Varden

Ser ikke utsikten for bare traer

-

Noen mener traer er i veien. Spesielt de traerne som ikke er i skogen. Derfor hogges de ned «til fordel for» mer sol og bedre utsikt. Noen ganger blir det også bedre innsikt for oss som går forbi husene, men det får vi ta som en ekstra bonus.

Egentlig er det et paradoks. Mannen med øksa ødelegger den fineste utsikten når han går løs på traerne. Et tre er et praktfullt skue. Det er greit at noen higer etter mer sol, men det er stort sett overskyet og regn samt snø i dette landet uansett.

Og mye vind. Traer beskytter mot vind.

I byene er det mindre interesse for sol. Derfor skal det nå bygges så høyt som mulig. På Kammerherr­eløkka i Porsgrunn er det reist høye kontorbygg og et hotell som ikke akkurat fremmer solbrenthe­ten. De stenger for sola. Hvis man da ikke sitter på hotelltake­t og ser på eventuelle traer og lave bygg. Dessverre blir det stadig faerre traer å beskue, for det er noen langt der nede som vil ha mer utsikt. Snart må vi vel inn i skogen for å se traer. På den tredje siden har

Kammerherr­eløkka sørget for gi Porsgrunn et skikkelig storbypreg. Det er da noe. Storbygals­kap skal man ikke kimse ad. Det heter nemlig kimse ad, ikke kimse av, har en meget språkmekti­g Vardenlese­r laert meg tidligere.

Av andre ting man ikke skal kimse ad, er at traer er hjemmet for mange dyr, inkludert fuglemødre med reir. Man hogger ikke ned naturens fødeavdeli­ng, hvis det ikke er helt nødvendig. Og det er det jo sjelden. Dyrk den skyggefull­e tilvaerels­en! Og er du heldig, kan du få deg et hyggelig ekorn som naermeste nabo. Nøtteliten byr sjelden på mer bråk enn litt utagerende smatting. Ikke klager han på plenklippi­ng på søndager og bevegelige helligdage­r, heller. Og spiller ikke høy musikk i helgene.

 ??  ?? Per Arne Rennestrau­m
Per Arne Rennestrau­m

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway