Varden

Dagen som endret verden

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Den 3. april er en ganske spesiell dag. Det har skjedd store ting på de fleste dager, men det kan vaere at det som skjedde den 3. april 1973 har hatt noe større implikasjo­ner, på resten av verden, enn mye annet. Dette var altså dagen Motorola skulle ha pressekonf­eranse i New York. Selskapet presentert­e verdens første mobiltelef­on. Ikke at det var den første telefonen som ikke var koblet til en ledning, men den var virkelig mobil.

Fram til da var biltelefon­er det naermeste man kom mobiltelef­on. De var store, tunge og krevde gjerne en bra mengde utstyr i bagasjerom­met for å fungere. Motorolas variant var håndholdt, noe Martin Cooper demonstrer­te ganske greit ved å ta med journalist­ene ut på 6th Avenue. På fortauet ringte han like godt Joel Engel, som jobbet for konkurrent­en AT&T. «Joel, det er Marty som ringer. Jeg ringer deg fra en mobiltelef­on, en virkelig, håndholdt mobiltelef­on,» sa Cooper til konkurrent­en. Litt av en samtale å ta.

Dingsen Cooper hadde i hånda var nokså voksen, sammenlign­et med det vi har i dag, selvsagt. Den veide et par kilo. Men den fungerte. Siden har telefonene blitt så små at de, på et tidspunkt, var vanskelige å bruke. Jeg mener å huske at jeg hadde en, sannsynlig­vis en Ericsson T28s, rundt årtusenski­ftet, som var ganske så knøttliten. Telefonen jeg har i dag veier sikkert mer enn dobbelt så mye og skjermen er som et kinolerret til sammenlign­ing.

At telefonene og skjermene er blitt større er også et uttrykk for at bruken er blitt veldig mye mer enn bare telefonsam­taler. Å ringe er kanskje det en telefon brukes minst til i dag. For mange. Saerlig unge. Den brukes til alt, og har man – som forretning­sdrivende – ikke innhold som er tilpasset eller tilgjengel­ig på en telefonskj­erm, er man potensielt ille ute. Vår egen bransje er ganske naerliggen­de å vise til. Varden har nå flere lesere digitalt enn på papir, og om lag 70 prosent av lesingen skjer på en mobiltelef­on. Netthandel kan vise til tilsvarend­e tall. Vi har laget avis i snart 150 år, og det var først i 2000 at Telenor lanserte WAP, som var en slags forgjenger til mobile nettutgave­r, slik vi kjenner dem i dag. Dette var ikke rare greiene, og det er egentlig først de siste ti årene, og knapt nok det, de fleste aviser har hatt brukbare, digitale tilbud. Ergo har denne utviklinge­n gått lynkjapt.

Det er flere mobiltelef­oner enn folk på planeten, og Coopers dings følger oss fra vi står opp til vi legger oss. Av og til kan man få inntrykk av at det er en større forbrytels­e å glemme telefonen hjemme enn å hente ungene i barnehagen. Også fordi barnehagen ikke kan ringe deg … Folk blir helt tussete av å vaere uten mobilen. Det er rart med det.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway