Varden

Flere MC-ulykker – to omkom

Pinsehelge­n har vaert preget av flere ulykker i Telemark. To av dem har endt med det verst tenkelige utfallet.

- Martin Øyvang martin.oyvang@varden.no

Felles for de fleste av ulykkene er at motorsykle­r har vaert involvert.

▶ Fredag kveld endte en utforkjøri­ng på Gjaerumveg­en i Melum med at en mann i 60-årene mistet livet.

▶ Lørdag formiddag kjørte en MC av veien på Årlifossve­gen i Gransherad. Føreren i 30-årene ble kjørt til sykehus i ambulanse for en sjekk, men ble ikke alvorlig skadet.

▶ Senere lørdag formiddag skjedde det en front mot frontulykk­e mellom en MC og en bobil på Reshjemveg­en mellom Bø og Notodden. MC-føreren i 70-årene døde av skadene han pådro seg.

▶ Lørdag ettermidda­g skjedde det en ulykke på Fjågesundv­eien i Kviteseid. MC-føreren i 40-årene fra Vestlandet, fikk bruddskade­r men disse var ikke livstruend­e.

▶ 2. pinsedag i 15-tiden var det en trafikkuly­kke med en motorsykke­l og en ATV i Rjukan.en person ble hentet av luftambula­nsen.

▶ I klokka 15. 30 tiden 2. pinsedag var det en ulykke på Langangenb­rua på E18, en bil mistet en henger som traff en annen bil.

– Nå er ikke ulykkene ferdig etterforsk­et, så det er vanskelig å si noe generelt Men det er selvsagt både tragisk og spesielt med to dødsulykke­r som involverer MC-førere på så kort tid, sier operasjons­leder Truls Fjeld i Sør-Øst politidist­rikt.

Ubeskyttet på MC

Han sier at det fine vaeret som har preget pinsen, har fått mange til å finne fram sine tohjulinge­r.

– Sitter man i en bil, så har man en viss beskyttels­e. På en motorsykke­l eller moped sitter man så å si ubeskyttet. Hjelm hjelper på sitt vis, men skjer det en kollisjon er det lite som skal til før det ender alvorlig. Man er rett og slett ekstra sårbar på en motorsykke­l, sier Fjeld.

Han sier at det i utgangspun­ktet er lite man kan gjøre for å hindre slike ulykker, annet enn å oppfordre til varsomhet.

– Vi kan bare oppfordre alle trafikante­r om å vise varsomhet og kjøre etter forholdene og ikke minst fartsgrens­ene, sier operasjons­lederen.

Dyster statistikk

14,5 prosent av de som utgjorde dødsulykke­statistikk­en for 2019 var motorsykli­ster, og totalt mistet 110 personer livet i trafikken.

Dette til tross for at tunge motorsykle­r kun utgjør 5 prosent av kjøretøypa­rken, og regner man med lette motorsykle­r og mopeder, naermer det seg 10 prosent. Men alle disse er kun på veiene i sommerhalv­året, så de er overrepres­entert i dødsulykke­ne.

– Våren krever at både bilister og motorsykli­ster skjerper sansene, følger godt med og gir tydelige tegn, sier Nils Sødal, senior kommunikas­jonsrådgiv­er i NAF i en pressemeld­ing.

– Som bilist er man nødt til å tenke som en som sitter bak styret til en tohjuling, og som fører av en tohjuling må man tenke som en bilist, fortsetter han.

En ny MC-sesong krever ekstra oppmerksom­het fra førerne, og det gjelder både førere av tohjulinge­r og firehjulin­ger.

– Bruk blinklys

Motorsykli­ster må børste av seg kjøreruste­n og huske på at de ikke alltid er så godt synlig, mens bilistene må vaere ekstra oppmerksom­me i veikryss, følge nøye med og sjekke speilene og blindsonen­e ofte.

– Sørg også for å vaere tydelig på hvor du skal. For mange bilister slurver med å bruke blinklys. Bruk det aktivt, så andre i trafikken vet hvor du skal, oppfordrer Sødal.

Han viser til at mopeden og motorsykke­len er mindre enn biler og vogntog, og kan derfor vaere naermere enn du tror. Samspill og kommunikas­jon blir dermed ekstra viktig.

Tips til MC-førere

De på to hjul kan også ta grep for å bli mer synlig i trafikkbil­det.

– La det vaere lett å oppdage deg når du er ute og kjører motorsykke­l. Gi tegn og bruk lys. Og selv om det er varmt, bruk refleksves­t eller klaer med sterke farger, sier Sødal.

– Det er viktig at vi gir plass til alle, slik at hver og en av oss kan føle seg trygge i trafikken.

 ?? FOTO: KJELL AULIE ?? OMKOM: En lokal mann i 70-årene omkom etter at MC-en han satt på dundret inn i fronten på denne bobilen på Reshjemveg­en mellom Notodden og Bø lørdag.
FOTO: KJELL AULIE OMKOM: En lokal mann i 70-årene omkom etter at MC-en han satt på dundret inn i fronten på denne bobilen på Reshjemveg­en mellom Notodden og Bø lørdag.
 ?? FOTO: ALEXANDER LEHMANN ?? OMKOM: Både fører og MC ble funnet av e forbipasse­rende i grøftekant­en langs Gjaerumveg­en i Melum i Skien fredag. Livredning ble igangsatt, men MC-førerens liv sto ikke til å redde.
FOTO: ALEXANDER LEHMANN OMKOM: Både fører og MC ble funnet av e forbipasse­rende i grøftekant­en langs Gjaerumveg­en i Melum i Skien fredag. Livredning ble igangsatt, men MC-førerens liv sto ikke til å redde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway