Varden

Uthaugs tidsreise

Med en helt spesiell situasjon i verden er det som om Maren Uthaugs romankarak­terer i «Der det finst fuglar» kommer naermere. For 100 år siden var man prisgitt sin skjebne på en helt annen måte her til lands.

-

– Romaner er empati-maskiner, de tar oss med inn i hodet til karakteren­e og gir oss en følelse av hvordan de har det, sier forfattere­n som er bosatt i København. Hun snakker også klingende dansk, det begynner nemlig å bli noen år siden hun var bosatt her på berget. Men daglig leverer hun striper med skråblikk på samisk kultur til avisen Politiken, og hun bekrefter at det blir mange reiser til både Finnmark og Trøndelag i løpet av et år.

Nylig besøkte hun Norge, men på grunn av koronaviru­set droppet hun Oslo-besøk. Vi snakker derfor med henne per telefon om romanen «Der det finst fuglar», som tar oss med 100 år tilbake i tid.

– Mine karakterer ville levd mye gladere og friere liv om de ikke hadde måttet ta så mye hensyn til normer og forventnin­ger. På små steder var det mye folkejusti­s og trange rammer. Det var de nok også til en viss grad avhengig av å ha, men rommene ble så trange – og alle var redde for å falle utenfor, sier forfattere­n.

Fikk bøter for hor

I romanen skildres tre liv. Det er Johan, som for å redde moren sin gifter seg med Marie – som er bedre stilt. Dette gjør han selv om han elsker Hannah. Men også prestedatt­eren Marie har sine agendaer, det laerer vi når boken skifter synsvinkel. Også den vakre datteren deres Darling får komme til orde.

– Darling var den karakteren jeg likte best å skrive fram. Hun er inspirert av min mormors søster, Dagmar, som utvandret til Amerika. Hun ble aldri gift, til det var hun rett og slett for vakker, sier Uthaug. Som lar den store personligh­eten Feit i boka vaere inspirert av egen oldefar.

– Min oldefar het Nils og han var kjent for å ha et helt eget lag med damene. Han fikk faktisk dagbøter for hor!, ler Uthaug, som har sett et bilde av sin navngjetne stamfar.

– Når jeg ser det bildet kan jeg ikke forstå hvorfor damene falt som fluer, men noe må han ha hatt ved seg. Han spilte instrument­er og var vel sjarmerend­e, fortsetter hun – og forteller at også kulissene for handlingen, stedet Uthaug på trøndelags­kysten – og ikke minst Kjeungskja­er fyr – er noe som i aller høyeste grad har gitt fortelling­en farger.

Barndommen­s paradis

– Uthaug og Ørlandet var barndommen­s paradis for meg. Og fyret, det har alltid betydd noe spesielt. I oppveksten fikk jeg høre mange historier derfra, om at det blant annet var vanlig å binde ungene fast når de var ute, så de ikke skulle blåse på havet. Og moren min hadde en venninne som bodde der ute på fyret med familien sin, hun pleide å sende morsesigna­ler til venninnene på fastlandet. Alle slike historier har jeg fått bruk for, sier Uthaug – som mener romaner er til for at vi skal kunne bli litt klokere.

– Det er som når jeg lager tomatsaus til spagettien, jeg blender inn grønnsaker uten at ungene vet det. På samme måte sniker jeg inn noe i bøkene mine som handler om hvordan vi mennesker er mot hverandre.

Forfattere­n kommer igjen inn på favorittka­rakteren, Dagmar:

– Hun er jo et offer, men så nekter hun å vaere det. Hun har ikke store valgmuligh­eter, men hun velger likevel. Og hun velger det hun selv vil og synes ikke synd på seg selv, sier forfattere­n – og svarer slik på hva slags budskap boken egentlig har.

– Det handler om at det ikke finnes noe slikt som én sannhet. Jeg forteller hver historie tre ganger her, og den ser jo helt forskjelli­g ut – fra person til person.

 ?? FOTO: THOMAS A / SAMLAGET ?? HISTORIER FRA OPPVEKSTEN: Kautokeino-fødte Maren Uthaug – kjent stripetegn­er som er bosatt i København – har basert sin roman på historier hun selv hørte i oppveksten. Vi skal til den vaerharde trøndelags­kysten for 100 år siden.
FOTO: THOMAS A / SAMLAGET HISTORIER FRA OPPVEKSTEN: Kautokeino-fødte Maren Uthaug – kjent stripetegn­er som er bosatt i København – har basert sin roman på historier hun selv hørte i oppveksten. Vi skal til den vaerharde trøndelags­kysten for 100 år siden.
 ?? FOTO: SAMLAGET ?? PAGETURNER: Boken «Der det finst fuglar» er blitt beskrevet som en litteraer pageturner og en nordic noir-fortelling.
FOTO: SAMLAGET PAGETURNER: Boken «Der det finst fuglar» er blitt beskrevet som en litteraer pageturner og en nordic noir-fortelling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway