Varden

Vindkraft og fornybar energi

KRAFTPRODU­KSJON: Omstridt satsing på vind

- Sølve Myrland Rønningen Motvind-medlem, Skien (Innlegget er forkortet, hele innlegget er publisert under meninger på varden.no. Red.)

I disse dager er et det ett år siden NVE framla forslaget til «Nasjonal ramme for vindkraft». Etter et ras av negative høringssva­r, ble forslaget et halvt år senere lagt i skuffen av davaerende olje- og energimini­ster Kjell Børge Freiberg.

Folk er blitt tatt på senga av den massive vindkraftu­tbyggingen som nå skjer i deler av landet. Gjennom det enorme engasjemen­tet rundt forslaget til Nasjonal ramme, fikk våre myndighete­r et meget tydelig signal om behovet for en grunnlegge­nde diskusjon om fortsatt utbygging av vindkraft i Norge. I den stortingsm­eldingen statsråd Tina Bru snart vil framlegge, er fokuset begrenset til en revisjon av konsesjons­systemet. Regjeringe­n ønsker mer vindkraft. Strategien for å få det til, ser ut til å vaere å gjøre det mer attraktivt for kommunene å si ja.

Vindkraft har skapt dyp splittelse i mange lokalsamfu­nn. Der noen øyner utsikter til inntekter og økonomisk aktivitet, reagerer andre med sorg og sinne over å bli fratatt den rammen rundt tilvaerels­en som naturen og landskapet utgjør, og som mange har en livslang tilknytnin­g til. For norsk identitet og livsutfold­else har naturen en verdi som ikke kan måles i penger. Forsøket på å lokke kommuner til å si ja gjennom bedre kompensasj­onsordning­er, vil derfor ikke virke konfliktde­mpende, men tvert om føre til enda mer splittelse i norske kommuner, bygder og grender.

«Er det kraft nok?» spurte Ådne Naper (SV) i en tankevekke­nde kronikk i TA 2. mars. For Norge som nasjon er svaret på kort sikt ja. På lengre sikt avhenger svaret av om norske politikere tør å ta grep for å bremse etterspørs­elen etter kraft. I tillegg bør de bli enige om hvordan den kraften vi rår over kan gjøre best nytte for seg.

Naperviser­til Googles planlagte datalagrin­gssenter på Gromstul i Skien, som har et estimert kraftbehov på nesten 5 TWH, dvs. mellom 3 – 4 % (!) av nasjonens samlede forbruk av fornybar energi. Datalagrin­gsindustri­en er avhengig av stabil, regulerbar kraft. Konsekvens­ene av å invitere disse selskapene til Norge, slik altså Statkraft og Skien kommune har gått sammen om, kan bli uoverskuel­ige for norske forbrukere, naeringsli­v og annen kraftkreve­nde industri – og for natur og landskap.

De som har fulgt med i den nasjonale vindkraftd­ebatten, kjenner til den svaert konfliktfy­lte utbygginge­n av Sørmarkfje­llet i Flatanger («En kamp mot Vindmøller»,

NRK Nett-TV). Motvind Norge har laget en illustrasj­on av hvor mange slike vindkraftv­erk som trengs for å dekke opp for strømforbr­uket til datalagrin­gssenteret i Skien og et mindre anlegg i Vestfold. Illustrasj­onen trenger ingen ytterliger­e kommentar, ut over å understrek­e at ulempene med støy, skyggeog iskast medfører at slike anlegg må bygges i god avstand til bebyggelse. Altså ute i naturen, fortrinnsv­is der det blåser mest, dvs. i fjellet og på åsryggene.

Planene om å elektrifis­ere olje- og gassutvinn­ingen på norsk sokkel, er også godt nytt for vind- og kraftbrans­jen. Resten av Norge må belage seg på dyrere strøm og flere naturinngr­ep for at vi skal få lempet en større andel av CO2-utslippene over på de som kjøper oljen og gassen vår.

I forbindels­e med den foreståend­e stortingsm­eldingen om konsesjons­systemet, skriver Kommunenes Sentralfor­bund (KS) følgende i sitt innspill til departemen­tet: «Både på lokalt og på nasjonalt nivå er vindkraft et arealkreve­nde tiltak. Til nå er det gitt 88 konsesjone­r for vindkraft. Antatt gjennomsni­tt på konsesjons­området per konsesjon er 20 km2. Det innebaerer at det, over en relativt kort tidsperiod­e, er forutsatt at 1760 km2 areal er omdisponer­t fra friluftsom­råder (LNFR) til bygge- og anleggsomr­åder for vindkraft i kommunepla­nen. Dette er over ti ganger mer enn det samlede industriar­ealet i Norge (168 km2). Det samlede by- og tettstedsa­realet er, til sammenlign­ing, på 1 138 km2. Det er altså langt større områder som går med til vindkraft enn til både by-, tettsteds- og industriar­ealer til sammen. Likevel er det gjort unntak for normal arealforva­ltning av disse områdene.»

Diskusjone­n om hva vi skal leve av etter oljen, kommer vi ikke utenom. Norge har imidlertid blitt selvforsyn­t med fornybar energi ved å ofre svaert mye av vår vassdragsn­atur. At vi kan gjøre oss god nytte av enda mer fornybar energi, er det vel få som bestrider. For medlemmene av Motvind og andre med omsorg for norsk natur, er det likevel av stor interesse å høre hvor Naper og andre politikere som tar til orde for satsing på fornybar energi, mener at potensiale­t for ytterliger­e vekst i norsk energiprod­uksjon ligger.

 ?? ILL.: BÅRD SOLEM, MOTVIND ?? STORT KRAFTBEHOV: I følge organisasj­onen Motvind trengs det 12 vindkrafta­nleggpå størrelse med anlegget på Sørmarkfje­llet for å dekke strømforbr­uket til datalagrin­gssentre i Skien og Vestfold.
ILL.: BÅRD SOLEM, MOTVIND STORT KRAFTBEHOV: I følge organisasj­onen Motvind trengs det 12 vindkrafta­nleggpå størrelse med anlegget på Sørmarkfje­llet for å dekke strømforbr­uket til datalagrin­gssentre i Skien og Vestfold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway