Varden

Bokdebutan­t i koronaenst­id

Malin C.M. Rønning fra Klyve kan ha skrevet årets mest spennende debutroman, men må la den erobre verden på egen hånd.

- Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

«Spennende ny norsk forfatter: Noe helt for seg selv!», skriver Gabriel Michael Vosgraff Moro i VG, og gir debutroman­en «Skabelon» terningkas­t fem.

– Jeg tror de på forlaget er litt mer stresset enn meg, over at de ikke kan gjøre det de normalt gjør, sier Malin på telefon til Varden.

Usentiment­al

Rett før vi ringer Malin er helseminis­ter Bent Høie på nyheten og får spørsmålet om det vil bli verre før det blir bedre.

Den offentlige debatten er preget av frykt for hva som venter oss, men også en mer klinisk forventnin­g om det som skjer må skje. Ikke ulikt måten den unge forfattere­n drar leseren inn i fortelling­en om den unge jenta Urd – for det er noe usentiment­alt i måten hun skildrer den dysfunksjo­nelle familien i skogen.

– Sentimenta­litet er ikke styrken til denne familien. For å kunne skrive historien måtte også jeg først og fremst vaere observeren­de og beskrive den virkelighe­ten som er i historien, sier Rønning.

35-åringen har studert ved Forfatters­tudiet i Bø og ved Litterär gestaltnin­g i Göteborg. Romanen «Skabelon» er selvsagt skrevet i god tid før koronaviru­set inntok alles bevissthet. Planen var å lansere boken fredag 13. mars, første dag etter at Norge for alvor innførte massive korona-tiltak.

Det gjør det vanskelig å lese romanen til Rønning fri for vårt korona-samfunn av i dag, men det gir den bare en ekstra dimensjon.

Alene i skogen

I «Skabelon» møter leserne den unge jenta Urd, som er den tredje yngste i en søskenflok­k på åtte. De lever i skogen, isolert fra naerkontak­t med omverdenen og med hverandre.

Den unge jeg-fortellere­n Urd klarer ikke oppnå kontakt med samfunnet, på samme måte som det går galt når samfunnet naermer seg henne. Isteden merker hun at det er en skygge i skogen og noe som gnager på innmaten i veggene.

En familie som helt klart hadde hatt behov for hjelp av storsamfun­net og barneverne­t, men som i romanen også får form av naturmenne­sket.

Skabelon

Malin C.M. Rønning sier det var tilfeldig at romanen fikk tittelen «Skabelon», som er en foreldet form av sjablong – som er en gjenskapt skikkelse, form eller fasong.

– Jeg kom over ordet i en bok da jeg var på tur i Trøndelag. Egentlig hadde jeg tenkt å kalle boka Fauna, men så ble den tittelen tatt. Samtidig tenkte jeg at skabelon ble riktig, i betydninge­n skeiv eller skakk, sier Rønning.

Nå er det trolig mange som har sin egen skakke virkelighe­t, i koronakara­ntene eller isolasjon. Malin har selv hjemmekont­or i en anneks midt i Oslo, på Rodeløkka.

– Jeg har heldigvis en liten hage jeg kan gå ut i, og det er spesielt å oppdage at det er så mange katter her i nabolaget.

Nå når mange familier blir «sittende oppe på hverandre», tenker Rønning at det mange måter er det motsatte av romanen.

– Rommene Urd beveger seg i, kan riktignok leses som klaustrofo­biske, men de har i det minste muligheten til å leve én og én, unngå hverandre. Liksom: hva hadde skjedd hvis disse ble tvunget til å tilbringe masse tid sammen? Det hadde jo vaert oppskrifte­n på en enda

større katastrofe.

Så kan kanskje flere benytte seg av Urds selvforsva­r, som er å tenke på et rolig dyr når verden plutselig virker skremmende.

 ??  ?? DEBUTANT: Malin C.M. Rønning fra Klyve debuterer med romanen «Skabelon», som har møtt gode anmeldelse­r.
DEBUTANT: Malin C.M. Rønning fra Klyve debuterer med romanen «Skabelon», som har møtt gode anmeldelse­r.
 ?? FOTO: OKTOBER FOR LAG ??
FOTO: OKTOBER FOR LAG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway