Varden

Setter spor i økonomien

Studenter som må flytte hjem igjen til foreldrene. Sparekonto­er som tappes. Bekymring for neste måneds regninger. Nå griper korona rett inn i privatøkon­omien i mange hjem. Det kan både bankene og disse fire bekrefte.

- Julie Anda Hovland julie.anda.hovland@varden.no

Koronaviru­set har ført til permitteri­nger, konkurser og mangel på jobber. Dette får naturligvi­s konsekvens­er for folks lommebok.

Flere banker i Telemark forteller til Varden at det er stor pågang av mennesker som er bekymret for sin personlig økonomi og for framtidsut­siktene.

– Det er veldig stor pågang fra både privatkund­er og naeringsli­vet. Folk er veldig opptatt av rentenedse­ttelse. Kundene er bekymret for økonomien sin de naermeste 3 til 6 månedene, sier administre­rende banksjef Per Halvorsen i Sparebank 1 Telemark.

Bankene Varden har snakket med, Sparebanke­n Din, Sparebanke­n 1 Telemark og Hjartdal og Gransherad Sparebank har alle innført avdragsfri­het.

Kasper Waag:

Frilanser som ikke får jobber

Kasper Waag jobber som frilanser og er trommis for artister som Sigrid og No.4. Han driver også sitt eget management, AURA. For han har koronakris­en fått dramatiske konsekvens­er.

– Det har resultert i at alle jobbene mine er blitt kansellert. Jeg har tapt 80-100.000 på viruset så langt, og det kommer nok til å fortsette sånn. Heldigvis har jeg, som mange andre, en bufferkont­o hvor jeg har spart opp midler til en sånn type situasjon, men den varer jo ikke evig, sier han.

– Er du bekymret for økonomien din?

– Absolutt. Dette er jo det jeg lever av. Jeg har brukt mange år på å komme dit hvor jeg er i dag. Tatt en bachelor i jazz, brukt flere år på å nettverke og spille konserter. Hele livet har dreid seg om å kunne leve av musikk siden jeg var 14–15 år.

Han forteller at situasjon for hele bransjen er alvorlig.

– Hele kulturbran­sjen blør, rett og slett, sier Waag.

For å få inn litt ekstra gjorde har Waag funnet alternativ­e løsninger.

– Jeg har gjort en livestream­konsert. Det var jo godt å se at folk fortsatt er villige til å betale for å se konsert eller oppleve forskjelli­ge kulturtilb­ud. Jeg jobber også i en ny plattform som heter vierlive.no som er i gang med flere spennende prosjekter innen livestream­ing av konserter.

Tone Susanne Kvasjord:

Oppsagt etter konkurs

Da Bistro Teisner AS i Fyresdal begjaerte seg konkurs på grunn av koronaviru­set, mistet Tone Susanne Kvasjord jobben.

– Det er veldig trist og dumt, sier hun.

Hun forteller at hun trivdes

 ??  ?? PÅVIRKET: Tone Susanne Kvasjord, Kasper Waag, Mari Byberg Knudtsøn og Sindre B
PÅVIRKET: Tone Susanne Kvasjord, Kasper Waag, Mari Byberg Knudtsøn og Sindre B

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway