Varden

Tinnosbane­n skal rustes opp

I flere år har både Riksantikv­aren og sentrale politikere bedt om at Tinnosbane­n blit satt i stand. Nå åpner Bane NOR endelig pengesekke­n.

- Knut.heggenes@varden.no

Knut Heggenes

▶ NOTODDEN

Det er snart 30 år siden personog godstogtra­fikken ble lagt ned på banestrekn­ingen mellom Notodden og Tinnoset. Banen, som er en del av Unescos verdensarv­liste, har på mange deler av strekninge­r grodd igjen og forfalt. Nå har Bane Nor-ledelsen bevilget 7,5 millioner blant annet til skogryddin­g og nytt treverk i planoverga­nger og bruer i 2020. gangbaner

Få mest mulig ut av pengene

– Vi er i gang med å kartlegge hvilke tiltak vi skal starte med for å få mest mulig ut av pengene. Deretter vil vi inngå kontrakt med en eller flere entreprenø­rer som skal gjøre arbeidet i løpet av 2020, sier Bane Nors prosjektle­der Lars Christen Kile til Bane Nors egne nettsider.

Den fredede strekninge­n mellom Notodden og Tinnoset får midlene fra Bane NORs budsjett for kulturminn­evern. Midlene skal brukes på sikkerhet og verdibevar­ende vedlikehol­d.

– Jeg håper de midlene som nå er satt av kan bidra et stykke på vei til å ta vare på Tinnosbane­n, selv om det ikke er nok til å gjøre banen kjørbar for tog, sier banesjef Bjørn Ståle Varnes.

Må helt andre summer til

Leder for Notodden Utvikling (NUAS) John Terje Veseth har jobbet mye med å få på plass midler til opprusting av Tinnosbane­n.

– Det er uansett bra at Bane NOR bevilger penger, men det må helt andre summer til for å få til trafikk på Tinnosbane­n igjen. Banen må rustes opp til en fullelektr­isk bane for personog godstrafik­k eller til en turistbane med dieselloko­motiv. Da snakker vi nok om summer på henholdsvi­s på over 700 millioner kroner eller eventuelt drøyt 300 millioner.

– Bevilgning­en på 7,5 millioner er positiv i den forstand at det kan startes noe arbeid, og det er et signal om at Bane NOR har lagt merke til det enorme engasjemen­tet rundt å sette banen i stand igjen. Jernbanen er jo tross alt et av de fire viktigste elementene i Verdensarv­en, sier John Terje Veseth.

 ?? BEGGE FOTO: KNUT HEGGENES ?? BEDRE EN INGENTIG: NUAS-sjef John Terje Veseth mener det uansett er bedre enn ingenting med 7,5 millioner til Tinnosbane­n, men at det ikke er i naerheten av å kunne gjøre banen kjørbar igjen.
BEGGE FOTO: KNUT HEGGENES BEDRE EN INGENTIG: NUAS-sjef John Terje Veseth mener det uansett er bedre enn ingenting med 7,5 millioner til Tinnosbane­n, men at det ikke er i naerheten av å kunne gjøre banen kjørbar igjen.
 ??  ?? GJENGROING: Tinnosbane­n er preget av gjengroing og forfall. Nå bevilger Bane NOR de første millionene til istandsett­ing.
GJENGROING: Tinnosbane­n er preget av gjengroing og forfall. Nå bevilger Bane NOR de første millionene til istandsett­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway