Varden

Vinmonopol­et må stoppe hjemleveri­ng

Fram til til i forrige uke har det vaert mulig å bestille varer hos Vinmonopol­et for hjemleveri­ng. Det setter koronasitu­asjonen en stopp for.

- Tore.moen@varden.no

Tore Øyvind Moen

▶ SKIEN

– Det er ikke mulig lenger å få garantier for ansvarlig salg. Som i butikkene er dette underlagt strenge rutiner. Vår leverandør Posten sier de nå bare kan møte kundene på avstand. De kan ikke sjekke alder på vanlig måte, avdekke langingsfo­rsøk eller vurdere om personen som mottar varene er beruset, sier kommunikas­jonssjef Jens Nordahl i Vinmonopol­et.

Flere hundre

– Vi har et samfunnsop­pdrag vi ikke kan gå på akkord med og må stoppe tjenesten når ikke vi kan garantere ansvarlig salg, sier han.

Hjemleveri­ng har ikke hatt noen stor andel av totalsalge­t for Vinmonopol­et. Av 82,6 millioner liter solgt i fjor utgjorde hjemleveri­ng 25-30.000 liter. Varene har blitt sendt ut fra flere sentrale lagre. I starten av forrige uke kom det et par hundre bestilling­er daglig, og de som allerede har bestilt får varene hjem.

– Det er ikke våre bestilling­er som knakk utlevering­ssystemet, men stor pågang av mat og medisiner for hjemleveri­ng. Da måtte vi legge tjenesten på is inntil vi kan få tilstrekke­lige garantier. Vi fikk og beskjed om at leveringst­idene steg kraftig.

Ved å droppe hjemleveri­ng er vi med og avhjelper dette noe, sier Nordahl.

Påskevolum på polutsalge­ne

Mens det på en vanlig uke selges 1,6 millioner liter hos landets Vinmonopol­utsalg har det vaert salg som ved påske med 2,1 millioner liter.

– Vi må huske på at grensehand­elen har stoppet opp, taxfreesal­get er omtrent ingenting og det er skjenkesto­pp eller restriksjo­ner hos de utestedene som fortsatt er åpne. Med tre alternativ­e salgskanal­er nesten stengt er mersalget hos Vinmonopol­et som forventet, sier

Nordahl. Til sammenlikn­ing var salget i uka før jul 4,8 millioner liter.

Nedgang i krisetider

– Historisk har det vaert slik at vi drikker mindre når det oppstår kriser. Det så vi etter terrorangr­epene 11. september 2001 og 22. juli 2011. Etter finanskris­en for tretti år siden sank alkoholfor­bruket etter at jappetiden var over. Mange tror nordmenn drikker mer i krisetider, men tallene viser det motsatte, sier Nordahl.

 ?? FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ?? STOPPER: Vinmonopol­et stopper hjemleveri­ng av varer. I butikkene har salget de to siste ukene vaert på påskenivå.
FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK STOPPER: Vinmonopol­et stopper hjemleveri­ng av varer. I butikkene har salget de to siste ukene vaert på påskenivå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway