Varden

Full kontroll i Russland

-

Det var en ambisjon å ikke skrive så mye om koronaviru­set i denne spalten, men det er krevende å la vaere, så omseggripe­nde og alvorlig som denne krisen allerede har blitt og – ikke minst – kommer til å bli. En kuriositet i havet av pandemista­tistikker og – tall som flakser over alle skjermer i disse dager, er det spesielt ett tall jeg har stusset på.

658. Dette er antall korona-smittede i Russland per onsdag 25. mars klokken 14. Det er ti flere enn på Island. Norge har 4,3 ganger så mange bekreftede tilfeller. Så vet vi alle at det er store mørketall, men likevel. Så vidt jeg forstår, har Russland testet i overkant av 165.000 eller så, litt avhengig av hvilken kilde man spør. I Norge har vi, til sammenlikn­ing, testet 73.089 per 25. mars klokken 09.00. Gitt at det bor 5,4 millioner i Norge og 144 millioner i Russland, har vi – mildt sagt – et noe heftigere testregime. New Yorker-journalist­en Joshua Yaffa, som har bodd i Russland i åtte år, drøfter i en lengre sak onsdag ulike årsaker til at det er så få smittede i vårt store naboland. Som også har en 4200 kilometer lang grense til Kina. Yaffa har spurt en rekke fagfolk, og det er, som med mye annet, mange svar. Noe handler om at Russland var tidlig ute med tiltak, for eksempel ved at grensen til Kina ble stengt og at alle som landet med fly i Moskva fra land som Kina, Iran og Sør-Korea ble møtt av et batteri med tester og undersøkel­ser. Videre er det russiske samfunnet ikke så opptatt av mellommenn­eskelig naerkontak­t (bokstaveli­g talt) som i andre land, samt at regimet i besittelse av virkemidle­r vi ganske enkelt ikke har i Norge og en del andre vestlige land. For eksempel ved at en kar i Moskva, som var satt i karantene etter å ha kommet flybåren fra Italia, ble bøtelagt for brudd på karanteneb­estemmelse­ne etter å ha gått ut med søpla. Hvordan? At han var utendørs skal ha blitt fanget opp av kameraer med ansiktsgje­nkjennings­teknologi.

Det kanskje mest interessan­te sporet er det politiske. Man har sett eksempler på at folk som sannsynlig­vis har hatt koronaviru­set har fått oppgitt en annen dødsårsak, typisk en underligge­nde sykdom. Det er også kjent fra tidligere at antall tilfeller av hjerte- og karsykdomm­er har falt dramatisk fra det ene året til det andre etter at Vladimir Putin har annonsert at det har vaert sentral, russisk politikk å forhindre dødsfall fra disse sykdommene. Det er rart med det. I bakgrunnen lurer også folkeavste­mningen om grunnlovse­ndringene som gjør at Putin kan bli sittende til 2036 (og – ikke minst – mer makt til presidente­n, forbud mot likekjønne­de ekteskap og beskyttels­e av den «historiske sannheten» om Russlands rolle under andre verdenskri­g. Det er ikke lett å gjennomfør­e folkeavste­mninger under pandemier. Samtidig er det heller ingen hemmelighe­t at den øverste, russiske lederen må vaere «en sterk mann». Da er det greit å vise at man har kontroll på et lite virus. Pussig nok er 26. mars datoen for da Putin ble president i Russland for første gang. For 20 år siden. Vi gratulerer med dagen.

 ??  ?? Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen
Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway