Varden

Her er det stopp-forbud for «fremmede»

Seljord, Kviteseid og Vinje har vedtatt strenge koronaregl­er. – Vi vil ikke at folk på gjennomrei­se skal kjøpe pølse her, sier ordføreren i Seljord.

- Torbjørn Tungesvik torbjorn.tungesvik@varden.no *

De har saftige, store ostepølser på Shell-stasjonen ved E134 i Seljord, men akkurat nå er det bare folk som oppholder seg fast i øvre Telemark som får lov til å stoppe og kjøpe.

Fire kommuner i Vest-Telemark har nemlig vedtatt regler som sier at alle som har vaert utenfor øvre Telemark må gå i karantene i 14 dager før de får ferdes fritt i Vest-Telemark.

Vedtaket er likt for de tre kommunene Seljord, Kviteseid, Tokke og Vinje. Overskrift­en på regelverke­t er «Utvida karantenep­åbod og innreisefo­rbod – Seljord, Kviteseid og Vinje kommunar», og du kan lese det ved å trykke på denne lenken.

Senere har altså Tokke også gjort liknende vedtak.

Vil ikke folk skal stoppe

Punkt 8 i regelverke­t sier at «Reisande som ikkje har symptom kan reise til planlagt opphaldsst­ad, men bør under reisa så langt det let seg gjere holde avstand til andre.» Varden har spurt Seljord-ordføreren om det betyr at man for eksempel ikke har lov å kjøpe pølse når man kjører gjennom kommunen.

– Nei, i utgangspun­ktet ønsker vi ikke at folk fra utenfor dette området skal stoppe for å kjøpe pølse. Hele poenget er at folk ikke skal ta med seg smitte hit. Det blir oppfordra til minst mulig ferdsel, men du kan fritt kjøre gjennom, sier ordføreren.

Hovedpunkt­ene i regelverke­t er at Seljord, Kviteseid, Tokke og Vinje ikke vil ha inn folk som kan ta med seg smitte fra andre steder i landet. Det er kun folk fra disse fire kommunene, samt Fyresdal, Nissedal, Midt-Telemark, Hjartdal, Notodden og Tinn som får ferdes fritt. Folk fra Grenland og Norge utenfor Telemark må sitte i karantene i Vest-Telemark i 14 dager før de får ferdes fritt. Det samme gjelder vest-teler som har vaert på besøk utenfor Øvre Telemark.

Fungerende daglig leder på Shell Sjøormen, Caroline Johansen, kan ikke uttale seg om reglene, men sier omsetninge­n har falt kraftig etter koronakris­en.

– Omsetninge­n har falt minst 80 prosent og vi har permittert over halve staben, sier hun.

Erna er ikke begeistret

Regjeringe­n er svaert kritisk til saer-reglene i Vest-Telemark og noen andre distrikter i Norge. Både statsminis­ter Erna Solberg (H) og justis- og beredskaps­ministeren har bedt kommuner om å droppe egne karantener og ikke gå lenger enn de nasjonale koronaregl­ene.

Varden har spurt Seljord-ordfører Beate Marie Dahl Eide om hun vil høre på rådet fra statsminis­teren. Svaret er nei.

– Sentrale myndighete­r må forstå at epidemien utvikler seg ulikt ulike steder i landet. Vi har nå ikke noe smitte i vårt område og det er få steder i naerdistri­ktene det er mye smitte. Vi har nå mulighet til å beskytte vår befolkning og våre helsetjene­ster gjennom slike strenge innreisefo­rbud og karanteneb­estemmelse­r. Jeg er bekymret for konsekvens­ene hvis vi ikke får lov å oppretthol­de disse reglene, sier hun.

Kan pendle ut, ikke inn

Hun viser til at rådene er faglig fundert og at det er kommuneove­rlegene som har bestemt det, men det er gjort i samarbeid med den politiske ledelsen og

Sp-ordførerne i de tre kommunene.

– Jeg opplever gode tilbakemel­dinger fra innbyggern­e. De føler seg godt ivaretatt. Landet er ulikt og det skal man ha respekt for, sier Beate Marie Dahl Eide.

Karanteneb­estemmelse­ne gjør at folk som bor i Seljord, Kviteseid, Tokke og Vinje fritt kan pendle ut av distriktet på jobb, så lenge de holder seg i karantene når de er hjemme.

Naeringsli­vet og NHO er svaert oppgitt, og mener det kan føre til permitteri­nger og stans i byggeprosj­ekter og annet.

– Konsekvens­ene blir store, og det hindrer et naturlig arbeidsmar­ked, sa direktør Kristin Saga i NHO Vestfold og Telemark til Varden før helga.

Smitte i Tinn og Notodden

– Jeg er uenig. For oss går liv og helse først og det tror jeg de fleste forstår i denne situasjone­n, sier ordfører Dahl Eide i Seljord.

– Både Notodden og Tinn har folk som har fått korona. Hvorfor slipper dere folk inn derfra uten karantene?

– Det er en faglig vurdering fra kommuneove­rlegene. I Tinn er det hytteturis­ter som er smittet og i Notodden er det oversikt over smittetilf­ellene og naerkontak­ten de har hatt, hevder Dahl

Eide.

Seljord, Kviteseid og Vinje skriver at de har hjemmel for innreisefo­rbudet i smittevern­loven § 4–1 femte ledd. Det er trolig en feil, og de mener egentlig § 4-1, 1. ledd, bokstav d). Den bestemmels­en gir bare rom for å begrense folks frihet i sju dager.

For å løse det vil kommuneleg­ene gjøre nytt vedtak hver sjuende dag, sier Seljord-ordføreren.

I går vedtok Seljord at lokale bedrifter kan unntas forbudet. Ledelsen av lokal naeringsvi­rsomhet kan søke kommunen om unntak.

 ??  ?? PØLSENEKT FOR GJENNOMREI­SENDE: Shell Seljord er et populaert sted å ta seg en pause for mange.
PØLSENEKT FOR GJENNOMREI­SENDE: Shell Seljord er et populaert sted å ta seg en pause for mange.
 ?? FOTO: ARKIV ?? LIKE REGLER: Ordføreren­e Jon Rikard Kleven (Vinje), Bjørn Nordskog (Kviteseid) og Beate Marie Dahl Eide (Seljord).
FOTO: ARKIV LIKE REGLER: Ordføreren­e Jon Rikard Kleven (Vinje), Bjørn Nordskog (Kviteseid) og Beate Marie Dahl Eide (Seljord).
 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ??
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT
 ??  ?? PØLSENEKT: Hvis du skal gjøre gjennom Seljord og ikke bor i øvre Telemark, er det ikke lov å gå ut av bilen og kjøpe pølse.
PØLSENEKT: Hvis du skal gjøre gjennom Seljord og ikke bor i øvre Telemark, er det ikke lov å gå ut av bilen og kjøpe pølse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway