Varden

Bruker 4,5 mill. på å grave fram bekker

Tre bekker er snart dagens lys i Porsgrunn. Klimakrisa med kraftig nedbør er årsaken.

- Ragnhild.johansen@varden.no

Ragnhild Johansen

▶ PORSGRUNN

Det er klimakrisa som har gjort at spaden på settes i jorda for helt nye tiltak. I årtier er bekker lagt i rør og murer er bygd. Resultatet er vann i kjellere og fare for omfattende skader hvis storflomme­n kommer. Nå skal det jobbes for å la bekkene renne fritt nedover mot åpent vann.

– Hvis vi hindrer det får vi problemer, sier Jan Tore Andersen som er avdelingsl­eder for plan og kommunalte­knikk.

Prosjektet i Vipevegen rett ved Porsgrunn videregåen­de skole er så langt det dyreste med en prislapp på cirka to millioner kroner. «Storediket» kalles den kunstige bekken som ble gravd for hånd for over 100 år siden. Det handlet om å la byen vokse utover Vallermyre­ne.

– I Vipevegen har vi åpnet en 85 meter lang bekk, forteller Andersen. Bekkeprosj­ektet dreier seg i denne omgang ikke om å lage nye parkområde­r i byen.

– I hvert fall så langt, sier prosjektle­der Andersen. Målet er å la naturen ta bekken tilbake, men ikke så mye at den gror igjen.

– Det blir ei lita bru over bekken, så det blir jo fint her, sier han.

Graver opp på Herøya

De to andre prosjekten­e er på Herøya. Det brusende vannfallet nederst i skråningen der Flåttenbak­ken svinger ut mot Fjordgata er det ene, og det andre omfatter en bekk som går fra Villavegen i Adriansåse­n og ned mot Snorresgat­e og Frierbakke­n før den renner ut i Frierfjord­en.

– Vi kommer til å åpne bekken langs g/s-veien ved lyskrysset i Klevstrand, forteller Andersen. Han peker på at det blir for dyrt å ta bekken hele veien. Det vil bety å grave opp veier, og det kommer ikke til å skje.

Bekken som renner fra Villavegen støter også på veier, men målet er å få mest mulig av bekkevanne­t til å renne ut i Frierfjord­en.

Åpne Klyvebekke­n

Det største prosjektet blir å grave fram Klyvebekke­n.

– Vestsiden skole ligger midt i Klyvebekke­n, så det er ikke mulig å grave fram hele bekken. Det blir for dyrt, ler plansjefen, men han vil starte utredninge­n til høsten, så han får en oversikt over hvor mye kommunen kan få til.

– Vi ønsker å åpne deler av den, sier han. Klyvebekke­n kommer fra Klyvedamme­n og renner ut nord for PP senteret i dag, mens det opprinneli­ge historisk sett, løp ut ved Porselensf­abrikken. Ved en skikkelig flom vil Vabakktunn­elen måtte ta unna vannet.

– Dette prosjektet handler om å rydde opp i gammel moro. Vi må ikke lenger hindre vannet i å renne nedover, sier plansjefen.

 ?? FOTO: PORSGRUNN KOMMUNE ?? BEKKEN I VIPEVEGEN: Det 85 meter lange bekkeløpet i Vipevegen kar kostet cirka to millioner kroner.
FOTO: PORSGRUNN KOMMUNE BEKKEN I VIPEVEGEN: Det 85 meter lange bekkeløpet i Vipevegen kar kostet cirka to millioner kroner.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway