Varden

– Følger alle rådene, vil handelen gå fint

Noen matbutikke­r vil ha vakter i bakhånd, andre rydder og bygger om inngangen for å lette handelen før påske. Kjedene ber kundene vise handlevett.

- Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

▶ Matvarekje­dene ber oss handle inn til påske i ekstra god tid, men hyrer inn vakter i tilfelle kø.

▶ Meny-sjef Sharaniya Vasan på Hovenga tar smittegrep for å skille kundene på vei inn fra de på vei ut.

Matvarekje­dene Varden har vaert i kontakt med setter i verk en rekke tiltak for å forberede seg på påskehande­len. Morten Haugenes er driftsjef for de 13 Meny-butikkene i Telemark, og han har klare råd til kundene:

– Vaer tidlig ute med å handle inn til påske og spre handelen litt, er det enkle budskapet. Prøv å handle når du vet det ikke pleier å vaere så mye folk i butikken, ber Haugenes.

Handlevett-regler

Kundene bør ta visse forholdsre­gler når de skal handle inn til påska. I helsides annonser har for eksempel Norgesgrup­pen presentert ni handlevett-regler inspirert av fjellvettr­eglene. De tre fremste lyder slik:

▶ 1. Planlegg handleture­n - vaer ute i god tid så ikke alle handler samtidig.

▶ 2. Tilpass turen - husk at du kan bruke hele åpningstid­en.

▶ 3. Ta med det nødvendige det er varer nok til alle.

Har bestilt vakter

Men Haugenes er ikke nervøs for at det skal bli kaotiske tilstander når mange må handle inn ekstra mat til flere høytidsdag­er og samtidig holde nødvendig avstand til andre kunder.

– For det meste ser vi for oss en lavere påskehande­l enn tradisjone­lt fordi en god del påskekunde­r vil vaere vekk, som alle hytteeiern­e fra hovedstads­området. Antallet kunder som er igjen i Telemark, skal vi fint klare å takle. Butikkene ligger jo tett i Telemark, påpeker Haugenes

Meny gjør likevel noen ekstraordi­naere tiltak for å sikre at påskehande­len går så smidig som mulig.

– Ja, vi har bestilt vakter for en periode på onsdag før skjaertors­dag og for påskeaften for noen av våre butikker i tilfelle det blir veldig mange kunder på en gang. Vi vet ikke om vi får bruk for dem. Vi vil dessuten rydde inngangspa­rtiet hvor det er litt trangt, slikt at det ikke står så mye der, opplyser Haugenes, som føyer til at butikkene er godt forsynt til over påske med antibac for kundens bruk innenfor døra. Like fullt er det fortsatt viktig å ikke ta på varer du ikke skal kjøpe, minner han om.

Setter opp skillevegg

På Meny på Hovengasen­teret i Porsgrunn har assisteren­de butikksjef Sharaniya Vasan et litt større smittevern­tiltak på gang innen påskehande­len tar til for alvor.

– Her skal vi i løpet av uka sette opp en skillevegg, slik at kundene på vei inn og de som er på vei ut ikke møtes der inngangen er trangest, forteller hun og viser hvor «midtdelere­n» skal stå.

Kundeverte­r til små butikker

Anne Berg Behring er administer­ende direktør for Coop Vestfold og Telemark, som har 18 butikker i Telemark.

– Jeg anbefaler sterkt at man ikke venter med påskeinnkj­ø

pene til onsdag og påskeaften, men starter tidligere, sier Berg Behring. Også Coop har tatt visse ekstra forholdsre­gler i tilfelle kundestrøm­men må organisere­s der det er mindre og trange butikkarea­ler.

– Vi vil ha noen kundeverte­r klare til å bistå slik at det ikke blir for mange kunder inne i butikken på en gang og man vanskelig kan holde nok avstand. Vi vil kunne sette inn kundeverte­r til å organisere eventuelle køer ved mindre butikker som eksempelvi­s på Åfoss, i Langesund, Herre og på Coop Prix Plesnersen­teret i Skien, opplyser Coop-direktøren.

– Hvis alle kunder følger smittevern­rådene og ikke kommer i siste liten, skal dette gå helt fint. Vi ser allerede at kundene besøker matbutikke­ne mye sjeldnere enn før. De legger til gjengjeld igjen mer penger hver gang de er innom, erfarer Anne Berg Behring, som gjerne skryter av hvor stor forståelse, ro og tålmodighe­t kundene viser. Coop monterer i disse dager pleksiglas­s i kassene i alle butikker for bedre smittevern.

Supplere på påskeaften

Når Varden ringer Ole Jørgen

Kjellberg, regionsjef for Kiwi, viser han til e-posten Line Kjøllmoen Solberg ved Kiwi Kjørbekkda­len har sendt ut.

Der skriver hun blant annet at «Vi forbereder oss nå på svaert travle dager, og har en klar oppfordrin­g til alle våre kunder: Ta påskehande­len tidlig i år! Vi vet av erfaring at spesielt onsdagen før skjaertors­dag og påskeaften er veldig travle. Vi oppfordrer derfor kundene til å ta storhandel­en denne uken, eventuelt mandag og tirsdag til uken. Også kan man heller supplere med det man trenger på påskeaften.»

 ?? FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ??
FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM
 ?? FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ?? BUTIKKSJEF: Line Kjøllmoen Solberg, Kiwi Kjørbekkda­len, ber også påskekunde­ne komme tidlig.
FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM BUTIKKSJEF: Line Kjøllmoen Solberg, Kiwi Kjørbekkda­len, ber også påskekunde­ne komme tidlig.
 ?? FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ?? SMITTEVERN: Sharaniya Vasan bakom pleksiglas­set som er montert i kassene hos Meny Hovenga.
FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM SMITTEVERN: Sharaniya Vasan bakom pleksiglas­set som er montert i kassene hos Meny Hovenga.
 ?? FOTO: GEIR ROANG ?? KØVAKT I BEREDSKAP: Odd Egil Johnsen, butikksjef ved Coop Extra Langesund.
FOTO: GEIR ROANG KØVAKT I BEREDSKAP: Odd Egil Johnsen, butikksjef ved Coop Extra Langesund.
 ??  ?? KOMMER SKILLEVEGG: Sharaniya Vasan, assisteren­de butikksjef ved Meny Hovenga, viser hvor det skal settes opp en lettvegg for å skille inn- og utgående kunder til butikken.
KOMMER SKILLEVEGG: Sharaniya Vasan, assisteren­de butikksjef ved Meny Hovenga, viser hvor det skal settes opp en lettvegg for å skille inn- og utgående kunder til butikken.
 ?? FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ??
FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway