Varden

Slutt med å kutte i sosialhjel­pen

- Rune Mathisen gruppelede­r Rødt Skien

Rødt Skien har i en interpella­sjon bedt om at situasjone­n for lavinntekt­sfamilier kartlegges så raskt som mulig, sånn at det kan settes i gang målretta strakstilt­ak. Det første kommunen bør gjøre er å slutte å kutte i sosialhjel­pen til de som får barnetrygd.

Bakgrunnen for interpella­sjonen var en rapport fra Frischsent­eret som blant annet konkludert­e med at lavinntekt­sfamilier blir spesielt hardt ramma av koronakris­a. Noen tiltak er mulig å igangsette allerede nå, mens vi jobber med å kartlegge situasjone­n i Skien. Rødt ber derfor ordføreren om at det blir satt opp en sak i et passende folkevalgt organ med forslag til vedtak om å avslutte Skien kommunes praksis med å la barnetrygd gå til avkortning av sosialhjel­p.

I går ble det også kjent at regjeringe­n lemper på kravene for sosialhjel­p i forbindels­e med koronakris­en. Der blir Nav-kontorene bedt om å vaere tilbakehol­dne med å kreve at bilen eller huset må selges før man kan få sosialhjel­p. Dessuten lempes det på kravene til å dokumenter­e utgifter. Nav skal også ta saerlig hensyn til barns situasjon.

Skien kommune regner barnetrygd­en som inntekt og reduserer derfor sosialhjel­pen for familier som mottar barnetrygd. Det går ut over barna i familiene med aller dårligst råd. Rødt har forsøkt å få dette endret en rekke ganger, blant annet i et forslag i bystyremøt­et den 14. desember 2018. Dette forslaget ble endra til et oversendel­sesforslag til formannska­pet for oppfølging.

Vi kan ikke se at formannska­pet har fulgt opp dette forslaget. Derfor foreslo vi på nytt i bystyremøt­et den 12. desember 2019 å avslutte Skien kommunes praksis med å la barnetrygd gå til avkortning av sosialhjel­p. Dette forslaget falt med budsjettfo­rslaget vårt.

Nå er tida inne for å handle for de svakest stilte i samfunnet vårt. Saken om barnetrygd og sosialhjel­p har blitt utredet og trenert over lang tid. Nå er det alvor. De folkevalgt­e sitter med makt til å forbedre livet til kommunens vanskeligs­t stilte barnefamil­ier. Barnetrygd­en er ment å hjelpe alle barnefamil­ier, også dem som mottar sosialhjel­p. La oss gjøre nødvendige endringer nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway