Varden

Statbygg vil bygge 250 studentbol­iger

Statsbygg vil bygge 250 nye studentbol­iger i Porsgrunn. Kommunens mål er å bringe campusen naermere sentrum.

- Ragnhild.johansen@varden.no

CAMPUS KJØLNES:250

Ragnhild Johansen

▶ PORSGRUNN

Ny jernbanest­asjon med knutepunkt for kollektivt­rafikken, grønn miljølenke gjennom byen og ny gang- og sykkelbru over elva, i tillegg til et oppgradert idrettsanl­egg med ny svømmehall og dobbelthal­l. I den omfattende byutviklin­gen som skjer i Porsgrunn er det et vesentlig poeng å trekke studentomr­ådet naermere byens sentrum.

Det handler blant annet om byens image som studentby.

– Vi vil ha disse studentbol­igene så naerme byen som mulig, sier leder av byutviklin­g Ebba Friis Eriksen. Hun peker på at studenter betyr liv i byen og vil vaere en vesentlig del av byutviklin­gen framover.

Barrierer til byen

Campus Kjølnes ligger cirka 1,3 km, det vil si 15–20 minutters gangavstan­d til Porsgrunn sentrum og rådhuset. Universite­tsområdet ligger en en km og 10–15 minutters gangavstan­d til Porsgrunn stasjon.

– Det er raskere å sykle enn å ta bilen fra campus til sentrum, sier Eriksen. Utfordring­en er at det er det ikke så lett å se. Det mangler en markert akse fra campus til byen hvor man kan gå eller sykle. Realiteten i dag er at riksveg 32 eller Vallermyrv­egen oppleves nesten som en sperre mellom campus og byens sentrum.

Så til tross for den korte avstanden oppleves den lengre på grunn av barrierer som i tillegg til vegen omfatter jernbanen, Leirkup og Lilleelva.

Høringsrun­de på planene

Planen for å utvikle campusen på Kjølnes er nå ute til høring med en høringsfri­st 4. mai. Målet er å få til gode forbindels­eslinjer mellom byen og campus slik at Porsgrunn som studentby blir tydeligere.

Redusere effekten av barrieren er et vesentlig punkt for kommunen pluss å bedre kollektivt­ilbudet for g/s-veier.

Universite­tet i Sørøst-Norge (USN) er Norges fjerde største universite­t bestående av åtte campus.

Planen til studentsam­skipnaden er å utarbeide en campusstra­tegi for hele USN. Foreløpig planlagt oppstart er i løpet av 2020. Denne strategien skal vaere førende for campusutvi­klingen ved alle de åtte campusene til USN.

Når studentbol­igene kan stå ferdig er ennå ikke klart på grunn av koronaepid­emien. og tilrettele­gge

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? nye studentbol­iger skal vaere med på å bringe campusen naermere bysenteret.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN nye studentbol­iger skal vaere med på å bringe campusen naermere bysenteret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway