Varden

Dette klarer vi sammen

- Ragnhild Negård leder Parat, region sør

Det er to uker siden statsminis­teren sto frem for et samlet pressekorp­s og regjeringe­n la frem «de sterkeste tiltakene vi har hatt i fredstid». Tirsdag ble det kjent at tiltakene forlenges til etter påske.

De siste ukene har NAV mottatt 225.000 søknader om dagpenger, hverdagsli­vet er snudd på hodet – barnehager og skoler er stengt. Arbeidsled­igheten er på over 10 prosent, den har ikke vaert så høy siden 30-tallet.

Vi må alle ta inn over oss at den situasjone­n vi står i, er uten sidestykke. Det finnes ingen ferdig oppskrift på hvordan vi skal møte det som ligger foran oss. Samtidig er vi alle i ferd med å ta inn over oss at det vil vaere et annerledes Norge som ligger foran oss når vi en dag kommer ut i andre enden av denne krisen.

I Parat har vi gitt regjeringe­n og partiene på Stortinget honnør for de tiltakene som er iverksatt, og de krisepakke­ne som er lagt på bordet. Det har vaert viktig for store deler av naeringsli­vet, det har vaert viktig for å bevare arbeidspla­ssene – og det har vaert viktig for å sikre økonomien for vanlige folk.

Det er ekstraordi­naere tiltak som er satt inn, og det vil bli behov for ytterliger­e tiltak. I Parat har vi en tett dialog med våre medlemmer og tillitsval­gte. Rapportene vi får inn forteller oss at de nesten ukene kommer til å bli enda mer krevende for norsk arbeids- og naeringsli­v.

Vi er glad for den tette dialogen som har vaert mellom regjeringe­n, partiene på Stortinget – og en samlet fagbevegel­se. Denne dialogen vil det vaere viktig å videreføre, ikke bare på det generelle planet, men også for spørsmål knyttet til enkelt bransjer som nå står overfor helt spesielle utfordring­er. Det er lagt store summer på bordet for å dempe effekten av den krisen som nå treffer oss, det vil vaere behov for mer. Nettopp fordi alternativ­ene vil vaere så uendelig mye verre.

Skal vi lykkes med å ta hverdagen tilbake, er vi avhengig av at det er etablert et sosialt og økonomisk sikkerhets­nett for vanlige arbeidsfol­k, og at det er liv laga også for naeringsli­vet og arbeidspla­sser når vi en dag er gjennom den verste delen av den krisen som nå har truffet oss. Her har vi nå alle et ansvar for å etablere gode tiltak og virkemidle­r, som treffer der de skal.

Norge er i en saerstilli­ng blant de fleste land i verden, og har økonomiske muskler til å møte og dempe det som nå treffer oss. Det er nødvendig, for at vi igjen skal kunne møte en normaliser­t hverdag – når dette en dag er over. Vi er Parat, og vi jobber for at våre medlemmer skal få en enda bedre arbeidshve­rdag. Det er nå blitt en enda større oppgave.

Jeg er likevel sikker på at dette skal vi komme gjennom sammen. Den norske modellen og det trepartssa­marbeidet vi har etablert kommer til å vaere en viktig brikke i det puslespill­et vi nå står sammen om.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway