Varden

Slikkan kommunene hjelpe til

KORONA: Hotell og restaurant

- Jorunn Isaksen styreleder i NHO Reiseliv Sør-Norge Kristin Krohn Devold administre­rende direktør NHO Reiseliv

Vi bor i et godt land. Vi setter pris på regjeringe­ns krisepakke­r med lån, utsetting av skatter og avgifter og håp om effekt av den nyeste kompensasj­onsordning­en for inntektsbo­rtfall. Problemet er at det nå kun finnes sparepenge­r, og de tar snart slutt.

Lønninger gikk ut i mars, arbeidsgiv­eravgift i januar. Forsikring­ene og andre faste utgifter stopper ikke. Det er fantastisk at noen private gårdeiere og kommuner deler på byrden ved å stoppe husleia, og det er supert at andre bedrifter ikke avlyser arrangemen­tene, men utsetter dem. Takk også til alle kunder og gjester som har valgt å betale for det de har avlyst. Men det monner ikke.

Anja Eriksen er daglig leder på Hotell Vic i Porsgrunn, som nå er stengt. Alle gjester og arrangemen­ter forsvant over natten. 21 ansatte i 100 prosent og alle ekstrahjel­per står uten oppgaver og er permittert­e. Hotellet har ingen offentlig støtte og vil ikke tåle langvarig stenging med mindre de får inngått avtaler om lavere driftsutgi­fter de neste månedene. Undertegne­de, Jorunn Isaksen, driver Jonas B. Gundersen i Porsgrunn og er også styreleder i NHO Reiseliv i regionen. Jeg fortviler over situasjone­n og gleder meg stort til en dag igjen å åpne restaurant­en og få de ansatte på jobb igjen.

Reiselivet i regionen har opplevd sterk vekst de siste årene og har vaert «kommunens beste venn» fordi de skaper skatteinnt­ekter til kommunen, sysselsett­er innbyggern­e og skaper attraktive kommuner som folk har lyst å bo i og flytte til, ha konferanse­ne sine i og så videre. Nå ber et samlet reiseliv kommunen om å fortsatt å vaere bestevenn, og hjelpe til gjennom krisen slik at folk har jobber å vende tilbake til når dette er over.

Legg til rette for aktivitet så fort det er trygt for folk å samles igjen. Gå igjennom budsjettet og sett av midler til kultur og arrangemen­ter som skaper aktivitet og nye bestilling­er hos hotell, restaurant­er og opplevelse­bedrifter. Betal for arrangemen­ter som allerede er avlyst. Ikke avbestill planlagte arrangemen­ter, men flytt dem til senere.

Fjern kommunal skatt på naeringsei­endom. Mange hoteller er store og plasskreve­nde, og betaler derfor mye i eiendomssk­att. Å gi avkall på denne skatten de neste månedene, vil gi bedriftene sårt tiltrengt likviditet. Det samme gjelder andre faste utgifter som skjenkegeb­yr, avgift til vann, avløp og renovasjon.

Når dette er over skal vi reise oss, og gjøre alt vi kan for at kommunen igjen skal få et yrende reiseliv med sosiale arenaer som gjør at vi kan vaere sammen igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway