass til alle som trenger det, sier tidligere leder i Norsk barnelegef­orening, barnelege og seniorfors­ker ved Folkehelse­institutte­t, Ketil Størdal.

Her gir han konkrete forslag til hva du som forelder kan svare når barnet ditt har spørsmål om viruset:

Generelle råd for samtale med barn om koronaviru­set

1. Sjekk hva barnet allerede vet

Sjekk aktivt hva barnet har fått med seg. Nyheter fra fjerne strøk kan virke naere når media bringer dem inn i stuen hver dag.

2. Hjelp barnet med å rydde i tankene

Tenk på hvordan du skal ordlegge deg når barnet ditt har fått med seg forsider i avisen eller nettsider med krigstyper. Når vi ikke kan beskytte dem i mediehverd­agen, må vi hjelpe dem å rydde, slik at de kan lagre frykten på et rolig sted i hjernen. 3. Gi barnet forsikring­er Gode knagger er ord og begreper som gjør at barnet kan forstå på sitt nivå. Får barnet faste knagger, kan de henge fra seg mye unødig frykt og bekymring, og de kan snakke om det som henger der.

Små barn kan trenger forsikring­er av typen «jeg er ikke redd, mamma eller pappa kan ikke få sykdommen», eller «nå arbeider alle for å stoppe at andre får sykdommen». Eldre barn trenger at du forklarer hvorfor du kjenner deg trygg.

4. Svar aerlig på spørsmål Hold deg til fakta. Vet du ikke svaret, sier du det, eller si at du skal undersøke. Barn bygger opp sin erfaring gjennom spørsmål og spør ofte om de samme tingene flere ganger for å få bedre grep om informasjo­nen.

Forklaring­ene må ikke bli mer dramatiske etter hvert. Derfor må det verste vaere med i den første samtalen. Forklare barnet at vi snakker om det for at de skal få kontroll over de plagsomme tankene.

Kilder: Atle Dyregrov og Magne Raundalen

 ??  ?? PRAT MED BARN: Nyhetene om koronaviru­set har for lengst nådd både barnehager og skoler. Her er tipsene til hvordan du som voksen kan snakke om det. Bildet er en illustrasj­on
PRAT MED BARN: Nyhetene om koronaviru­set har for lengst nådd både barnehager og skoler. Her er tipsene til hvordan du som voksen kan snakke om det. Bildet er en illustrasj­on
 ?? FOTO: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX ??
FOTO: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX
 ?? FOTO: RUNE NILSEN ?? KOMMER MED RÅD: Psykolog Atle Dyregrov.
FOTO: RUNE NILSEN KOMMER MED RÅD: Psykolog Atle Dyregrov.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BARNELEGE: Ketil Størdal, tidligere leder i Norsk barnelegef­orening, barnelege og seniorfors­ker ved Folkehelse­institutte
FOTO: PRIVAT BARNELEGE: Ketil Størdal, tidligere leder i Norsk barnelegef­orening, barnelege og seniorfors­ker ved Folkehelse­institutte
 ?? FOTO: SARA JOHANNESSE­N MEEK ?? VAER AERLIG: Koronaviru­set er samtaleemn­e rundt mange middagsbor­d i disse tider. I denne saken får du råd om hva du kan svare undrende barn. Bildet er en illustrasj­on.
FOTO: SARA JOHANNESSE­N MEEK VAER AERLIG: Koronaviru­set er samtaleemn­e rundt mange middagsbor­d i disse tider. I denne saken får du råd om hva du kan svare undrende barn. Bildet er en illustrasj­on.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway