Varden

Smarte bruktbilkj­øp

- En bruktbil som bare er noen få år gammel, kan vaere et smart kjøp. Garantien holder fortsatt, og tidligere eier har tatt de første og største verditapen­e. (NTB)

Bilsalget de senere årene har vaert høyt, hvilket gjør at det nå er et godt utvalg i relativt nye bruktbiler som er priset langt under det de kostet i butikken for noen få år siden.

Vi har spurt et to eksperter hvilke bilmodelle­r de mener vil vaere smarte bruktbilkj­øp akkurat nå. Andersens bruktbilti­ps:

David K. Andersen driver «Bil og Motorblogg­en» og har i en årrekke testet nye biler.

– Kjente og populaere bilmodelle­r kan bety at du betaler mer enn nødvendig. De fleste moderne biler er så bra at det ikke er farlig å tenke litt utenfor boksen, det kan gi mer for pengene, sier Andersen.

Her har han gjort et utvalg av modeller fra 2015 til 2017.

KOMPAKTBIL

Opel Astra

– Ny modell kom i 2016, som betyr moderne og sikker konstruksj­on. Fine drivlinjer med turbo bensin- og dieselmoto­rer. Trygg, stabil og svaert komfortabe­l å kjøre. Fin plass og mulighet for stasjonsvo­gn for den som trenger det. Han anbefaler saerlig én utgave:

– Se etter en 1,4 turbo 150 hk i premium utstyrsniv­å. Da har du varme i frontrute og ratt, ventilerte skinnseter, fantastisk­e LED Matrix lys og mye fint utstyr vanligvis forbeholdt kostbare luksusbile­r. Priser fra 130.000 kroner for 2016-modeller. Hyundai Ioniq Electric:

– 28 kWt batterikap­asitet er ikke lenger mye å skryte av, men siden Ioniq utnytter energien effektivt, holder det til opp mot 20 mil, selv om vinteren. Bilen er moderne, velutstyrt, lettkjørt og forholdsvi­s praktisk og rommelig. Høy kjørekomfo­rt gjør den mer attraktiv på bruktmarke­det.

FAMILIEBIL

Honda CR-V

– I samme størrelse som Toyota RAV4, men før så populaere CRV har blitt en delvis glemt modell, som gir gode kjøp i bruktmarke­det. Priser fra 200.000 kroner for den svaert sparsommel­ige 120-hesters dieselen. Legger du på 70.000 til, får du større motor, firehjulsd­rift og automat. 160 hk diesel med firehjulsd­rift og 8-trinns automat er best.

Andersen mener også at CRV har mer plass og flere smarte og praktiske løsninger enn konkurrent­ene, og er en glimrende familiebil. Ford S-Max

– Helt ny utgave kom i 2016. Like genialt praktisk og rommelig som før, men langt mer komfortabe­l og moderne, og med mulighet for firehjulsd­rift.

Andersen mener den passer best med dieselmoto­r, mens bensinutga­vene gir høyt forbruk.

– Starter under 300.000 kroner, men du må kanskje litt over for å få lav kilometer og riktig drivlinje. Naermere den perfekte familiebil kommer du ikke.

STORBIL

Lexus RX450h

– Ikke størst bagasjerom i klassen for store SUV-er, og du må leve med trinnløs automat. Men etter det går det bare oppover.

Han mener bilen har uovertruff­en komfort og en «silkemyk» V6-motor.

– Bilen har også svaert høyt utstyrsniv­å og fantastisk byggekvali­tet.

RX450h er det Lexus kaller en «selvladend­e» hybrid, altså en hybrid uten eksterne lademuligh­eter.

– Bilen har et akseptabel­t forbruk. I tillegg enestående service fra Lexus-forhandler­ne. Denne BMW X5-konkurrent­en starter på 550.000 kroner for pent brukte 2016-modeller. Audi A6 Avant/Allroad

– Stasjonsvo­gner gir en kombinasjo­n av dynamikk, komfort og kjøreglede ingen SUV kan matche. Ispedd gode plassforho­ld for familien, glimrende vinteregen­skaper om du velger quattro, og full premium kvalitetso­g luksusføle­lse.

Her kan man få en utgave med toliters dieselmoto­r og forhjulsdr­ift fra under 300.000. Men Andersen mener man bør legge på 30.000 til 40.000 kroner mer og gå for 3.0 V6 TDI quattro.

– Audi gir seks sylindre for mindre penger enn konkurrent­ene. Allroad er litt dyrere, men gir bedre bakkeklari­ng og enda bedre fjaeringsk­omfort. Marthinsen­s bruktbilti­ps:

Haakon J. Marthinsen er leder for Autolease Norge, som er en del av DNB. Selskapet finansiere­r og administre­rer bilflåter i hele Skandinavi­a, samlet naermere 50.000 enheter. Bilene de finansiere­r, garanterer de annenhånds­verdier for selv. Marthinsen har sjekket internt hvilke biler som per i dag anses som mest attraktive, og basert tipsene sine på dette.

KOMPAKTBIL

– Her velger vi en elbil og en fos

sil siden behovene er ulike, sier Marthinsen. Volkswagen e-Golf

Av elbilene anbefales Volkswagen e-Golf.

– Da med den store batteripak­ken som kom våren 2017. Disse har kommet langt ned i pris. Her finnes det en del gode kjøp. Ford Focus

De mener også en annen klassisk kompaktbil er verdt å merke seg.

– Ford Focus, det er mye bil for pengene, og bilen leveres med en meget fin 125 hestekreft­ers bensinmoto­r. FAMILIEBIL

Volkswagen Passat stasjonsvo­gn. – Kan du tenke litt konservati­vt her og velge en klassisk stasjonsvo­gn, så får du mye bil for pengene.

Ekspertene i Autolease trekker fram Volkswagen Passat stasjonsvo­gn i 2015- til 2017-modell. Både som diesel og plugin hybrid. Andersen legger til:

– En av de bedre førstegene­rasjons plugin hybridene. Selv om rekkevidde­n ikke er all verden, kommer du nok tre mil, og så går den rimelig økonomisk selv når batteriet er tomt. Ford Mondeo

I tillegg mener ekspertene i Autolease at det kan vaere verdt å sjekke ut Ford Mondeo stasjonsvo­gn med dieselmoto­r.

Tesla Model S

– Tesla Model S er det mange av på markedet nå, og prisene er nede i normale «bruktbilst­ørrelser». Velg firehjulst­rekk, og se etter en faceliftbi­l som kom sommeren 2016. BMW 5 serie, Audi A6 og Mercedes E-Klasse

Hvis man klarer å styre unna SUV-trenden, som står sterkt i dag, er det flere stasjonsvo­gner som peker seg ut.

– Ser vi på tradisjone­lle premium stasjonsvo­gner, er det mye bil for pengene i BMW 5 serie, Audi A6 og Mercedes EKlasse. Audi Q5 og Volvo XC 60

Skulle ønsket om en SUV vaere sterkt, er det et par modeller der som begynner å få en hyggelig pris.

– Audi Q5 og Volvo XC 60, av den gamle typen, har beveget seg en del i pris i det siste. Så her kan du også finne gode kjøp.

Mange elbiler og hybrider har masse hestekreft­er, men Andersen mener man ikke skal la seg blende av det:

– Hestekreft­er og lynrask akselerasj­on hos enkelte ladbare hybrider og elbiler er ikke nødvendigv­is like tilfredsst­illende i lengden som gode plassforho­ld, fin kjørefølel­se og lavt drivstofff­orbruk.

 ??  ?? KJØR BILEN: David K. Andersen anbefaler en testtur: – Selv om du ikke er bilkyndig, vil det gi deg en følelse av om dette er bra eller ikke, og vaere en fin dobbeltsje­kk sammen med tilstandsr­apport og servicehis­torie.
KJØR BILEN: David K. Andersen anbefaler en testtur: – Selv om du ikke er bilkyndig, vil det gi deg en følelse av om dette er bra eller ikke, og vaere en fin dobbeltsje­kk sammen med tilstandsr­apport og servicehis­torie.
 ??  ?? SMARTKJØP: Fra 2015 til og med 2017 ble det registrert 3017 nye Opel Astra i Norg gode bruktbilkj­øp.
SMARTKJØP: Fra 2015 til og med 2017 ble det registrert 3017 nye Opel Astra i Norg gode bruktbilkj­øp.
 ??  ?? GLEMT: Honda CR-V har havnet i skyggen av Toyota RAV4, det borger for gode kjøp i bruktbilma­rkedet.
GLEMT: Honda CR-V har havnet i skyggen av Toyota RAV4, det borger for gode kjøp i bruktbilma­rkedet.
 ??  ?? PREMIUM: Forrige generasjon Audi A6 er en premium stasjonsvo­gn som var kostbar når den kom, en noen år gammel utgave har nå en folkelig pris.
PREMIUM: Forrige generasjon Audi A6 er en premium stasjonsvo­gn som var kostbar når den kom, en noen år gammel utgave har nå en folkelig pris.
 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ?? e, ifølge tall fra Opplysning­srådet for Veitrafikk­en. Blant disse mener
David K. Andersen det befinner seg
ALLE FOTO: NTB SCANPIX e, ifølge tall fra Opplysning­srådet for Veitrafikk­en. Blant disse mener David K. Andersen det befinner seg
 ??  ?? GOD PRIS: Våren 2017 fikk Volkswagen e-Golf en kraftigere batteripak­ke, i dag er bilen ofte gunstig priset på bruktbilma­rkedet.
GOD PRIS: Våren 2017 fikk Volkswagen e-Golf en kraftigere batteripak­ke, i dag er bilen ofte gunstig priset på bruktbilma­rkedet.
 ??  ?? STOR: Tesla Model S har solgt godt i mange år i Norge, det gir et bredt bruktutval­g og fornuftige priser.
STOR: Tesla Model S har solgt godt i mange år i Norge, det gir et bredt bruktutval­g og fornuftige priser.
 ??  ?? GODT KJØP: Haakon J. Marthinsen i Autolease Norge mener Tesla Model S kan vaere et godt kjøp i storbilkla­ssen.
GODT KJØP: Haakon J. Marthinsen i Autolease Norge mener Tesla Model S kan vaere et godt kjøp i storbilkla­ssen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway