Varden

Lokale butikkdriv­ere rammeshard­t

Det er ingen tvil om at mange butikker rammes hardt av koronakris­en, men det er likevel litt optimisme å spore.

- Pål Lundsholt pal.lundsholt@varden.no

* SKIEN/PORSGRUNN

Veldig mange lokale butikkdriv­ere har sett seg nødt til å stenge på grunn av synkende omsetning. Men det er noen som holder åpent og det er noen tror på bedre tider.

Hos Rosenvold i Skien sentrum, hvor de har holdt det gående i over 100 år (etablert i 1919), er dørene fortsatt åpne, men at de merker krisen er det ingen tvil om.

Ikke sammenlikn­bart

– Omsetnings­messig er vi milevis unna der vi burde vaert. Det er ikke sammenlikn­bart med tidligere år. Nå skulle vi solgt vårklaer og dresser til både konfirmant­er og til de som skal i konfirmasj­oner. Det gjør vi ikke og det er selvfølgel­ig veldig merkbart på omsetninge­n, sier daglig leder Henrik Rosenvold.

Av den grunn har han sett seg nødt til å permittere samtlige av sine tre ansatte.

– Det var tungt og måtte gjøre det, men vi hadde dessverre ikke noe valg.

Han tør ikke forskutter­e med når han kan vente å ha resten av staben tilbake i arbeid, men velger å tro på bedre tider.

Økning i omsetninge­n

– Det har vaert veldig opp og ned. I starten var det kjempestil­le, da hadde vi null og niks i kassa. Men i slutten av forrige uke begynte det å ta seg litt opp og i går (mandag) var det ikke så halvgaeren­t. Jeg er positiv av natur og jeg tror det her kommer til å rette seg etter en stund.

Og jeg er ganske sikker på at folk kommer til å trenge litt sommertøy og den slags etter hvert, sier Rosenvold.

Hos Jensen Elektriske, som ble etablert i 1926, har de faktisk hatt en økning i omsetninge­n.

– Vi prøver å drive som vanlig. Vi tar de forholdsre­glene vi kan. Vi vasker dørhåndtak, banktermin­aler og tastaturer flere ganger om dagen. Vi har fortsatt bra med kunder og vi har faktisk omsatt for mer i mars måned i år enn vi gjorde i fjor. Så vi kan ikke klage på salget, sier daglig leder Bjørn Madsen.

Vårpuss

Han legger likevel til at de har merkbare faerre kunder i butikken og at de som stikker innom er der for å handle – ikke for å kikke.

– Det er i alle fall veldig få som kun er innom for å ta en titt. De som kommer nå, de kommer for å handle, sier Madsen.

Det er også inntrykket jernvareha­ndler Hege Sondresen hos O.P Sondresen sitter med.

– Det er mange som bruker disse dagene til å gjøre ting i hagen eller til å pusse opp. Vi har det de trenger til det, så jeg føler egentlig at det har vaert bra den siste tiden. Omsetnings­messig har mars i år faktisk vaert bedre enn mars i fjor, sier Sondresen.

Hun ser ingen grunn til at det vil endre seg framover.

– Så fram til at vi får lov til å holde åpent, så er jeg optimist, sier Sondresen.

Porsgrunns eldste

I Porsgrunn holder Damespesia­len, som er byens eldste butikk, fortsatt åpent – som en av svaert få butikker i Storgata.

For et par dager siden uttalte innehaver Hanne Michaelsen at hun regner med at butikken i disse dager har rundt 20–30 prosent av normal omsetning.

– Noen dager er kjempetung­e. Men så kommer det noen kunder. Da tenker jeg at det går likevel, uttalte hun da til Varden.

 ??  ?? VÅRPUSS: Mange pusser opp i disse dager. Det har de merket på omsetninge­n hos O.P. Sondresen i Skien. Til venstre: Christian Nøstdal og Hege Sondresen.
VÅRPUSS: Mange pusser opp i disse dager. Det har de merket på omsetninge­n hos O.P. Sondresen i Skien. Til venstre: Christian Nøstdal og Hege Sondresen.
 ??  ?? FORNØYD: Bjørn Madsen hos Jensen Elektriske har hatt høyer eomsetning i mars i år enn i fjor. Det er han naturlig nok fornøyd med.
FORNØYD: Bjørn Madsen hos Jensen Elektriske har hatt høyer eomsetning i mars i år enn i fjor. Det er han naturlig nok fornøyd med.
 ??  ?? OPTIMIST: Henrik Rosenvold innrømmer at det er tøft å drive klesbutikk om dagen, men tror på bedre tider.
OPTIMIST: Henrik Rosenvold innrømmer at det er tøft å drive klesbutikk om dagen, men tror på bedre tider.
 ??  ?? STENGT: OW i Skien sentrum har valgt å stenge dørene.
STENGT: OW i Skien sentrum har valgt å stenge dørene.
 ?? ALLE FOTO: PÅL LUNDSHOLT ??
ALLE FOTO: PÅL LUNDSHOLT
 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? NEDGANG: Hanne Micaelsen (til venstre) kjemper for å holde butikken oppe. Lørdag var stamkunden Anne Stensholt Gundersen innom for å oppgradere garderoben.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M NEDGANG: Hanne Micaelsen (til venstre) kjemper for å holde butikken oppe. Lørdag var stamkunden Anne Stensholt Gundersen innom for å oppgradere garderoben.
 ??  ?? STENGTE DØRER: Jans Klaer har sett seg nødt til å stenge som følge av koronasitu­asjonen.
STENGTE DØRER: Jans Klaer har sett seg nødt til å stenge som følge av koronasitu­asjonen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway