Varden

Foregangsk­vinnen døde

Astrid Nøklebye Heiberg kastet seg tidlig inn i kampen for homofiles rettighete­r og lot ikke alderen stoppe engasjemen­tet.

-

Astrid Nøklebye Heiberg ble landets første kvinne med doktorgrad i psykiatri og også den første kvinnelige president i Norges Røde Kors. Torsdag døde hun, 83 år gammel.

I politikken var hun stortingsr­epresentan­t, statssekre­taer og statsråd for Høyre.

– Mange av hennes venner fant det merkverdig at Astrid Nøklebye Heiberg med sitt radikale syn på mange samfunnssp­ørsmål kunne passe inn i en så konservati­v organisasj­on som Høyrekvinn­ers Landsforbu­nd – som likevel ikke var mer forstokket enn at den valgte henne til leder, skriver Høyre-mannen Leif Arne Heløe i Norsk biografisk leksikon.

Ville bli ingeniør

Astrid Nøklebye Heiberg ble født i Oslo 14. april 1936 og var nummer to av tre søsken. Faren, Andreas Nøklebye, måtte rømme landet under annen verdenskri­g, og ikke lenge etter flyktet også moren, storebrore­n og seks år gamle Astrid til fots til Sverige, der hun gikk de første skoleårene.

Hennes opprinneli­ge plan var å bli ingeniør som sin far, men hun ombestemte seg og valgte i stedet medisinstu­diet og psykiatrie­n, der hun var spesielt opptatt av psykosomat­iske pla ger. I 1969 ble hun godkjent som spesialist i psykiatri.

Retten til å elske

Nøklebye Heiberg engasjerte seg tidlig i Norsk psykiatris­k forening for å få fjernet sykdomsdia­gnosen homofili, en kamp som lyktes i 1978. Hun ble en god støttespil­ler Det Norske Forbundet av 1948. Så sent som for to år siden manet hun til fortsatt kamp.

– Etter hvert ble homokampen min kamp. Jeg brant for universell­e rett til å elske hvem man vil, skrev hun, og advarte:

– Vi kan ikke ta friheten for gitt, vi må alle kjempe for å holde ekstremist­ene unna.

Som den første av landets kvinnelige psykiatere tok Astrid Nøklebye Heiberg den medisinske doktorgrad­en i 1980, men kort etter ble hun kalt til tjeneste i politikken. Det var først da hun ble spurt om å vaere statssekre­taer i Sosialdepa­rtementet i Kåre Willochs regjering i 1981, at hun meldte seg inn i Høyre.

 ?? FOTO: OLE BE RG-RUSTEN / NTB SCANPIX ?? DØD: Astrid Nøklebye Heiberg var aktiv i politikken og samfunnsde­batten til hun var godt over 80 år.
FOTO: OLE BE RG-RUSTEN / NTB SCANPIX DØD: Astrid Nøklebye Heiberg var aktiv i politikken og samfunnsde­batten til hun var godt over 80 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway