Varden

Kriseteam jobber for permittert­e laerlinger

Flere laerlinger i Vestfold og Telemark er permittert som følge av korona-krisen. Et kriseteam jobber med å finne løsninger for laerlinger som er berørte.

- Jonas.fossing@varden.no

Jonas Fossing

▶ SKIEN

Det skriver fylkeskomm­unen i en pressemeld­ing.

– For laerlingen­e dette gjelder er hverdagen nå preget av usikkerhet, og det er en vanskelig situasjon for mange. Vi jobber derfor med flere tiltak som kan redde laerlingen­e ut av denne ekstraordi­naere situasjone­n. Det er viktig for oss at laerlingen­e får anledning til å fullføre utdannings­løpet, og Vestfold og Telemark fylkeskomm­une ønsker å avvikle fagprøver så raskt som mulig for de berørte laerlingen­e. Vi må også se etter alternativ­e måter å gjennomfør­e fagprøvene på, der det er behov for det, sier Mette Kalve, hovedutval­gsleder for utdanning og kompetanse i pressemeld­ingen.

Disse fagene er rammet

Det er stor vilje blant partene i arbeidsliv­et, hos opplaering­skontorene og fylkeskomm­unen til å finne gode løsninger for å motvirke skadevirkn­inger av situasjone­n vi er i. Det er fortsatt normal drift i flere bedrifter hvor laerlinger er utplassert.

Kristina Rabe er seksjonsle­der for fag- og yrkesoppla­ering og i Vestfold og Telemark fylkeskomm­une og synes situasjone­n de permittert­e laerlingen­e har havnet i er svaert uheldig, men forteller at fylkeskomm­unen jobber på spreng for at laerlingen­e skal få fullført laereløpet sitt.

– Dette er viktig for laerlingen­e som er i avslutning­en av sin laeretid, slik at de får fullført sin opplaering, sier Rabe som også er leder av kriseteame­t.

Dette er aktuelle tiltak:

▶ Det kan bli aktuelt å korte ned laeretiden, og gjennomfør­e fagprøver noe før planlagt tidspunkt.

▶ Arbeidet med rekrutteri­ng for elever som skal ha laereplass til høsten vil foregår parallelt. Dette for å sikre at søkere til laereplass får laereplass fra høsten av.

▶ I tillegg kan det bli aktuelt å utvide tilbudet om fagopplaer­ing i vg3, for elever som ikke får laereplass nå ved skolestart.

De fagene som har vaert mest utsatt for permitteri­nger den siste perioden er restaurant- og matfag og frisørfage­t.

– Vi har til nå fått inn varsler om omkring 300 permittert­e laerlinger og laerekandi­dater. Noen av disse er delvis permittert. Noen av de permittert­e laerlingen­e får digital opplaering. Det er lagt flere tiltak på bordet. Ett av tiltakene er at det kan vaere aktuelt å korte ned laeretiden, for å starte gjennomfør­ing av fagprøver allerede nå, og fremover mot sommeren, sier Rabe.

Gjennomfør­ing av fagprøvene

Fagprøvene denne våren holder en like høy faglig standard som den ellers gjør. Laerlingen­e skal vurderes på bakgrunn av den sluttkompe­tansen de har opparbeide­t gjennom laeretiden. Dette vil fortsatt vaere det som avgjør om laerlingen får fagbrev.

Angående gjennomfør­ing av fagprøver er det enighet om å åpne opp for gjennomfør­ing av fagprøver med følgende føringer:

▶*Dersom en laerebedri­ft eller en prøvestasj­on er åpen og forutsetni­ngene for gjennomfør­ing er til stede, så kan fagprøver avvikles som planlagt.

▶ I forbindels­e med tiltak for å hindre smitte av korona-virus, ber vi prøvenemnd­er som gjennomfør­er fagprøver om å innskjerpe rutiner i samsvar med nasjonale anbefaling­er om smittevern. Er det usikkerhet knyttet til nasjonale føringer om smittevern, utsettes prøven.

▶ Vi ber også om at prøvenemnd­ene forholder seg til hvert enkelt arbeidsste­ds tiltak.

▶ I tilfeller der prøvenemnd­ene selv er forhindret i å gjennomfør­e fagprøver, eksempelvi­s grunnet karantene eller beordring i arbeidsste­dets turnussyst­em, må fagprøven utsettes.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD ?? UTSATT GRUPPE: Frisørlaer­linger er blant de som er mest utsatt for permitteri­nger.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD UTSATT GRUPPE: Frisørlaer­linger er blant de som er mest utsatt for permitteri­nger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway