Varden

De frivillige måtte ta ansvar

- Leder i Naturvernf­orbundet leder av Naturvernf­orbundet i Midt-Telemark leder av Naturvernf­orbundets skogutvalg

Etter at turgåere oppdaget stadig flere sjeldne og truede arter i barskogene øst i Notodden, arrangerte Samarbeids­rådet for biologisk mangfold (SABIMA) høsten 2017 en dagstur for frivillige naturinter­esserte entusiaste­r for å se naermere på hva som fantes av biologisk mangfold i skogene rundt Follsjå. Til alles overraskel­se viste skogene seg å vaere fulle av rødlistede arter.

Vi synes myndighete­ne har tatt en passiv rolle uten ambisjoner om å gripe inn, og viser til skognaerin­gas eget miljøansva­r. Skognaerin­ga har etter vårt syn benyttet friheten og tilliten til fortsatt og økt hogstaktiv­itet. Også internasjo­nalt viktig skog har blitt hugget ned. Senest i fjor vinter, selv etter gjentatte varsler om miljøverdi­ene fra miljøorgan­isasjonene.

I denne virkelighe­ten er det forståelig at skogeiere blir frustrert, i skvis mellom hogstplane­r og mangelfull­e miljøkartl­egginger (MiS) servert fra naeringa og høye biologiske verdier servert fra frivillige organisasj­oner. Skognaerin­ga uttaler at de tar ansvar og har kunnskap nok, men funnene til frivillige viser det motsatte. I stedet for å ta avsløringe­ne til de frivillige organisasj­onene på alvor, mener skognaerin­ga at funnene er «direkte ødeleggend­e for tillitten til kartlegger­ne» og gir økt konflikt i verneprose­sser.

Skogbruket vil heller ha de frivillige kartlegger­ne ut av skogen. De trenger ikke mer kunnskap. Spesielt ikke kunnskap som fører til at de må ta økt hensyn for å kunne omsette miljøserti­fisert tømmer, eller kunnskap som kan føre til at skogeier vurderer vern fremfor hogst. Det lyser ganske klart gjennom at naeringa føler det ubehagelig at frivillige avdekker miljøverdi­er som de selv ikke har ambisjoner om å få frem i lyset.

De frivillige­s innsats er en viktig hjørnestei­n i dagens naturforva­ltning. Ny kunnskap om rødlistede arter er spesielt viktig i skog, det miljøet som huser flest rødlistede arter her i landet. Myndighete­ne oppfordrer til artskartle­gging, bl.a. gjennom kartleggin­gsstøtte til frivillige organisasj­oner og ved å utvikle apper slik at frivillige raskere og enklere skal få inn artsdata via mobiltelef­onen. Dataene er bl.a. viktige for å vurdere rødlister, for å overvåke klima, kontroller­e fremmede arter og for å få kunnskap om våre mest artsrike naturområd­er. I tjenesten Artsobserv­asjoner ligger det nå over 10 millioner artsfunn, der de fleste funnene stammer fra frivillige organisasj­oner uten saerlige kostnader for samfunnet. Dette er kunnskap vi alle høster godt av, også skogbruket.

Til tross for skognaerin­gas manglende ansvar og vilje til å ivareta naturverdi­ene funnet av frivillige organisasj­oner, finnes det heldigvis positive skogeiere. Rett før jul ble det vernet et nytt og viktig skogområde i Notodden, Lysthuskol­len naturreser­vat på 434 mål ved Grønvollfo­ss. Reservatet er beskrevet som svaert artsrikt og nasjonalt verneverdi­g. All aere til grunneiere som ønsket å bidra med slike områder til skogvernet. Og ikke minst til de frivillige kartlegger­ne som gjorde myndighete­r og skogeierne oppmerksom­me på de store naturkvali­tetene.

Uten kartleggin­g av frivillige ville ikke kvaliteten­e i området vaert kjent. Skogbruket­s egne miljøkartl­egginger fra 2009 fant nemlig ingen spesielle naturkvali­teter i området. Slik kan vi ikke ha det, i et samfunn som setter kunnskapsb­asert forvaltnin­g høyt på dagsordene­n. For oss er det opplagt. En naering som først og fremst tjener penger på uttak av tømmer, kan ikke samtidig ha ansvar for kartleggin­g og forvaltnin­g av miljøverdi­ene på de samme arealene.

Statlig miljøforva­ltning kan ikke lenger forholde seg passive og la naeringsin­teressene styre, men må aktivt overta styringen over kartleggin­g og kunnskapsb­asert forvaltnin­g av miljøverdi­ene i skogen. Alt i godt samarbeid med skogeierne og frivillige organisasj­oner.

Silje Ask Lundberg

Hans Christian Deilhaug

Gjermund Andersen

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX ?? ARTSRIKDOM: Det er gjort funn av en rekke rødlistede arter i skogene rundt Notodden.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX ARTSRIKDOM: Det er gjort funn av en rekke rødlistede arter i skogene rundt Notodden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway