Varden

Har doblet antallet pustemaski­ner

Sykehuset har doblet antallet pustemaski­ner, og kan gi inntil 20 pasienter intensivbe­handling samtidig.

- Jan.bjorn.taranrod@varden.no

Jan Bjørn Taranrød

▶ SKIEN

Foreløpig er behovet beskjedent. Det store trykket kommer senere, sa direktør Tom Helge Rønning på telefonsty­remøtet i Sykehuset Telemark onsdag morgen.

– Det store spørsmålet er hvor mange som smittes. Og hvor fort de smittede igjen smitter andre. I worst-case-scenarioet kan en vaere redd for at en kommer i Italia-modus og utfordrer kapasitete­n ved sykehusene. Men hvis tiltakene som er satt inn virker, blir smittetryk­ket lavere. I hovedsak forbereder vi oss på det verste og håper på det beste, sa Tom Helge Rønning til styret ved Sykehuset Telemark HF – da det møttes på telefon onsdag. Også det neste styremøte 22. april regnet han med må holdes som telefonkon­feranse.

Han fortalte at dagens koronamott­ak, laget av telt, kommer til å bli byttet ut, forhåpentl­ig i løpet av helgen. Der kommer det brakker for å gjøre mottaket mer robust.

– Når det gjelder hva som trengs av fullmakter, må sykehusdir­ektøren bruke de midler og treffe de tiltak som er nødvendig i den aktuelle situasjone­n, sa styreleder Per Anders Oksum i slutten av møtet.

Det var det ingen som protestert­e på, og dermed fikk Rønning støtte både til det han hadde gjort og det han hadde redegjort for av planer.

I verste fall

– Mye av planleggin­gen nå er knyttet til intensivpo­stene. Til vanlig er det åtte intensivse­nger ved sykehuset. Om smittetryk­ket kan holdes nede, vil det vaere nok. Men i et worst-casetilfel­let vil det vaere behov for 600 intensivpl­asser nasjonalt. Det tilsvarer ved 18–20 intensivpl­asser ved Sykehuset Telemark. Det er det vi rigger oss for, fortalte Rønning, og redegjorde for hvordan det skal skje ved flytting av pasienter.

Har tømt to etasjer

Tredje og fjerde etasje på sykehuset i Skien var nesten tømt, Notodden sykehus hadde blitt ortopedi og kirurgi-sykehus, og aktivitete­ne er tatt i ned i Porsgrunn uten at kreftkirur­gien blir redusert. Og det er innledet samarbeid om å kunne bruke ansatte fra Betanien Hospital.

Nye respirator­er

– Vi har akkurat har byttet ut respirator­parken. Derfor er vi i den heldige situasjon av vi har dobbelt opp av respirator-kapasitet. Vi har nok utstyr til å opp mot 28–29 respirator­pasienter. Det som vil vaere utfordring­en, er å beholde og ta vare på bemanninge­n, slik at vi kan håndtere et worst-case-scenario, sa Tom Helge Rønning

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD/ERLEND BERGE, SYKEHUSET TELEMARK HF ?? DIREKTØR: Administre­rende direktør Tom Helge Rønning fortalte at de hadde relativt god kapasitet på respirator­er ved Sykehuset Telemark. Innfelt ser vi en av sengene som er gjort klar til å gi pustehjelp.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD/ERLEND BERGE, SYKEHUSET TELEMARK HF DIREKTØR: Administre­rende direktør Tom Helge Rønning fortalte at de hadde relativt god kapasitet på respirator­er ved Sykehuset Telemark. Innfelt ser vi en av sengene som er gjort klar til å gi pustehjelp.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway