Varden

Øystein døde av korona

89 år gamle Øystein J. Mogen fra Miland i Tinn døde på Ullevål sykehus 23. mars etter å ha blitt smittet med koronaviru­set.

- Jonas Fossing jonas.fossing@varden.no

Øystein J. Mogen (89) fra Miland i Tinn døde etter å ha blitt smittet med koronaviru­set. – Han virket ganske oppegående kvelden før, sier kona Birgit Moen til Varden.

– Vi besøkte han kvelden før han døde. Han hadde på seg en maske for å få hjelp til å puste, men vi snakket sammen og han virket ganske oppegående og fin, forteller 82 år gamle Birgit Mogen til Varden.

Søndag kveld den 22. mars ble siste kveld hun var sammen med mannen, 89 år gamle Øystein J. Mogen.

– Vi var på sykehuset helt til sent på kvelden, og allerede tidlig natt til mandag ringte de fra Ullevål og sa at han hadde blitt mye dårligere. Han fikk medisiner og de gjorde alt de kunne, forteller hun. Men det var ikke nok til å stoppe viruset, og tidlig mandag ettermidda­g 23. mars døde Øystein på Ullevål sykehus.

– Det hele gikk så fort og dødsfallet kom som et sjokk for oss, sier hun.

Begge ble smittet

Birgit ble selv smittet med koronaviru­set, til tross for at hun og Øystein tok alle forholdsre­gler.

– Vi vet ikke hvordan vi har blitt smittet og det er heller ikke godt å si hva som er årsaken, forteller hun.

Tirsdag den 10. mars før de begge begynte å bli dårlige hadde de datteren på besøk, i tillegg til en tur til butikken dagen etter.

– Men da klemte vi ikke og vi satt med god avstand til hverandre. Da vi var på butikken dagen etter, passet vi også på å holde god avstand til andre, sier hun.

Ble dårlige

Fredagen samme uke, den 13. mars, ringte datteren og fortalte at hun var blitt litt dårlig.

– På det tidspunkte­t hadde Øystein og jeg også blitt litt dårlige. Vi slet begge med å få i oss mat, og maten kom bare opp igjen, forteller Birgit.

Både Øystein og Birgit var usikre på om på symptomene deres kunne vaere viruset som på det tidspunkte­t akkurat hadde begynt å spre seg for fullt i Norge.

– Vi hadde begge svaert dårlig matlyst. Men ingen av oss hadde vondt i halsen og ingen av oss hostet noe saerlig. Øystein hadde brekninger og vi hadde kanskje svak feber, men vi bestemte oss for å vente med å ringe lege. Vi var jo ikke helt sikre på om symptomene stemte med koronaviru­set, sier hun.

Ble tatt med til sykehus

Dagene gikk og tilstanden ble verre, spesielt for Øystein. Torsdag 19. mars bestemte Birgit seg for at noe måtte gjøres.

– Halv seks torsdag morgen bestemte jeg meg for å ringe til lege. Jeg ble satt på vent og det tok veldig lang tid å komme gjennom, sier hun.

13 timer etter hun ringte til lege kom helseperso­nell for å ta en test av henne.

– De testet meg, men jeg fortalte dem at Øystein var mye dårligere enn meg, sier hun.

Helseperso­nellet som kom til paret, bestemte seg for å ta med seg Øystein til Ullevål sykehus hvor han ble testet. Birgit fikk bli igjen hjemme, med streng beskjed om å holde seg inne.

Lørdagen den 21. mars kom beskjeden om at det var koronaviru­set som hadde smittet Birgit og Øystein, i tillegg var datteren også smittet.

22. mars fikk Birgit og datteren beskjed om at de kunne besøke Øystein, siden de begge var smittet. Det ble siste gang de fikk vaere sammen med ham.

– Vi må prøve å leve videre, og huske på alle de gode min

nene vi hadde sammen. Men det er litt rart og stusslig, sier Birgit.

60 år sammen

Til tross for at Øystein skulle fylle 90 år om underet halvt år, forteller Birgit at han var en frisk mann.

– Han hadde gåstol, men han hadde god helse og var fortsatt en oppgående mann, sier hun.

I august ville hun og Øystein vaert gift i 60 år, og Birgit forteller at tiden etter Øystein gikk bort har vaert vanskelig og at han vil bli savnet.

– Han var snill, trygg og et arbeidsjer­n. Han var ikke den som pratet oftest, men de gangene han åpnet munnen var det alltid kloke ord, sier hun og forteller at tiden etter har hun brukt til å løse kryssord, samt snakke med familie og venner.

– Jeg er veldig heldig og har brukt mye tid på å prate med folk og sende tekstmeldi­nger på telefonen. Rundt meg har jeg gode støttespil­lere i familie og venner, og uten dem vet jeg ikke hva jeg hadde gjort, forteller hun.

Sammen har Øystein og Birgit bodd i Oslo nesten hele livet, men likevel hadde begge sterk tilknytnin­g til Telemark.

– Vi har masse familie i Tinn og vi har også hytte der. Øystein var veldig opptatt av sitt opphav fra Miland, forteller hun.

Planlegger begravelse

Planen er at Øystein skal begraves i Bakkehauge­n kirke i Oslo 17. april.

– Det er litt usikkerhet knyttet til hvor mange gjester vi kan ha, men begravelse­n vil videooverf­øres direkte over nettet, forteller hun.

Lørdag er det 14 dager siden Birgit fikk beskjed om at hun var smittet med korona.

– Etter det må jeg vente ytterliger­e sju dager for å vaere på den trygge siden. Heldigvis var det ingen flere i vår familie som ble smittet, sier hun.

Birgit forteller at hun fortsatt kjenner hun symptomene fra viruset, og oppfordrer folk til å vaere forsiktige.

– Etter at jeg ble testet har jeg fått smerter i kroppen, hodepine og jeg føler meg sliten. Datteren min har også hatt kraftig hodepine, verking i kroppen, brystsmert­er og hun føler seg også veldig sliten. Det er rart hvordan viruset virker forskjelli­g på hvert individ, sier hun.

 ??  ??
 ??  ?? OVER 60 ÅR SAMMEN: Birgit Mogen og Øystein J. Mogen fikk over 60 år sammen, før koronaviru­set gjorde at Øystein døde.
OVER 60 ÅR SAMMEN: Birgit Mogen og Øystein J. Mogen fikk over 60 år sammen, før koronaviru­set gjorde at Øystein døde.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway