Varden

«Det er få som bor her og det er få som ringer. Det bekymrer oss veldig.»

Det er stille på telefonen og i gangene til Krisesente­ret i Telemark. Det er et tegn de ansatte liker saerdeles dårlig.

- lise.ronningen@varden.no Lise Valbø Rønningen

De siste to ukene har det vaert påfallende stille ved Krisesente­ret i Telemark. Det uroer de ansatte.

– Volden blir ikke borte når barn og andre voldsutsat­te blir vaerende i hjemmet. Det er heller fare for at den eskalerer, sier Pia Haug, fagansvarl­ig ved Krisesente­ret i Telemark.

– Volden blir ikke borte når barn og andre voldsutsat­te blir vaerende i hjemmet. Det er heller fare for det motsatte. Vi vet at vold kan eskalere i pressede situasjone­r som dette.

Pia Haug, fagansvarl­ig ved Krisesente­ret i Telemark

Skoler, barnehager og alt av fritidsakt­iviteter har vaert stengt i to uker, og alle er oppfordret til å vaere mest mulig hjemme. Barneverns­tjenesten må prioritere saker ut fra alvorlighe­tsgrad.

I den samme perioden har det vaert rolig ved Krisesente­ret i Telemark, som tar imot barn og andre som blir utsatt for vold i naere relasjoner.

Stillheten uroer de ansatte ved krisesente­ret.

– Volden kan eskalere

– Volden blir ikke borte når barn og andre voldsutsat­te blir vaerende i hjemmet. Det er heller fare for det motsatte. Vi vet at vold kan eskalere i pressede situasjone­r som dette, sier Pia Haug, fagansvarl­ig ved Krisesente­ret i Telemark.

Krisesente­ret har både faerre beboere og henvendels­er enn hva som er vanlig.

– Det er få som bor her og det er få som ringer. Vi har veldig liten pågang hit til senteret, og det bekymrer oss veldig, sier hun.

Får ikke dratt eller ringt

Nedstengni­ngen av samfunnet betyr at noen barn og voksne oppholder seg døgnet rundt innenfor husets fire vegger med foreldre, partner eller andre som utsetter dem for vold. Haug er redd for at dette hindrer mange i å kontakte krisesente­ret.

– Det blir vanskelig å ta kontakt. Noen strever med å komme seg ut av huset eller å få ringt når voldsutøve­ren hele tiden er i samme hus. Alt blir mer gjemt, sier hun.

– Bekymret for de minste

Barneverne­t i Porsgrunn er bekymret for de minste barna som ingen ser nå som barnehager og skoler er stengt.

– Ingen ser de minste barna som ikke er i våre systemer fra før av, og de er for små til å si fra selv, sier Hanne Størksen, barneverns­leder i Porsgrunn kommune.

Hun opplyser at de har kontroll på sakene som er i systemet fra før av. De ansatte har hjemmekont­or, men noen av familiene får fortsatt besøk.

– Det blir en prioriteri­ng av alvorlighe­tsgrad i sakene. Vi møter dem på lekeplasse­r eller drar hjem til dem i noen tilfeller. Enn så lenge flyter det greit med tanke på de sakene vi har fra før av. Vi har en akutt- og krisebered­skap og er hele tida klare til å dra ut ved behov, sier Størksen.

Krisesente­ret kan nås på telefon 35 50 38 00 døgnet rundt.

En gladmeldin­g er at Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet opplyser om at fra torsdag morgen vil de fleste familiever­nkontorene vaere åpne igjen. Tilbudet vil i første omgang primaert vaere på telefon.

– Jeg er glad for at vi igjen kan tilby familier hjelp og bistand. Det er kanskje viktigere nå enn noen gang når mange barn og voksne må vaere hjemme sammen hele døgnet i lang tid, sier direktør Mari Trommald i Bufdir.

Trommald understrek­er at hun er bekymret for de familiene som strever med relasjonen­e seg imellom.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? BEKYMRET: – Det er få som bor her og det er få som ringer. Vi har veldig liten pågang hit til senteret, og det bekymrer oss veldig, sier Pia Haug, fagansvarl­ig ved Krisesente­ret i Telemark.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN BEKYMRET: – Det er få som bor her og det er få som ringer. Vi har veldig liten pågang hit til senteret, og det bekymrer oss veldig, sier Pia Haug, fagansvarl­ig ved Krisesente­ret i Telemark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway