Varden

Gikk 16 topprunder p

– Jeg kunne gått en runde til, sier Åse Marie Gundersen (49) etter at hun slo alle rekorder da hun onsdag klatret opp til Porsgrunns høyeste topp Fjerdingen hele 16 ganger i løpet av 24 timer.

- Pal.egil.tornholm@varden.no

Pål Egil Tornholm

▶ PORSGRUNN

– Jeg hadde krefter igjen til å gå en runde til da tiden av ute. Synd jeg ikke hadde mer tid på meg, sier Åse Marie til Varden dagen derpå.

Den mannlige rekorden var på 15 turer opp på Fjerdingen i løpet av ett døgn. I august 2018 slo Åse Marie kvinnereko­rden for Fjerdingen som var på 10 runder, da hun maktet i alt 12 runder på 24 timer.

Ekstremt imponert

– Jeg er ekstremt imponert over mamma. Jeg var med på de to siste rundene opp, og da brant det godt i begge låra mine, sier sønnen Kristian Ramberg (26) til Varden.

Fjerdingen rager 361 meter over havet øst for Lunde i Bjørkedale­n. Høydeforsk­jellen fra startpunkt­et fra Bjørkedals­veien ved Flogstadtj­enna er om lag 300 meter, og herfra er stien 2,3 km. Porsgrunns høyeste punkt er et populaert turmål, med flott utsikt mot Mølen og Langesunds­bukta.

Dronninga av Fjerdingen måtte med andre ord i løpet av 16 runder slite seg opp om lag 4800 høydemeter totalt og legge over 70 km bak seg i løpet av døgnet.

Vil ta årsrekorde­n også

Da den spreke mormoren Åse Marie nådde Fjerdingen for 16. gang samme døgn kl. 23.57 onsdag, var dette hennes 207. gjensyn med åsen i år. Hun ligger derfor meget godt an til å slå årsrekorde­n for damer, som er på 288 turer opp på Fjerdingen på ett år.

– Jeg er fornøyd med rekorden. Det begynte ikke å bli tungt før på 12. og 13.-runden. Etter disse gikk det greiere. Det var en flott soloppgang, sier rekordhold­eren. Hun startet turen ved midnatt og gikk hele natten alene. Først ved 6-06.30-tiden dukket et annet turmennesk­e opp, og siden hadde hun følge med kjente litt til og fra. Hun bevilget seg bare tre spisepause­r under maratontur­en.

– Aldri lei Fjerdingen

– Jeg blir aldri lei av Fjerdingen, erklaerer 49-åringen. Der har hun overnattet flere ganger i hengekøye. Åse Marie Gundersen sier at turgåingen har gjort henne til det mennesket hun er. Hun kunne fort blitt ufør etter en akeulykke på Vierli tilbake i 2007, da hun skadet ryggen. I dag jobber hun som miljøarbei­der i Porsgrunn kommune.

Da rekordhold­eren, som bor i Øvaldveien i Porsgrunn, kom ned for siste gang, ventet «en liten minifeirin­g» i bunnen av bakken med entusiasti­ske støttespil­lere fra Fjerdingen­s venner, som har over 400 registrert­e medlemmer.

– Helt vilt at hun klarte det. Det går mye på mental styrke og det å sette seg et mål og gjennomfør­e, tilføyer sønnen Kristian.

 ?? FOTO: CECILIE LEKMAN ?? FEIRET: Rekorden er i havn, og rekordhold­eren blir her feiret av heiagjenge­n ved 00.30-tiden natt til torsdag.
FOTO: CECILIE LEKMAN FEIRET: Rekorden er i havn, og rekordhold­eren blir her feiret av heiagjenge­n ved 00.30-tiden natt til torsdag.
 ??  ?? PÅ VEI TIL REKORD: Dronningen av Fjerdingen Åse Marie Gundersen ved godt mot under rekordfors­øket onsdag.
PÅ VEI TIL REKORD: Dronningen av Fjerdingen Åse Marie Gundersen ved godt mot under rekordfors­øket onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway