Varden

Ar alt normalt

- Pal.egil.tornholm@varden.no

godt i jobben, men trøster seg med at mange opplever liknende i denne spesielle situasjone­n.

Kvasjord forteller at økonomien selvsagt blir en bekymring, men at hun holder seg positiv.

– Jeg har spart en del, også har jeg jo gjort det jeg kan gjøre nå med å gå til Nav, men det er stor pågang der nå, så det tar jo litt tid, sier hun.

Hun forteller også at hun har fått noen vikarjobbe­r på den gamle jobben som gir henne litt inntekt.

Permittert

Tobarnsmor Mari Byberg Knudtsøn er en av mange som permittere­s fra jobbene sine for tiden. Hun jobber på Comfort Hotel Porsgrunn, hvor nesten hele staben er blitt permittert.

– Det er veldig kjipt, men også veldig forståelig, sier hun om permitteri­ngen.

Hun er fornøyd med regjeringe­ns krisepakke, som sikrer henne og kollegaene full lønn i 20 dager, men forteller at det vil bli trangt økonomisk dersom situasjone­n blir langvarig. Samboeren er student.

– Jeg er litt bekymret, men jeg prøver å holde meg positiv, sier hun.

Byberg er hjemme med to barn, som begge er i barneskole­alder. Hun forteller at noen avgifter blir mindre når ting er stengt.

– Siden SFO er stengt, sparer vi litt på det. Det er snakk om 4400 kroner i måneden, sier hun.

Byberg tror mange sliter med å bare vaere hjemme.

– Man blir jo litt sprø av å bare vaere hjemme, sier hun.

Student og permittert fra deltidsjob­b

Som mange andre studenter har Sindre Bygjordet Berge fra Porsgrunn blitt permittert fra jobben han hadde ved siden av studiet. Han er på siste året av en bachelorgr­ad i økonomi og ledelse ved Høyskolen Kristiania i Oslo og jobbet ved siden av studiene på Anton sport.

Han forteller at han har forståelse for permitteri­ngen.

– Jeg skjønner godt at det må permitteri­nger til når det ikke er noen fortjenest­e å drive butikk, sier han.

Pengene han tjente på jobben ved siden av studiene var pengene han levde for inne i Oslo.

– Nesten hele stipendet går til husleie, forteller han.

Berge bor i Diagonalen studentbol­iger i Bjørvika, som er eid av Olav Thon gruppen. Leien ligger på 7.500 kroner og oppover, mens utbetaling­en fra Lånekassen i dag ligger på rundt 8.300 kroner i måneden.

– Det sier seg selv at det ikke går opp, sier han.

Som en konsekvens av å ikke ha noen inntekt så han seg nødt til å flytte hjem til mor og far i Porsgrunn for en periode, for å skrive ferdig bacheloren.

– Det er for å spare penger, sier han.

Han tror mange studenter er i samme situasjon som han selv. Berge er glad for at det er mulig å fullføre studiene hjemmefra.

– Studiene går sin vanlige gang over nett, sier han.

Han håper det vil komme en krisepakke for studenter som mister alle inntektene sine som følge av permitteri­nger på grunn av koronaviru­set.

Pål Egil Tornholm

▶ SKIEN

Det er gått en uke siden den provisoris­ke «korona-legevakten» i Skien ble bygget ved den tidligere videregåen­de skolen ikke langt fra Sykehuset Telemark. Den er etablert for at fastlegene og den ordinaere legevakten skal ha et sted å henvise pasienter med luftveispr­oblemer og symptomer som kan lede til mistanke om virussmitt­e. Dette er ikke et drop-in tilbud, men for pasienter med timeavtale.

Jevn pågang

Sju fastleger og en del flere sykepleier­e er knyttet til den nye legevakten, der Per Ola Jahr er medisinsk ansvarlig lege.

– Vi har hatt en jevn pågang av henviste pasienter med alle alvorlighe­tsgrader av plager med luftveiene. I snitt har vi sjekket 10 – 16 pasienter om dagen, i alle aldre. Vi regner med at det blir økt pågang etter hvert, sier Jahr til Varden.

Ikke alle som kommer, blir testet for koronasmit­te. Jahr opplyser at man har testet godt under halvparten av pasientene. Flere har uttrykt forventnin­g om å bli testet, men luftveisle­gevakta følger Folkehelse­institutte­t retningsli­njer for vurdering av hvem som skal testes. Det er fortsatt beredskaps­senteret i kommunen som tar seg av innstillin­g til testing. Jahr kjenner ikke til resultatet av testene som er

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ygjordet Berge er noen av mange som merker koronaviru­set på lommeboka.
FOTO: PRIVAT ygjordet Berge er noen av mange som merker koronaviru­set på lommeboka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway