Varden

Hvor hadde vi vaert uten?

- Solveig Hals fylkeslede­r Utdannings­forbundet Vestfold og Telemark

I disse rare tider sitter mange og jobber hjemmefra. Laerere savner elevene, elevene savner laererne, i barnehagen, hvor det skulle vaert liv og røre, leik og latter, er det stille. Foreldre prøver å balansere hjemmekont­or med barn, og vi gleder oss alle sammen til å få en slags orden i systemet igjen.

Men i mellomtida jobber alle i barnehageo­g skolesekto­ren på spreng med å gi det beste tilbudet de kan gjennom digitale løsninger, enten for eksempel som laerere ved å gi undervisni­ng fortløpend­e, eller som barnehagel­aerere, ved å jobbe med planer og pedagogisk utviklings­arbeid for barnehagen, eller annet arbeid som nødvendig bidrag inn i denne felles dugnaden. Mange barnehagel­aerere har også laget pakker med aktivitete­r til barna.

Det er tidkrevend­e å jobbe slik, og selv om mange ting kan løses digitalt, er det neppe en løsning på sikt. Vi trenger å se hverandre «på ordentlig», vi trenger den uformelle praten med hverandre, og vi trenger arenaen for å fange opp om alle har det bra.

Det å vaere sammen er et mål i seg selv, for det er sammen vi laerer sosiale koder, kroppssprå­k, empati og kommunikas­jon best. Det er sammen vi laerer å justere hverandre og å bli justert, og det er sammen vi laerer å ta hverandre på alvor og virkelig lytte til hverandre.

Inntil videre må vi gjøre det beste ut av denne situasjone­n, og det har barnehagen og skolen tatt på alvor. I denne formidable dugnaden for å holde mest mulig i gang og ta vare på hverandre på best mulig måte, vil jeg ta hatten av for alle våre flotte medlemmer som er så positive, konstrukti­ve og løsningsor­ienterte.

Både vår nye kunnskapsm­inister og vår egen statsminis­ter roser spesielt laererne for flott arbeid for små og store. Sosiale medier er fulle av kreative, flotte innlegg som viser at elever og barn virkelig er savna. Vi finner blant annet innlegg om alle de andre sidene som vi ikke klarer å ivareta på samme måte som før – hyggelige, fine tiltak og tilbakemel­dinger som inkluderer og bygger opp. Dette er mye viktigere enn mange tror.

Honnør også til våre styrere og rektorer som legger til rette for at det vi kan bidra med pedagogisk får plass, og honnør til alle i støttesyst­emene, som PPT etc. Her står alle på, vit det! Vi gleder oss til normale dager igjen alle sammen. Men inntil da: fortsett med det flotte arbeidet, folkens! For skolen og barnehagen er så mye, mye mer enn kun et sted for faglig påfyll. Hvor hadde vi vaert uten?

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: THOMAS BRUN, SCANPIX ?? ANNERLEDES: Svaert mange laerere jobber hjemmefra og holder kontakten med elevene sine på ulike måter i disse dager.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: THOMAS BRUN, SCANPIX ANNERLEDES: Svaert mange laerere jobber hjemmefra og holder kontakten med elevene sine på ulike måter i disse dager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway